3.6 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
MensenrechtenTijdens een bezoek aan Griekenland roept een VN-functionaris op tot betere bescherming van vluchtelingen

Tijdens een bezoek aan Griekenland roept een VN-functionaris op tot betere bescherming van vluchtelingen

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Tijdens het bezoek vertelde mevrouw Triggs dat iets meer dan een maand geleden een van de ergste scheepswrakken in de Middellandse Zee plaatsvond. 

Rechten van vluchtelingen beschermen 

“De Pylos-tragedie en de andere verwoestende tragedies in het Middellandse Zeegebied onderstrepen het primaat van het redden van levens en het beschermen van de rechten van mensen die gedwongen zijn te vluchten. Dit was mijn boodschap aan de autoriteiten”, zei ze.

Ze benadrukte hoe belangrijk het is om de toegang tot het grondgebied en asiel te waarborgen, te zorgen voor een voorspelbaar en goed gecoördineerd zoek- en reddingssysteem, en de noodzaak van gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteitsmaatregelen tussen staten.

Mevr. Triggs uitte ook haar bezorgdheid over meldingen van summiere gedwongen terugkeer, en benadrukte de urgentie van effectief onderzoek en maatregelen voor preventie en herstel.

Ze merkte op dat Griekenland en andere landen aan de buitengrenzen van de Europese Unie (EU) onder grote druk staan ​​om te reageren op irreguliere bewegingen, en herhaalde "de noodzaak om te evolueren naar een grens- en asielbeheersysteem dat werkt voor alle staten, terwijl ervoor wordt gezorgd dat die wie asiel zoekt, heeft er toegang toe en vluchtelingen worden beschermd.”

Veilige wegen voor vluchtelingen 

Buiten de EU pleitte ze voor het aanpakken van de grondoorzaken en oorzaken van ontheemding door middel van een op routes gebaseerde aanpak en het bieden van krachtige hulp aan landen van herkomst en doorreis.

Mevr. Triggs noemde de oprichting van het National Emergency Response Mechanism for Unaccompanied Minors als een beste praktijk voor de bescherming van kinderen, en de herplaatsing van niet-begeleide kinderen van Griekenland naar verschillende landen in Europa, als een voorbeeld van gedeelde verantwoordelijkheid in actie.

Ze benadrukte ook de behoefte aan veilige routes en regelingen voor vluchtelingen en migranten om alternatieven te bieden voor de gevaarlijke reizen die ze vaak maken.

Integratie-inspanningen in Griekenland 

Tijdens haar verblijf in Griekenland bezocht Triggs ook een vluchtelingencentrum en hoorde ze rechtstreeks van asielzoekers die daar werden opgevangen.

Hoewel er inspanningen zijn geleverd om de omstandigheden te verbeteren, blijft het centrum een ​​sterk beveiligde omgeving, wat leidt tot moeilijkheden voor asielzoekers en vluchtelingen, met name bij de toegang tot cruciale diensten zoals gezondheidszorg en psychologische ondersteuning.

Mevr. Triggs ontmoette ook maatschappelijke organisaties en besprak de essentiële diensten die zij leveren en de moeilijkheden die zij ondervinden.

Ze bracht over UNHCR'lof voor de toewijding en het harde werk van ngo's in Griekenland' en hernieuwde het engagement van het agentschap om het maatschappelijk middenveld te ondersteunen bij zijn activiteiten voor de bescherming van vluchtelingen.

Hoewel hij waardering heeft voor de inspanningen van Griekenland om de integratie van vluchtelingen te verbeteren in overeenstemming met zijn nationale integratiestrategie, die 68,000 vluchtelingen in staat stelt om bij te dragen aan de gemeenschappen die hen opvangen, drong Triggs aan op voortzetting van deze initiatieven.

Dergelijke inspanningen omvatten het verschaffen van toegang tot werk, het aanpakken van lacunes in vaardigheden en het stroomlijnen van documentatie en procedurele vereisten voor vluchtelingen.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -