6.6 C
Brussel
Woensdag februari 28, 2024
MilieuHet Europese wegvervoer moet een versnelling hoger schakelen richting duurzaamheid — Europees Milieu...

Het Europese wegvervoer moet een versnelling hoger schakelen richting duurzaamheid – Europees Milieuagentschap

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De EER-beoordeling'Het koolstofvrij maken van het wegvervoer: de rol van voertuigen, brandstoffen en de vraag naar vervoer' analyseert de drijvende factoren voor de uitstoot van broeikasgassen door personenauto's en vrachtwagens in de Europese Unie (EU). Het nieuwe rapport maakt deel uit van het 'Vervoers- en milieurapportagemechanisme' (TERMIJN) reeks jaarlijkse beoordelingen.

Volgens EER-gegevens is CO2 emissies van personenauto's in de 27 EU-lidstaten steeg met 5.8%, en de emissies van zware vrachtwagens tussen 5.5 en 2000 met 2019 % gestegen.

De belangrijkste reden voor de totale stijging van de uitstoot van zowel auto's als vrachtwagens was groeiende transportvolumes, die slechts gedeeltelijk zijn gecompenseerd door een betere brandstofefficiëntie en het gebruik van biobrandstoffen, zo blijkt uit de beoordeling van het EMA.

Naast de uitdaging van de groeiende transportvolumes is Europa nog niet overgestapt op groenere transportmodi. De afgelopen twintig jaar hebben auto's hun dominante aandeel in de passagiersmobiliteit over land behouden en enigszins vergroot, terwijl vrachtwagens hetzelfde hebben gedaan in het vrachtvervoer.

Verbetering van de COXNUMX-uitstoot van voertuigen2 efficiëntie, inclusief het vergroten van het aandeel elektrische voertuigen, zal naar verwachting een belangrijke rol spelen het koolstofvrij maken van passagiers- en vrachtvervoer vooral wanneer dit gepaard gaat met het verder koolstofvrij maken van de elektriciteits- en brandstofproductie. 

Uit de beoordeling van het EMA blijkt echter ook dat het koolstofarm maken van het Europese mobiliteitssysteem methoden vereist die verder gaan dan efficiëntiewinst in het wegvervoer. Dit omvat hhogere bezettingsgraden, bijvoorbeeld door het delen van ritten, en vollere vrachtladingen, evenals, het terugdringen van de vraag en verschuiven naar groenere vervoerswijzen: wandelen, fietsen, bussen, treinen en binnenvaart.

Het doel van de EU is om de algemene doelstelling van klimaatneutraliteit te ondersteunen de uitstoot van broeikasgassen door de transportsector tegen 90 met 2050% te verminderen, vergeleken met het niveau van 1990.


bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -