1.8 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
MensenrechtenPalestina: Rechtenexperts roepen op tot sterkere maatregelen ter preventie van marteling

Palestina: Rechtenexperts roepen op tot sterkere maatregelen ter preventie van marteling

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De leden van de VN-subcommissie ter voorkoming van foltering (SPT) hebben het beroep ingesteld na afloop van hun eerste bezoek aan de staat Palestina, dat van 10 tot 21 september plaatsvond.

Daniel Fink, die de delegatie leidde, zei ze kregen volledige medewerking van de Palestijnse Autoriteit om locaties op de Westelijke Jordaanoever te bezoeken, “maar we betreuren het dat we, ondanks alle inspanningen, de detentiefaciliteiten in Gaza niet konden bezoeken.” 

De Palestijnse Autoriteit heeft administratieve controle over de Westelijke Jordaanoever, terwijl de militante groep Hamas de Gazastrook regeert, die al meer dan vijftien jaar onder Israëlische blokkade staat.

Vergaderingen op hoog niveau 

De delegatie bezocht 18 detentiecentra op verschillende locaties op de Westelijke Jordaanoever, waaronder gevangenissen, politiebureaus, faciliteiten van de veiligheidstroepen, een psychiatrisch ziekenhuis en een militair detentiecentrum.

De leden hadden ontmoetingen met functionarissen op hoog niveau, waaronder de premier en de minister van Binnenlandse Zaken, die het Nationale Team voor Toezicht op de Toezeggingen van de Staat coördineert. 

Ze hielden ook bijeenkomsten met andere staatsautoriteiten en de Onafhankelijke Commissie voor de Mensenrechten, waarbij de afdeling Gaza betrokken was. 

Opzetten van een monitoringmechanisme 

De deskundigen herinnerden eraan dat Palestina partij is geweest bij de Verdrag tegen foltering en Optioneel protocol sinds respectievelijk 2014 en 2017. 

Staten die het Optioneel Protocol ratificeren, geven de SPT het recht hun detentiecentra te bezoeken en de behandeling van mensen die daar worden vastgehouden te onderzoeken.

Ze zeiden dat de regering in de tussentijd veel heeft gedaan, daarbij wijzend op recente positieve relevante wijzigingen in het wetboek van strafrecht.

Ze blijven echter bezorgd over de implementatie van maatregelen ter voorkoming van foltering tijdens detentie en de effectieve oprichting van een toezichthoudend orgaan, officieel het Nationaal Preventief Mechanisme (NPM) genoemd.

De delegatie sprak ook met entiteiten die werkten aan het opstellen van wetgeving met betrekking tot het NPM en de heer Fink sprak de hoop uit dat hun bezoek tot een snelle oprichting ervan zal leiden.

“In het bijzonder kijken we uit naar een onafhankelijke instantie die zijn mandaat kan uitvoeren in overeenstemming met de wettelijke internationale verplichtingen van de staat, inclusief onaangekondigde bezoeken aan plaatsen waar vrijheidsberovingen plaatsvinden”, voegde hij eraan toe.

Over VN-experts

De SPT bestaat uit 25 onafhankelijke en onpartijdige deskundigen van over de hele wereld die toezicht houden op de naleving van het Optioneel Protocol, dat door 93 landen is geratificeerd.

Zij zijn benoemd door de VN Raad voor de mensenrechten, gevestigd in Genève, en zijn geen VN-personeel en worden ook niet betaald voor hun werk.

Vier leden bezochten de staat Palestina, vergezeld door twee mensenrechtenfunctionarissen van het SPT-secretariaat.

De delegatie zal de komende maanden een vertrouwelijk rapport indienen bij de Palestijnse autoriteit, waarvan zij hopen dat het openbaar zal worden gemaakt.  

 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -