10.3 C
Brussel
Zondag december 10, 2023
NieuwsWetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Afgelopen zomer werd in Zweden een Koran verbrand. Deze onuitsprekelijke daad veroorzaakte sterke emoties in de internationale gemeenschap. Na deze criminele daad stelt Denemarken nu wetgeving voor om dergelijke daden strafbaar te stellen en de heilige geschriften te beschermen.

Artikel geschreven door Bashy Quraishy* en Thierry Valle* (zie korte biografie onderaan)

De heer Bashy Quraishy brengt zijn expertise in op de discussies die deze wetgeving in de Deense samenleving teweegbrengt. Hij wordt bij zijn analyse bijgestaan ​​door de voorzitter van CAP Liberté de conscience.

Achtergrond van het wetsvoorstel

Denemarken is een vreedzaam land waar wetten worden gerespecteerd, en de samenleving hanteert een eeuwenoud spreekwoord: “Je kunt het er altijd mee eens zijn om het oneens te zijn”.

Deze mentaliteit heeft de Denen geholpen grote meningsverschillen te vermijden, maatschappelijke conflicten te minimaliseren en een tamelijk vredig leven te leiden. De hoeksteen van het accepteren van verschillende meningen is het idee van onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Het betekent dat mensen alles kunnen zeggen, als ze maar willen. Het heeft gewerkt omdat Denemarken al bijna duizend jaar een monoculturele, mono-etnische en christelijke natie is. Die houding heeft echter ook een onderliggende intolerantie en vijandigheid jegens andere culturen, geloofsovertuigingen en levensstijlen gecreëerd, vooral jegens moslimgemeenschappen en de islam.

Sinds het begin van de jaren zeventig, toen immigranten uit ontwikkelingslanden mochten komen werken, is de kwade wil jegens de groepen die officieel worden omschreven als; buitenlanders met een niet-Europese culturele achtergrond.

Verschillende politieke partijen zijn opgericht op basis van een agenda van negativiteit die een groot deel van de reguliere media heeft helpen verspreiden.

Het was tegen deze achtergrond dat de Deense politicus – Rasmus Paludan – in 2017 begon met het in het openbaar verbranden van de Koran – eerst in door minderheden bevolkte gebieden, daarna op openbare plaatsen en voor het Deense parlement. Ondanks protesten van minderheden en progressieve Denen deed de regering niets om dit tegen te houden. In plaats daarvan bleef de politie bescherming bieden tijdens zijn provocerende acties. Volgens berichten in de media heeft de Deense staat van 2017 tot en met 2020 127 miljoen Kr. om de heer Paludan en zijn koranverbrandende gebeurtenissen te beschermen.

Later verhuisde hij naar Zweden en begon hetzelfde te doen. Sommige Iraanse en Iraakse vluchtelingen zijn begonnen hem te kopiëren door de Koran in het openbaar en voor verschillende ambassades te verbranden. Er moet worden vermeld dat dit gebeurde met toestemming van de autoriteiten en resulteerde in lokale en diplomatieke protesten. Er wordt gezegd dat er de afgelopen maanden in 100 meer dan 2023 koranverbrandingen hebben plaatsgevonden.

De internationale veroordelingen of Koran ontheiliging in Denemarken en Zweden

Helaas heeft de passiviteit van de Deense en Zweedse staten niet alleen bijgedragen tot het escaleren van de verslechterende situatie, het veroorzaakte ook woede onder moslims in Scandinavië en internationaal. De OIC en individuele landen reageerden krachtig. Ze geloofden dat dergelijke acties werden gepland en uitgevoerd zonder dat de autoriteiten enige actie ondernamen om ze tegen te houden. Veel niet-moslimlanden veroordeelden ook krachtig de ontheiliging van religieuze boeken zoals de Koran.

Eerst weigerde Denemarken actie te ondernemen en bleef het praten over de vrijheid van meningsuiting, maar toen de waarschuwingen voor handelssancties van de OIC en machtige moslimlanden kwamen, evenals waarschuwingsverklaringen uit Groot-Brittannië, de VS en China, dacht Denemarken na over zijn economische en buitenlandse belangen. en de regering besloot een wetsvoorstel in te dienen om het verbranden van alle religieuze boeken te verbieden.

Feiten over het wetsvoorstel tegen het verbranden van heilige geschriften

De regering op 25th In augustus 2023 presenteerde zij haar voorstel voor een wetgevende interventie om het verbranden van heilige boeken zoals de Koran en de Bijbel op openbare plaatsen in Denemarken te voorkomen.

Het wetsvoorstel van de regering luidt: “Iedereen die zich, in het openbaar of met de bedoeling dit in bredere kring te verspreiden, schuldig maakt aan ongepaste behandeling van een object met aanzienlijke religieuze betekenis voor een religieuze gemeenschap of een object dat als zodanig verschijnt, wordt gestraft. met een boete of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar”. Het voorstel omvat geen satirische tekeningen of religieuze kleding. Als de wet wordt aangenomen, wordt deze als “subsectie 2” toegevoegd aan de bestaande sectie 110 van het Wetboek van Strafrecht, die de ontheiliging van de vlaggen van andere landen verbiedt.

Het lijkt erop dat het voorstel gericht is op handelingen die plaatsvinden op een openbare plek of op internet, en niet alleen op branden van toepassing is. men mag een dergelijk religieus belangrijk voorwerp ook niet op de grond gooien, vertrappen, doorsnijden of scheuren. Uiteindelijk zullen de rechtbanken zich moeten buigen over de ernst van het misdrijf.

De reacties

Nadat het voorstel openbaar was gemaakt tijdens een haastig georganiseerde persconferentie in het parlement, vond Jørn Vestergaard, emeritus hoogleraar, het woord 'ongepaste of ongepaste behandeling' een te vage term. Hij stelde voor om in plaats daarvan de term 'vernederend' te gebruiken. Lasse Ellegaard, een beroemde intellectueel, zei dat het verbranden van de Koran (of andere heilige boeken) een aanval is op de gelovige die zijn bestaan ​​op de inhoud ervan heeft gebaseerd. En een herinnering aan alle moslims dat het arrogante christelijke Westen nog steeds de mentaliteit van de kruistochten viert.

Historicus en voormalig hoofdredacteur van Politiken Newspaper, Bo Lidegaard, die tijdens de Mohammed-crisis op het kabinet van de premier had gewerkt, zei dat het verbieden van koranverbrandingen gaat over het beschermen van minderheden en dat het een misverstand is dat de koranverbrandingen er iets mee te maken hadden vrijheid van meningsuiting.

Naar mijn mening is het voorstel erg vaag en nogal verwarrend. De wet zou betrekking hebben op alle religies en het is de rechtbank die zou beslissen na klachten van de politie. De belangrijkste kwestie is de houding van de politieautoriteiten, die de zaken voor de rechter moeten brengen, en van de rechters die zullen optreden. Hier ben ik een beetje sceptisch. Maar al met al ben ik blij met het initiatief.

De reactie van de moslimgemeenschappen en het Deense publiek

Moslimgemeenschappen, religieuze vertegenwoordigers en NGO's in Denemarken hebben dit initiatief verwelkomd. Zowel in persberichten, brieven aan de redactie als in artikelen in de media spraken zij hun steun uit. In het onderzoek, uitgevoerd door instituut Voxmeter in opdracht van nieuwszender Ritzau, werd aan 1,000 mensen gevraagd of zij wilden dat de voorgestelde wetswijziging werd aangenomen.

Ongeveer 50.2 procent antwoordde “ja”, 35 procent zei “nee” en 14.8 procent wist het niet. Het onderzoek was een van de eerste waarin de publieke opinie over deze relevante kwestie werd beoordeeld, sinds de regering aankondigde dat zij het verbranden van de Koran in het openbaar zou verbieden.

De meeste Deense media, politieke partijen en een deel van de elite zijn tegen dit wetsvoorstel en gebruiken het gebruikelijke excuus van de vrijheid van meningsuiting. Deze fundamentalistische krachten zijn die mensen die geen respect hebben voor de meningen en ideeën van anderen en alleen hun eigen versie van de realiteit aan anderen en de samenleving willen opdringen. Het maakt hen zelfs niet uit dat de Deense grondwet duidelijk aangeeft dat de vrijheid van meningsuiting altijd onder verantwoordelijkheid valt en dat de Deense Panelcode 266b stelt dat vrijheid niet mag worden misbruikt om minderheden lastig te vallen of mensen met een ander geloof of cultuur te demoniseren.

Moslimlanden verwelkomen de Deense “Koranwet”.

Het wetsvoorstel van de Deense regering wordt gewaardeerd en is volgens moslimlanden een stap in de goede richting. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Fouad Hussein was een van de eersten die reageerde op de wens van de Deense regering om koranverbrandingen strafbaar te stellen, terwijl Muqtada al-Sadr, leider van de Sadr-militie op Twitter verklaarde dat hij nu bereid is een zinvolle en constructieve dialoog met Denemarken aan te gaan. en Zweden.

De Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken, Sheikh Salem al-Abdullah al-Sabah, en de voorzitter van het parlement van de Arabische Liga, Adel bin Abdul Rahman Al-Asoumi, noemden het Deense wetsvoorstel “een stap in de goede richting”. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Pakistan altijd heeft volgehouden dat het ontheiligen en verbranden van heilige geschriften een ernstige daad van religieuze haat is, die niet mag worden toegestaan ​​onder het mom van vrijheid van meningsuiting, meningsuiting en protest.

Volgens Hürriyet had Turkije een grote invloed op het besluit van de Deense regering en daarom wordt het wetsvoorstel door de Turkse leiders beschouwd als een stap in de goede richting.

Heinrich Heine voorspelde de Koranverbrandingen 200 jaar geleden

Het verbranden van de Koran in Europa is geen nieuw fenomeen. Op 20 augustus was het precies 200 jaar geleden dat Heinrich Heine's drama Almansor werd opgevoerd in het Nationale Theater in Braunschweig. In het drama van Heinrich Heine uit 1823 zegt de dienaar van de hoofdpersoon, Hassan, bijna profetisch: 'Dit is nog maar het begin, maar waar je boeken verbrandt, verbrand je uiteindelijk ook mensen'. Hij verwees naar 1499, toen de aartsbisschop van Toledo, de biechtvader van het Spaanse koningspaar en de grootinquisiteur Francisco Jiménez de Cisneros opdracht gaf tot de verbranding van vijfduizend boeken met 'islamitische' theologie, filosofie en natuurwetenschappen. Koranverbrandingen zijn dus ook uitgevoerd in naam van het christendom. Het is de moeite waard om dit te herdenken in deze tijd waarin de Koran verbrand wordt.

Wat is de laatste ontwikkeling met betrekking tot het wetsvoorstel?

Op 25 augustus 2023 is het wetsvoorstel voor vier weken ter consultatie gestuurd met als deadline 22 september 2023, zodat het wetsvoorstel naar verwachting in de openingsweek van het komende parlementaire jaar kan worden ingediend. Op 1 september 2023 presenteerde de minister van Justitie Peter Hummelgaard een schriftelijke zienswijze bij de Folketing, waarin hij een wet voorstelde tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht (Verbod op ongepaste behandeling van voorwerpen met een aanzienlijke religieuze betekenis voor een religieuze gemeenschap).

In zijn brief aan het parlement betoogt de minister van Justitie dat de recente koranverbrandingen ertoe hebben geleid dat Denemarken in grote delen van de wereld steeds meer wordt gezien als een land dat de spot drijft met en het kleineren van andere landen en religies. Aangenomen moet worden dat de acties als voornaamste doel hadden het bespotten en uitlokken van reacties. Laten we hopen dat het Deense wetsvoorstel snel een wet wordt en Zweden inspireert hetzelfde te doen.


Bashy Quraishy is lid van een aantal commissies, commissies en raden die zich bezighouden met mensenrechten, etnische/religieuze gelijkheidskwesties, antiracisme, antidiscriminatie, islamofobie en antisemitisme, zowel in Denemarken als internationaal. Hij is de coördinator van het ENAR-platform – in Denemarken en lid van de Raad – van het Instituut voor Mensenrechten – Denemarken. hij animeert ook “Bashy's Corner” TV Kopenhagen-Denemarken.

* Thierry Valle is voorzitter van de Coördinatie van de Associaties en het Volk voor de Vrijheid van Geweten, een Europese NGO met een consultatieve status van de Verenigde Naties, twintig jaar geleden opgericht en gewijd aan de bescherming van het recht op vrijheid van godsdienst en overtuiging.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -