4.2 C
Brussel
Donderdag december 7, 2023
MensenrechtenVN-rechtenexperts veroordelen het harde optreden van Iran tegen protesten

VN-rechtenexperts veroordelen het harde optreden van Iran tegen protesten

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Zaterdag braken er in het hele land protesten uit ter gelegenheid van de eenjarige verjaardag van de dood van de 22-jarige Iraanse vrouw, nadat ze door de Iraanse zedenpolitie was aangehouden omdat ze haar hoofddoek naar verluidt niet goed droeg.

Hardhandig optreden tegen demonstranten

De Iraanse autoriteiten hebben de vader van mevrouw Amini zaterdag kort vastgehouden en de beveiliging in het hele land verhoogd om demonstranten ervan te weerhouden de straat op te gaan.

“De Iraanse autoriteiten moeten een einde maken aan hun harde optreden tegen degenen die hebben deelgenomen aan de protesten tegen de dood van Jina Mahsa Amini en gerechtigheid en verantwoording afleggen voor de ernstige schendingen die tijdens de protesten van 2022 zijn gepleegd”, aldus de VN-experts.

Haar dood leidde tot landelijke demonstraties en onrust, en de autoriteiten reageerden met brutaal optreden, waarbij naar verluidt duizenden mensen werden gearresteerd en ten minste zeven mensen werden geëxecuteerd in verband met de protesten.

Familie vervolgd

In de aanloop naar de sterfdag van mevrouw Amini ontvingen de VN-experts berichten dat de autoriteiten de vader van de jonge vrouw hadden vastgehouden en hem hadden gewaarschuwd de eerste sterfdag van zijn dochter niet te vieren alvorens hem vrij te laten.  

De experts zeiden dat veiligheidstroepen op 16 september het huis van haar familie omsingelden, waardoor familieleden niet konden vertrekken om een ​​herdenkingsevenement bij het graf bij te wonen.

“Iran moet verantwoording afleggen voor de dood van Jina Mahsa Amini vorig jaar in politiehechtenis en een einde maken aan het harde optreden tegen de protesten die door haar overlijden zijn aangewakkerd”, aldus de experts. “Na maanden van brutale onderdrukking van demonstraties in de loop van het afgelopen jaar hebben de autoriteiten beperkingen opgelegd en gedreigd met represailles tegen openbare herdenkingen”, zeiden ze.

Activisten strijden voor vrijheid

Volgens de Raad voor de mensenrechten-aangestelde deskundigen: Een 28-jarige man werd op 16 september door veiligheidstroepen neergeschoten nabij de stad Saqqez, in de West-Koerdische regio van Iran, vlakbij de begraafplaats waar mevrouw Amini begraven ligt. Zijn toestand blijft kritiek.  

De Iraanse staatsmedia maakten dit weekend ook de arrestatie bekend van meer dan 260 personen in het hele land in verband met de protesten.

Volgens de onafhankelijke deskundigen hebben de Iraanse autoriteiten nieuwe wetten en praktijken ingevoerd om vrouwen en meisjes te onderdrukken.

Maar ze zijn er niet in geslaagd een onafhankelijk, onpartijdig en transparant onderzoek naar de dood uit te voeren en hebben consequent elk wangedrag of wandaden ontkend.

Aanhoudende onderdrukking

“We blijven bezorgd en gealarmeerd door het aanhoudende beleid en de praktijken in Iran, die neerkomen op totale straffeloosheid voor ernstige misdaden gepleegd onder het internationaal recht in het jaar dat volgde op de dood van Jina Mahsa Amini”, aldus de experts.

De deskundigen uitten hun bezorgdheid over het feit dat familieleden van personen die in verband met de protesten werden geëxecuteerd, voor de rechtbank werden gedagvaard of door de autoriteiten werden vastgehouden omdat ze gerechtigheid zochten. Ze constateerden ook een “zorgwekkend patroon” van mishandeling van mensenrechtenverdedigers, journalisten en advocaten in hechtenis.

“De regering van de Islamitische Republiek Iran had belangrijke lessen kunnen trekken uit de tragische dood van Jina Mahsa Amini. Maar de reactie op de demonstraties die sinds september 2022 tot de dood van honderden demonstranten hebben geleid, laat zien dat de autoriteiten ervoor hebben gekozen dat niet te doen”, aldus de VN-experts.

VN-experts zijn geen VN-personeel en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. Zij verrichten hun werkzaamheden op individuele basis en ontvangen geen salaris voor hun werk. 

 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -