9.8 C
Brussel
Maandag, december 11, 2023
MensenrechtenWillekeurige detentie is nog steeds wijdverbreid in Mexico, waarschuwt een rechtendeskundige

Willekeurige detentie is nog steeds wijdverbreid in Mexico, waarschuwt een rechtendeskundige

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

In een verklaring Ter afsluiting van een twaalfdaags bezoek daar zei de VN-expertgroep dat hervormingen, waaronder de overgang naar een beschuldigende strafprocedure, de naleving van internationale mensenrechtenwetten en de introductie van een nationaal register van detenties, en een steeds meer op de mensenrechten gericht rechtssysteem aanzienlijk zijn prestaties.

'Katalysator voor mishandeling'

Ze merkten echter op dat “deze stappen moeten worden geconsolideerd ten behoeve van alle mensen die door Mexico wonen of op doorreis zijn.”

Ze voegden eraan toe dat “willekeurige detentie een wijdverbreide praktijk blijft in Mexico en maar al te vaak de katalysator is voor mishandeling, marteling, gedwongen verdwijningen en willekeurige executies”, zeiden ze.

De delegatie van de werkgroep bezocht vijftien detentieplaatsen, waaronder Mexico-Stad, Nuevo León en Chiapas. Ze hadden ontmoetingen met de autoriteiten, rechters, mensenrechtencommissies, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden.  

Ondanks de juridische hervormingen die door de werkgroep en het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zijn aangemoedigd, verklaarden zij dat “het buitensporige gebruik van voorlopige hechtenis voortduurt, en dat het volgens de Mexicaanse grondwet verplicht blijft voor een uitgebreide lijst van misdaden.”

“Arraigo, een systeem dat de detentie van een persoon gedurende maximaal 80 dagen toestaat zonder dat er een aanklacht tegen hem wordt ingediend, blijft ook beschikbaar onder de Grondwet, hoewel het gebruik ervan afneemt. Verplichte voorlopige hechtenis en arraigo moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft”, aldus de deskundigen.

Preventie en verantwoording

Volgens de delegatie van de werkgroep zijn de Mexicaanse strijdkrachten, de Nationale Garde en staats- en gemeentelijke instanties regelmatig betrokken bij willekeurige detenties. “Ze ontberen de civiele en onafhankelijke controles die nodig zijn om preventie en verantwoording te garanderen.”  

“We zijn ons bewust van de enorme uitdagingen waarmee Mexico wordt geconfronteerd, vooral in de context van de georganiseerde misdaad en de inspanningen van de autoriteiten op dit gebied”, merkten de experts op.

De onafhankelijke mensenrechtenexperts voegden eraan toe dat “buitensporig gebruik van geweld vaak voorkomt, vooral vanaf het moment van aanhouding totdat gedetineerden worden voorgelegd aan een gerechtelijke autoriteit.”

Aanhoudende marteling

“In veel gevallen worden martelingen en andere vormen van mishandeling toegepast om bekentenissen en belastende verklaringen af ​​te dwingen”, zeiden de deskundigen, en merkten op dat “vertragingen tussen het moment van aanhouding en overlevering van de persoon aan het Openbaar Ministerie en de daaropvolgende overdracht aan de gerechtelijke autoriteit vergroot het risico op ernstige mensenrechtenschendingen tijdens deze kritieke periode.”

Wat betreft de kwestie van het vasthouden van migranten op doorreis zeiden de experts dat Mexico ervoor moet zorgen dat dit “een laatste redmiddel is, voor de kortst mogelijke tijd, na een geïndividualiseerde beoordeling, in waardige omstandigheden en met toegang tot juridische bijstand.”

De Werkgroep maakt deel uit van wat bekend staat als de Speciale Procedures van de Raad voor de mensenrechten. Special Procedures, het grootste orgaan van onafhankelijke deskundigen in het VN-mensenrechtensysteem. Experts werken op vrijwillige basis; zij zijn geen VN-personeel en ontvangen geen salaris voor hun werk.

 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -