1.6 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
MensenrechtenUNHCR maakt zich steeds meer zorgen over vluchtelingen die de regio Karabach ontvluchten

UNHCR maakt zich steeds meer zorgen over vluchtelingen die de regio Karabach ontvluchten

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Naar verluidt hebben ongeveer 19,000 vluchtelingen de economische regio Karabach van de Republiek Azerbeidzjan verlaten, waaronder veel ouderen, vrouwen en kinderen.  

UNHCR Woordvoerder Shabia Mantoo riep alle partijen op om burgers te beschermen en de internationale humanitaire vluchtelingenwetgeving volledig te respecteren, waardoor ze een veilige doorgang kunnen krijgen.

Alle partijen moeten “zich onthouden van acties die de ontheemding van burgers veroorzaken en hun veiligheid, beveiliging en mensenrechten garanderen, en niemand mag worden gedwongen hun huizen te ontvluchten”, zei mevrouw Mantoo tijdens een geplande briefing van het VN-agentschap in Genève.

Guterres 'zeer bezorgd' over ontheemding

Tijdens de reguliere middagbriefing voor verslaggevers in New York zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric dat VN-chef António Guterres “zeer bezorgd” was over de ontheemding.

“Het is essentieel dat de rechten van de ontheemde bevolkingsgroepen worden beschermd en dat zij de humanitaire steun krijgen waar zij recht op hebben”, aldus de woordvoerder.

Hij onderstreepte dat op dit moment de VN “niet betrokken was bij de humanitaire situatie” in de regio, maar het VN-hulpcoördinatiebureau (OCHA) bevindt zich in Armenië.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio duurt al meer dan dertig jaar voort, maar bijna drie jaar geleden werd na zes weken van gevechten een staakt-het-vuren en de daaropvolgende Trilaterale Verklaring overeengekomen door de leiders van Armenië, Azerbeidzjan en Rusland, wat leidde tot de inzet van enkele duizenden Russische vredeshandhavers. 

Te midden van de opflakkering van de gevechten vorige week en de aankomst van de eerste vluchtelingen in Armenië riep de VN-chef op tot volwaardige toegang voor hulpverleners tot mensen in nood.

De-escalatieoproep

De heer Guterres riep ook op tot de-escalatie “in de krachtigste bewoordingen” en “striktere” naleving van het staakt-het-vuren van 2020 en de beginselen van het internationaal humanitair recht. 

In navolging van deze oproep legde mevrouw Mantoo van UNHCR dinsdag uit dat te midden van de “complexe en multiculturele” situatie de toegang tot asiel moet worden gehandhaafd voor mensen die internationale bescherming nodig hebben “om ervoor te zorgen dat mensen menselijk worden behandeld, dat hun rechten worden beschermd en gerespecteerd. en dat zij toegang kunnen krijgen tot de bescherming en veiligheid die zij nodig hebben”.  

Er is ook steun nodig voor landen aan de frontlinie die mensen opvangen die bescherming nodig hebben, zei mevrouw Mantoo. 

De UNHCR-functionaris riep ook op tot “alternatieven voor een legaal verblijf” en een “uitbreiding van reguliere en veilige trajecten, zodat mensen hun leven niet hoeven te riskeren en dat we dit soort achterstanden en druk niet meer zien”.

Internationale solidariteitsoproep

Ze herhaalde dat de regionale reactie internationale solidariteit en een gezamenlijke inspanning van alle staten en belanghebbenden vereist. 

Met betrekking tot de teams van UNHCR ter plaatse in Armenië legde mevrouw Mantoo uit dat zij de situatie nauwlettend in de gaten hielden.  

Mensen leden “onder de gevolgen van trauma en uitputting en hebben dringend psychosociale steun nodig”, zei mevrouw Mantoo, eraan toevoegend dat de regering van Armenië de respons leidde en van de internationale gemeenschap werd verwacht dat ze een beroep zou doen op de internationale gemeenschap voor verdere steun.  

Van zijn kant heeft het VN-agentschap ook hulp verleend, waaronder non-foodartikelen, draagbare bedden, matrassen en beddengoed. “Er is ook behoefte aan onderdak, warme kleding en andere essentiële non-foodartikelen. En we mobiliseren verdere hulp en coördineren met de lokale overheid en partners om te reageren op de toenemende behoeften”, voegde ze eraan toe. 

In een verklaring vrijgegeven Dinsdag laat maakte VN-mensenrechtenchef Volker Türk zijn bezorgdheid over de zich ontwikkelende situatie kenbaar. 

“Elke gerapporteerde schending van de mensenrechten of het internationaal humanitair recht vereist follow-up, inclusief snelle, onafhankelijke en transparante onderzoeken om de verantwoordelijkheid en verhaal voor de slachtoffers te garanderen”, zei hij.

Hij herinnerde eraan dat alle landen etnische, religieuze of taalkundige minderheden niet “het recht mogen ontzeggen om van hun eigen cultuur te genieten, hun eigen religie te belijden en in praktijk te brengen, of hun eigen taal te gebruiken.”

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -