1.4 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
MensenrechtenVietnam: VN-rechtenbureau veroordeelt het harde optreden tegen klimaatactivisten

Vietnam: VN-rechtenbureau veroordeelt het harde optreden tegen klimaatactivisten

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Donderdag werd Hoang Thi Minh Hong, een veelgeprezen klimaatactivist en voormalig medewerker van het Wereld Natuur Fonds (WWF), veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van $ 4,100, nadat hij was veroordeeld wegens belastingontduiking.

Haar proces duurde slechts drie uur en de toegang tot familie en advocaten was tijdens haar detentie beperkt.

Bovendien kunnen de aanklachten tegen haar politiek gemotiveerd zijn. volgens aan onafhankelijke mensenrechtendeskundigen.

'Breder optreden'

Ze wordt de vijfde van zes milieu-mensenrechtenverdedigers die sinds 2021 zijn gearresteerd en veroordeeld.

“Vier andere voorstanders van milieurechten zijn vervolgd op basis van soortgelijke aanklachten en veroordeeld tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf, in wat lijkt op een breder optreden tegen verdedigers van milieurechten en tegen de maatschappelijke ruimte in Vietnam”, zei woordvoerder Jeremy Laurence.

De aanklachten tegen de zesde overgebleven persoon zijn nog steeds niet openbaar gemaakt.

'Een huiveringwekkend effect'

De arrestaties moeten worden gezien in het licht van het Vietnamese partnerschap voor een rechtvaardige energietransitie, OHCHR gezegd.

Het is een internationale samenwerking die is ontworpen om de inspanningen voor het koolstofarm maken van ontwikkelingslanden te ondersteunen. Volgens nieuwsberichten heeft Vietnam in juli zijn secretariaat geopend.

Het bureau herhaalde dat om met succes een rechtvaardige en duurzame transitie naar groene energie te bereiken, mensenrechtenverdedigers en milieuorganisaties de vrijheid moeten hebben om actief en zonder belemmeringen deel te nemen aan het vormgeven van beleid en besluitvorming.

“Deze vervolgingen en de willekeurige toepassing van restrictieve wetgeving hebben een huiveringwekkend effect op het uiterst belangrijke werk van milieuverdedigers, en dat van andere mensenrechtenverdedigers in Vietnam,” zei de heer Lawrence.

Oproep tot onvoorwaardelijke vrijlating

Hij riep de regering op af te zien van het gebruik van strafrechtelijke aanklachten om de uitoefening van fundamentele vrijheden in te perken en iedereen die in dergelijke gevallen is vastgehouden onvoorwaardelijk vrij te laten.

“We herinneren de autoriteiten ook aan hun verplichtingen onder het internationaal recht om de rechtsstaat, het recht op een eerlijk proces te respecteren en de rechterlijke onafhankelijkheid te waarborgen.”

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -