3.5 C
Brussel
Vrijdag december 8, 2023
MensenrechtenKort wereldnieuws: Afghaanse rechten, staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan, verkeersveiligheidscampagne

Kort wereldnieuws: Afghaanse rechten, staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan, verkeersveiligheidscampagne

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Een nieuw rapport van UNAMADe Mensenrechtendienst van de VN heeft ruim 1,600 gevallen van mensenrechtenschendingen, waaronder marteling, gedocumenteerd, gepleegd door de feitelijke autoriteiten in het hele land tijdens de arrestatie en detentie van personen van 1 januari 2022 tot 31 juli dit jaar.

In een commentaar op de bevindingen beschreef Volker Türk, hoofd van de VN-rechten, de persoonlijke verhalen over mishandeling, elektrische schokken, watermarteling en talloze andere vormen van wrede en vernederende behandeling, samen met de bedreigingen tegen individuen en hun families.

“Marteling is onder alle omstandigheden verboden”, benadrukte hij.

Volgens het rapport zijn schendingen van de garanties voor een eerlijk proces, waaronder het ontzeggen van toegang tot advocaten, de “norm” geworden in het land. 

De heer Türk drong er bij de Taliban op aan de misbruiken een halt toe te roepen en de daders ter verantwoording te roepen.

Afghanistan blijft als verdragspartij gebonden aan talrijke internationale mensenrechtenverdragen. UNAMA is gemandateerd door de VN Veiligheidsraad om de implementatie ervan te ondersteunen.

Armenië-Azerbeidzjan: VN herhaalt oproepen tot humanitaire toegang

UN Secretaris-generaal António Guterres Heeft dat gezegd hij bleef bezorgd over de humanitaire situatie in de zuidelijke Kaukasus, waar de gevechten weer oplaaiden.

Via zijn woordvoerder herhaalde de heer Guterres zijn oproep voor volwaardige toegang voor hulpverleners tot mensen in nood.

In een verklaring waarin hij verwees naar de situatie tussen Armenië en Azerbeidzjan zei de heer Guterres dat hij “uiterst bezorgd” was over het gebruik van militair geweld in de regio en over berichten over slachtoffers, ook onder de burgerbevolking. 

Volgens de laatste berichten in de media werd woensdag een stopzetting van de vijandelijkheden in de regio aangekondigd.

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio duurt al meer dan drie decennia voort, maar bijna drie jaar geleden werd na zes weken van gevechten een staakt-het-vuren overeengekomen door de leiders van Armenië, Azerbeidzjan en Rusland, wat leidde tot de inzet van enkele duizenden Russische vredeshandhavers. .

De VN-chef drong “in de krachtigste bewoordingen” aan op de-escalatie en “striktere” naleving van het staakt-het-vuren van 2020 en de beginselen van het internationaal humanitair recht.

Vorige maand nog informeerden VN-humanitairen en partners de Veiligheidsraad over de noodzaak van een onbelemmerde doorgang van hulp in de regio via de Lachin Corridor. De belangrijkste route is naar verluidt vorige week heropend.

De heer Guterres zei dat hij het betreurde dat de laatste “zorgwekkende ontwikkelingen” volgden op de levering van “broodnodige humanitaire hulp” aan de lokale bevolking op 18 september.

VN-rechtenchef Volker Türk zei dinsdag ook dat hij zich zorgen maakte over “de impact van hernieuwd gebruik van gewapend geweld op burgers”. Hij benadrukte dat het “absoluut cruciaal” is dat Azerbeidzjan en Armenië terugkeren naar het vredesproces en werken aan een overeenkomst “gegrondvest op de mensenrechten”. 

VN lanceert verkeersveiligheidscampagne met sterren

Binnenkort op een billboard bij u in de buurt: a nieuwe mondiale VN-verkeersveiligheidscampagne werd woensdag gelanceerd om verkeersongevallen te helpen voorkomen, waarbij jaarlijks 1.35 miljoen mensen om het leven komen.

Ongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen tussen de 29 en 93 jaar over de hele wereld, en ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor maar liefst XNUMX procent van de slachtoffers. 

Volgens de Economische Commissie voor Europa van de VN (VN/ECE) worden de meest kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders, en de armen onevenredig zwaar getroffen.

De speciale gezant voor verkeersveiligheid van de VN-chef, Jean Todt, zei dat verkeersveiligheid in de meeste landen “niet hoog genoeg” op de politieke agenda stond.

Om het bewustzijn over dit probleem te vergroten, mobiliseert de nieuwe VN-campagne beroemdheden, variërend van popster Kylie Minogue tot voetbalicoon Ousmane Dembélé, die weggebruikers aanmoedigen om veilige praktijken aan te nemen. De billboards zullen in zo’n 1,000 steden over de hele wereld te zien zijn.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -