3.8 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
MensenrechtenKort wereldnieuws: de crisis verdiept zich voor de kinderen van Mali, updates over de mensenrechten...

Kort wereldnieuws: de crisis verdiept zich voor de kinderen in Mali, mensenrechtenupdates uit Brazilië en Montenegro

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

UNICEF Vertegenwoordiger in Mali, Pierre Ngom, vertelde verslaggevers in Genève dat alleen al deze maand tientallen kinderen zijn vermoord door niet-statelijke gewapende groepen in het noorden en midden van het land. 

Een aanval op een boot op de as Gao-Timbuktu op 7 september eiste het leven van minstens 24 jongeren.

De heer Ngom riep op tot dringende actie om kinderen in Mali te beschermen en te ondersteunen: “Investeringen in vrede en veiligheid moeten hand in hand gaan met het krijgen van alle kinderen naar school en onderwijs, volledig gevaccineerd, beschermd tegen ernstige schendingen en vrij van ondervoeding.”

Terugtrekking van de vredeshandhaving

Hij zei dat de verhoogde onveiligheid verder is versterkt door het aanhoudende vertrek van VN-vredessoldaten.

De VN-stabilisatiemissie in Mali (MINUSMA) pull-out is gepland voor het einde van het jaar. De heer Ngom onderstreepte dat MINUSMA hielp de veiligheid te garanderen van UNICEF-teams die vaccinatiecampagnes voerden in onveilige gebieden.

Volgens UNICEF zijn er met nog maar een paar weken tot de start van het academisch jaar 2023-2024 ruim 1,500 van de 9,000 scholen niet functioneel.

In de zuidoostelijke regio Ménaka is de helft van alle scholen gesloten. In totaal zijn een half miljoen kinderen getroffen, maar UNICEF werkt samen met de regering om lessen te geven via radioprogramma's en om vrijwilligers uit de gemeenschap te werven om de leraren in te vullen. 

Brazilië: VN-rechtenbureau juicht 'bemoedigende' uitspraak over landclaims van inheemse volkeren toe

Het VN-mensenrechtenbureau (OHCHR) verwelkomde dinsdag een recente uitspraak van het Braziliaanse Hooggerechtshof ten gunste van een landrechtenzaak die was aangespannen door inheemse volkeren. 

OHCHR zei dat het baanbrekende besluit de tijdsbeperkingen op de aanspraken van de inheemse bevolking op hun voorouderlijk land verwierp en noemde het “zeer bemoedigend”.

Een tegengesteld juridisch argument zou inheemse volkeren, die 35 jaar geleden niet op het land van hun voorouders woonden, ervan hebben weerhouden er vandaag de dag aanspraak op te maken; 1988 was het jaar waarin de Braziliaanse grondwet werd aangenomen. 

OHCHR zei dat dergelijke beperkingen “de historische onrechtvaardigheden van de inheemse volkeren van Brazilië zouden hebben bestendigd en verergerd”.

Het VN-rechtenbureau zei dat het bezorgd bleef dat een wetsontwerp dat momenteel in het Congres wordt besproken, tot doel had de deadline van 1988 op te leggen, wat nu door het Hooggerechtshof is verworpen.

Het onvermogen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te garanderen, belemmert de gerechtigheid in Montenegro: VN-expert

Het uitblijven van de verkiezing van een zevende lid van het Constitutionele Hof, de hoogste openbare aanklager en nieuwe lekenleden van de rechterlijke raad van Montenegro, heeft de plannen voor justitiële hervormingen daar in gevaar gebracht, zei een onafhankelijke VN-rechtendeskundige dinsdag.

Margaret Satterthwaite, speciale VN-rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten, zei dit in een verklaring aan het einde van een officieel bezoek daar dat dit de toegang tot de rechter “voor al zijn burgers” zou belemmeren. 

Ze voegde eraan toe dat het parlement van Montenegro er bij meerdere gelegenheden niet in is geslaagd de nieuwe leden te kiezen die nodig zijn om deze belangrijke instellingen te bemannen.

“Als gevolg hiervan ontbreekt het aan strategisch leiderschap in deze instellingen en is planning en actie voor hervorming van het systeem niet mogelijk”, zei ze.

'Land boven politiek'

“Leden van het Parlement moeten de belangen van hun land boven de politiek stellen en ervoor zorgen dat deze benoemingen zonder verder uitstel plaatsvinden.” 

Mevrouw Satterthwaite zei dat ze rechters en aanklagers had ontmoet die aangaven te werken in omstandigheden die duidelijk ondergefinancierd waren.

Gebouwen waren oud, te klein en in slechte staat van onderhoud. Er was onvoldoende kantoorruimte, waardoor er veiligheidsrisico's ontstonden voor rechters en aanklagers. Actuele informatietechnologie en digitalisering ontbraken ernstig, zei ze.

“Tijdens mijn bezoeken aan de rechtbanken was ik geschokt toen ik zag en hoorde over ontoereikende faciliteiten voor de opslag van archieven en bewijsmateriaal, waaronder vuurwapens en drugs”, voegde de onafhankelijke deskundige eraan toe.

Speciale Rapporteurs en andere onafhankelijke deskundigen worden benoemd door de VN Raad voor de mensenrechten, zijn geen personeel en ontvangen geen salaris voor hun onderzoekswerk. 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -