4.4 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
EuropaAnti-dwanginstrument: het nieuwe wapen van de EU om de handel te beschermen

Anti-dwanginstrument: het nieuwe wapen van de EU om de handel te beschermen

Het anti-dwanginstrument zal het nieuwe instrument van de EU zijn om economische bedreigingen en oneerlijke handelsbeperkingen door niet-EU-landen te bestrijden.

Waarom heeft de EU een nieuw instrument nodig om handelsconflicten aan te pakken?

De wereldhandel kan de welvaart helpen vergroten en banen scheppen. Soms nemen landen echter hun toevlucht tot chantage of handelsbeperkingen om hun bedrijven een oneerlijk voordeel te geven, wat leidt tot handelsconflicten met de EU.

Omdat dit steeds vaker voorkomt, zijn aanvullende hulpmiddelen nodig


Lees meer over 
de handelsbeschermingsinstrumenten van de EU

Chinese dwang op Litouwen

Het anti-dwanginstrument zal de EU helpen om te gaan met landen die de handel beperken in een poging een verandering in het EU-beleid af te dwingen. Een voorbeeld hiervan zijn de handelsbeperkingen die China aan Litouwen heeft opgelegd nadat het in juni 2021 had aangekondigd de handelsbetrekkingen met Taiwan te verbeteren.

Een paar maanden na de aankondiging meldden Litouwse bedrijven moeilijkheden bij het verlengen of sluiten van contracten met Chinese bedrijven. Ze hadden ook problemen met het niet inklaren van zendingen en het niet kunnen indienen van douanepapieren. Het Parlement heeft in verschillende resoluties de Chinese economische dwang op Litouwen aan de kaak gesteld.

Welke maatregelen kan de EU momenteel nemen om handelsconflicten op te lossen?

De EU kan gebruik maken van een scala aan Antidumpingmaatregelen. De EU kan boetes opleggen aan niet-EU-landen als blijkt dat zij producten in het land dumpen Europa. De boete neemt de vorm aan van antidumpingrechten of tarieven op de gedumpte producten.

De EU is ook lid van de Wereld handel Organisatie, die kan helpen bij het oplossen van geschillen tussen leden. Procedures kunnen echter zeer lang duren en dekken niet alle overtredingen af.

Hoe zal het anti-dwanginstrument werken?

Het doel van het anti-dwanginstrument is een afschrikwekkende werking te hebben, waardoor de EU handelsconflicten door middel van onderhandelingen kan oplossen.

Als laatste redmiddel zou het echter kunnen worden gebruikt om tegenmaatregelen te nemen tegen een niet-EU-land, waaronder een breed scala aan beperkingen op het gebied van handel, investeringen en financiering.

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad bereikten een overeenstemming over de definitieve tekst van de wetgeving op 6 juni 2023, dat werd gesteund door het Parlement internationale handelscommissie op 26 juni 2023.

Verwacht wordt dat de leden van het Europees Parlement tijdens de plenaire zitting op 2-5 oktober over het akkoord zullen stemmen. Daarna zal de Raad het moeten goedkeuren voordat het in werking kan treden.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -