1.8 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
GodsdienstChristendomHumanitaire draad en geheime diplomatie

Humanitaire draad en geheime diplomatie

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Alexander Soldatov, "Novaya Gazeta"

Ter gelegenheid van het bezoek van de speciale gezant van de paus aan Moskou en Kiev

Volgens officiële rapporten bevatten de gesprekken van de Italiaanse kardinaal Matteo Zuppi in Moskou op 28 en 28 juni 'humanitaire kwesties'. Daarom bezocht de speciale gezant van de paus na de langverwachte ontmoeting met Yuri Ushakov, assistent van de Russische president voor internationale zaken, de kinderombudsman Maria Lvova-Belova. Volgens de officiële website van het Vaticaan was de focus van het gesprek “de kwestie van meer dan 19,000 Oekraïense kinderen die in Rusland terechtkwamen” – een kwestie waarvoor president Zelensky hulp zocht bij de Heilige Stoel tijdens de audiëntie met paus Franciscus in mei van dit jaar. .

Veel van deze kinderen verloren het contact met hun ouders toen ze naar kinderkampen werden gebracht, en sommigen kwamen terecht in Russische pleeggezinnen. Lvova-Belova adopteerde zelf de tiener Philip uit Mariupol, kort daarna verscheen het beroemde bevel van het Internationaal Strafhof.

Volgens Poetins woordvoerder Dmitry Peskov heeft Dzyupi geen concrete afspraken gemaakt in Moskou, maar is er wel reden om de dialoog voort te zetten.

Het is vermeldenswaard dat het bezoek van de pauselijke legaat aan Moskou plaatsvond op het feest van de stichters van de rooms-katholieke kerk, de apostelen Petrus en Paulus, die rooms-katholieken vieren als "Pausdag". Misschien zit hier wat symboliek in...

Geen ultimatum, maar een onderhandelingspositie

Het Vaticaan houdt van oudsher de lippen stijf op elkaar als het gaat om pogingen tot verzoening tussen strijdende staten of volkeren. De Vaticaanse diplomatie heeft de reputatie een van de meest geheimzinnige en mysterieuze te zijn, zeker in een tijd waarin een ervaren jezuïet de pauselijke troon bezet. Wat bekend is, is dat het 'vredesplan' van Franciscus, in tegenstelling tot andere soortgelijke initiatieven, geen verzoek om een ​​staakt-het-vuren bevat als voorwaarde voor onderhandelingen. Wat gewoonlijk wordt geïnterpreteerd als een "ultimatum" van Russische of Oekraïense zijde, wordt in het Vaticaan gezien als "onderhandelingsposities" van waaruit een compromis kan worden bereikt.

Misschien wordt deze aanpak nu gunstiger ervaren in Moskou dan in Kiev. Op 19 juni verklaarde de vice-minister van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Alexander Grushko: "We waarderen de evenwichtige positie van het Vaticaan."

Hoewel het bezoek van Dzupi aan Kiev op 5 en 6 juni van een hoger niveau was (hij werd ontvangen door president Zelensky), staan ​​de Oekraïense elites en de samenleving sceptisch tegenover de inspanningen van het Vaticaan.

Veel Oekraïners zijn beledigd door de woorden van Franciscus, die zij zien als een overblijfsel van zijn 'linkse' Latijns-Amerikaanse ervaring (voordat hij tot paus werd gekozen, diende hij in Argentinië).

Maar bijvoorbeeld Leonid Sevastianov, het hoofd van de World Union of Old Believers, die voortdurend in contact staat met paus Franciscus en door hem is aangesteld als "ambassadeur van de vrede", is er zeker van dat in de omstandigheden van de hulpeloosheid van de grote internationale instellingen, kan alleen het Vaticaan de noodzakelijke voorwaarden en het format bieden voor het starten van onderhandelingen. Volgens zijn informatie beginnen dankzij Dzupi's missie de contouren van de onderhandelingsgroepen vorm te krijgen. In dit verband moet worden opgemerkt dat Yuriy Ushakov, in tegenstelling tot de hoofden van het ministerie van Buitenlandse Zaken, niet onderworpen is aan westerse sancties.

Sevastianov zelf werd gedwongen naar de politie te gaan in plaats van de geplande ontmoeting met de kardinaal op 28 juni, waar hij werd meegenomen om te getuigen over "samenwerking met het Vaticaan". De leider van de oud-gelovige houdt vol dat hij niet samenwerkt met het Vaticaan, maar persoonlijk communiceert met de paus als een persoon die de wereld hoop geeft op verzoening, waarbij hij alle staatsinstellingen omzeilt.

Een kans voor de Russisch-Orthodoxe Kerk

Contacten met het Vaticaan zijn een belangrijk (zo niet het enige) instrument om de internationale legitimiteit van het Patriarchaat van Moskou te herstellen, dat na 24 februari 2022 bijna vernietigd werd. Het Vaticaan is hiervan op de hoogte – en het kerkelijke deel van Zuppi’s bezoek aan Moskou. was kleurrijker dan het seculiere.

De kardinaal stopte bij de Apostolische Nuntiatuur (Vaticaanse ambassade), en in de vroege ochtend van 28 juni ging hij naar het wonderbaarlijke Vladimir-icoon van de Moeder Gods, tentoongesteld in de tempel in de Tretjakovgalerij ("St. Nicolaas" in Tolmach ). Eerder werd het Rublev-icoon van de Moeder Gods ook periodiek overgebracht naar dezelfde kerk, die museumruimte biedt, maar nu belandde het in de precaire omstandigheden van de Christus de Verlosser-tempel. Kardinaal Zuppi ging daar wijselijk niet heen.

Volgens de rector van de kerk “St. Nicholas” merkte hij het bezoek van de kardinaal niet eens op – hij kwam zonder enige pracht en praal en in burgerkleding naar de tempel.

Metropoliet Antony (Sevryuk), hoofd van de afdeling Externe kerkelijke betrekkingen van het patriarchaat van Moskou, vloog op 16 juni naar Rome om de ontmoeting tussen Dzuppi en patriarch Cyrillus voor te bereiden. Hij besprak de agenda van de ontmoeting niet alleen met paus Franciscus en de staatssecretaris van de Heilige Stoel, maar ook met de communiteit “St. Egidius”, wiens vertegenwoordigers Card vergezelden. Dzupi naar het Danilovsky-klooster, waar ze op 29 juni werden ontvangen door Zijne Allerheiligste Patriarch Cyrillus.

Leonid Sevastianov roept de leiding van de Russisch-Orthodoxe Kerk op om de gunst van Franciscus te waarderen: “De huidige paus is loyaal, maar we weten niet wie de volgende zal zijn. Als het Patriarchaat van Moskou niet op volledig isolement is ingesteld, zal het het idee van een pauselijk bezoek aan Rusland moeten accepteren – al is het maar op doorreis. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over de mogelijkheid dat Cyrillus en Franciscus elkaar ontmoeten op het vliegveld waar het pauselijke vliegtuig begin september zal landen om bij te tanken op weg naar Mongolië. Het was op een luchthaven – in Havana – dat de hoofden van de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk elkaar voor het eerst in de geschiedenis ontmoetten.

Natuurlijk heeft de Russisch-Orthodoxe Kerk zijn turboradicalen die zich volledig geïsoleerd verklaren van het Westen, zoals de “exarch van Afrika” Leonid (Gorbatsjov), die beweert: “Rusland heeft geen paus nodig… We hebben een moeder – het moederland!"

Een dergelijk standpunt is echter in duidelijke tegenspraak met het patriarchale standpunt. "In de huidige omstandigheden, die worden gekenmerkt door veel risico's en veel gevaren", zei hij tijdens de ontmoeting met Card. Dzupi, – [onze] kerken kunnen samenwerken om de negatieve ontwikkeling van politieke omstandigheden te voorkomen en de zaak van vrede te dienen.

De retoriek van de patriarch tijdens de bijeenkomst in het Danilovsky-klooster doet echter denken aan de "taal van dubbele standaarden".

Aan de ene kant riep Kirill uit: "Het lijden van het Oekraïense en Russische volk doet me diep pijn!" – en verklaarde dat een groot deel van zijn gemeente in Oekraïne woont. Aan de andere kant heeft hij de afgelopen zestien maanden niet één keer zijn medeleven betuigd aan de Oekraïners. patr. Kirill verzekerde Dzupi dat "... in al onze kerken we speciale, onophoudelijke gebeden opzenden voor vrede in Oekraïne." Slechts een dag eerder herstelde het Patriarchaat van Constantinopel echter de Moskouse priester Ioan Koval, wiens "schuld" neerkwam op het feit dat het woord "overwinning" werd vervangen door het woord "vrede" in het patriarchale gebed.

De kardinaal nodigde de patriarch echter uit om Bologna en Rome te bezoeken - na het begin van de speciale militaire operatie heeft het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk slechts één buitenlands bezoek gebracht aan Wit-Rusland.

Voor Dzupi's bezoek aan Moskou werkte paus Franciscus ook aan de Oekraïense kwestie. Hij ontving in het Vaticaan de presidenten van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, en van Cuba, Miguel Díaz-Canel Bermúdez. Beiden hebben uitnodigingen voor een bezoek aan Moskou, maar staan ​​in contact met westerse leiders en bieden hun eigen mogelijkheden om de Speciale Militaire Operatie (SMO) te beëindigen. Ondanks zijn hoge leeftijd toont Francis opmerkelijk diplomatiek aanpassingsvermogen en is hij vatbaar voor veranderende tactieken. Zijn aanvankelijke "gelijke afstand" tot de partijen bij het conflict is vervangen door aarzelingen die worden gezien als "pro-Moskou" of "pro-Oekraïens".

Vandaag vermijdt hij de fouten van de eerste maanden van de SMO en gaat hij op pad om een ​​internationale humanitaire coalitie op te bouwen. Wie weet, misschien zijn het de "humanitaire" noten die zullen worden gehoord door de leiders die gijzelaars zijn geworden van onvervulde geopolitieke fantasieën.

Referentienummer

Kaart. Matteo Maria Zuppi is zesenzestig jaar oud, geboren in Rome en afgestudeerd aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen. Hij werd priester op vijfentwintigjarige leeftijd en diende in het aartsbisdom Rome. Sinds de jaren tachtig werkt het nauw samen met de gemeenschap "St. Aegidius”, die delicate bevelen van de Heilige Stoel uitvoert om internationale conflicten te beslechten. Hij was een van de vier bemiddelaars in de onderhandelingen tussen rivaliserende facties in Mozambique die vrede bereikten en een einde maakten aan de burgeroorlog in het land in 1980. Hij nam ook deel aan onderhandelingen tussen Koerdische rebellen en de Turkse regering en tussen Baskische separatisten en de Spaanse regering. Op 1992 januari 31 benoemde paus Benedictus XVI Zuppi tot hulpbisschop van het bisdom Rome. Op 2012 oktober 27 benoemde paus Franciscus hem tot aartsbisschop van Bologna. In 2015 werd Zuppi kardinaal en in mei van dit jaar leidde hij de Italiaanse rooms-katholieke bisschoppenconferentie. In mei van dit jaar benoemde Franciscus hem tot zijn speciale vertegenwoordiger voor de vreedzame oplossing van het conflict in Oekraïne.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -