5.3 C
Brussel
Dinsdag december 5, 2023
MensenrechtenMensenrechtenexperts: de mensheid wordt geconfronteerd met een ‘ongekende mondiale giftige noodsituatie’

Mensenrechtenexperts: de mensheid wordt geconfronteerd met een ‘ongekende mondiale giftige noodsituatie’

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De vijfde sessie van de International Conference on Chemicals Management (ICCM-5), georganiseerd door het VN-milieuprogramma UNEP en gehost door Duitsland, gaat maandag van start in Bonn.

“ICCM-5 zal naar verwachting een keerpunt zijn voor de internationale samenwerking op het gebied van chemicaliën en afval”, aldus een verklaring van de groep van meer dan dertig experts.  

'Eens in de generatie'-kans

“Het is een unieke kans om met een robuust resultaat te komen om het mondiale giftige tij het hoofd te bieden.”

Zij drongen er bij de aanwezigen op de conferentie op aan zich te laten leiden door de mensenrechtenbeginselen, in lijn met een “post-2020 mondiaal beleidskader voor een goed beheer van chemicaliën en afval.”

Volgens de deskundigen onthullen de dreigingen van onvruchtbaarheid, dodelijke ziekten, neurologische en andere handicaps als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën en afval de wijdverbreide en systematische ontkenning van fundamentele mensenrechten voor talloze personen en groepen in kwetsbare situaties.

De experts gingen verder met het opsommen van mensen die het meest worden blootgesteld aan deze giftige omgevingen, waaronder werknemers, vrouwen en kinderen, de armen en inheemse volkeren.

'Toxificatie' moet stoppen

“De mensheid kan het zich niet veroorloven de vergiftiging van de planeet verder te verergeren”, voegden de experts eraan toe.  

“Als ICCM-5 de ambitie en kracht wil leveren die nodig zijn om de mondiale giftige noodsituatie waarmee de mensheid wordt geconfronteerd te overwinnen, moet het expliciet een op mensenrechten gebaseerde aanpak omarmen”, waarschuwde de groep VN-experts.

Speciale Rapporteurs en andere VN-experts zijn geen VN-personeel en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. Zij verrichten hun werkzaamheden op individuele basis en ontvangen geen salaris voor hun werk. 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -