3.4 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
EuropaOVSE, onafhankelijke en pluralistische media zijn een hoeksteen van democratie en conflict...

OVSE, onafhankelijke en pluralistische media vormen een hoeksteen van democratie en conflictpreventie

Onafhankelijke en pluralistische media zijn een hoeksteen van democratie en conflictpreventie” - OVSE-vertegenwoordiger voor mediavrijheid

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Onafhankelijke en pluralistische media zijn een hoeksteen van democratie en conflictpreventie” - OVSE-vertegenwoordiger voor mediavrijheid

WENEN 15 september 2023 – Op de Internationale Dag van de Democratie zal de OVSE Vertegenwoordiger voor de mediavrijheid, Teresa Ribeiro, onderstreept het elkaar versterkende karakter van de democratie, de rechtsstaat en de mediavrijheid. “Het bevorderen en in stand houden van democratische, veerkrachtige en inclusieve samenlevingen vereist een standvastige inzet voor mediavrijheid”, zegt Teresa Ribeiro.

In de gezamenlijke verklaring van 2023 over Mediavrijheid en democratiebenadrukt Ribeiro, samen met de andere mondiale mandaathouders voor de vrijheid van meningsuiting, de cruciale rol van de media bij het leveren van betrouwbaar nieuws en het bevorderen van een geïnformeerd publiek debat. Dit leidt op zijn beurt tot een goed geïnformeerde en actieve burgerij. “De media dienen als waakzame waakhonden en houden de machthebbers verantwoordelijk door middel van grondige onderzoeken en berichtgeving over zaken van algemeen belang. Door dit te doen spelen ze een integrale rol bij het versterken van democratische processen en instellingen”, stelt Ribeiro.

“Omgekeerd ondermijnt een afname van de mediavrijheid zowel de democratische waarborgen als de bescherming van de mensenrechten. De afgelopen tien jaar zijn we onmiskenbaar getuige geweest van deze onderlinge verbondenheid, die heeft bijgedragen aan het ontstaan ​​van conflicten.” De Internationale Dag van de Democratie van dit jaar, gericht op conflictpreventie, onderstreept de dringende noodzaak om de mensenrechten en democratische waarden te koesteren als middel om de risico's van conflicten te verzachten en op te lossen.

“Toegang tot betrouwbare, diverse informatie van algemeen belang is te allen tijde essentieel. Door informatie te verifiëren, individuen sterker te maken en verzoening te bevorderen, vervullen pluralistische en onafhankelijke media een fundamentele rol bij het hooghouden van democratische principes en het voorkomen van conflicten”, zegt Ribeiro. "De bewapening van informatie door autocratische krachten voor het verspreiden van haatzaaiende uitlatingen en propaganda, vooral oorlogspropaganda, hoort geen plaats in de democratie. Integendeel, onafhankelijke kwaliteitsmedia zijn nodig om de diep verontrustende trends van autoritarisme, coöptatie van publieke macht en terugval op het gebied van de mensenrechten tegen te gaan.”

“Op deze Dag van de Democratie dring ik er bij alle staten op aan om hun inzet voor het bevorderen van een klimaat dat bevorderlijk is voor de mediavrijheid te hernieuwen, en dit te erkennen als een belangrijke pijler voor zowel conflictpreventie als de mondiale vooruitgang van de democratie”, zegt Ribeiro.

De OVSE-vertegenwoordiger voor de mediavrijheid observeert de mediaontwikkelingen in alle 57 deelnemende OVSE-staten. Ze waarschuwt vroegtijdig voor schendingen van de vrijheid van meningsuiting en de mediavrijheid en bevordert de volledige naleving van de OVSE-verplichtingen op het gebied van de mediavrijheid. Meer informatie op www.osce.org/fom, Twitter: @OVSE_RFoM of via www.facebook.com/osce.rfom.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -