8.8 C
Brussel
Zondag december 10, 2023
MensenrechtenEr worden nog steeds wreedheden gepleegd in Ethiopië, waarschuwen VN-experts

Er worden nog steeds wreedheden gepleegd in Ethiopië, waarschuwen VN-experts

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Het Internationale Commissie van mensenrechtendeskundigen over Ethiopië zei dat het van cruciaal belang is dat onafhankelijke onderzoekers de erbarmelijke mensenrechtensituatie in het land blijven beoordelen.”

“We zijn ernstig bezorgd over de situatie in Ethiopië en de kans op toekomstige wreedheden”, zegt Mohamed Chande Othman, voorzitter van de Commissie.

Er blijven risicofactoren bestaan

“Ons rapport laat zien dat de overgrote meerderheid van de risicofactoren voor toekomstige wreedheden aanwezig zijn in Ethiopië, waaronder aanhoudende ernstige schendingen, wijdverbreid geweld en instabiliteit, en diepgewortelde straffeloosheid.”

De waarschuwing volgt op een andere Commissie verslag, gepresenteerd aan de VN Raad voor de mensenrechten waarin werd geconcludeerd dat sinds 3 november 2020 in Ethiopië oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd.

Dat was de datum waarop de vijandelijkheden begonnen tussen regeringstroepen en troepen van het Tigrayan People's Liberation Front, die zich verspreidden naar een groot deel van Noord-Ethiopië. In november 2022 werd een staakt-het-vuren overeengekomen.

Volgens de commissie zijn “de laatste gedetailleerde bevindingen gebaseerd op een beoordeling van de risicofactoren voor wreedheden, die de ernstigste misdaden tegen de mensheid zijn”, waarbij wordt benadrukt dat “deze misdaden – waaronder genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid – geïdentificeerd in de VN-analysekader voor wreedheden.”

Uit het rapport van de Commissie blijkt dat alle acht gemeenschappelijke risicofactoren nu aanwezig zijn in Ethiopië.

“Er bestaat een zeer reëel en onmiddellijk risico dat de situatie verder zal verslechteren, en het is de taak van de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat onderzoeken doorgaan, zodat schendingen van de mensenrechten kunnen worden aangepakt en de ergste tragedies kunnen worden afgewend”, aldus Steven Ratner, een van de de onafhankelijke deskundigen.

Wreedheden tegen burgers

Ondanks de ondertekening van het Akkoord over het staken van de vijandelijkheden heeft de Commissie vastgesteld dat er in de regio Tigray nog steeds ernstige schendingen plaatsvinden.

Zij heeft de aanhoudende aanwezigheid van Eritrese strijdkrachten in Ethiopië bevestigd, evenals de aanhoudende wreedheden tegen burgers, met name verkrachting en andere vormen van seksueel geweld.

De Commissie heeft ook haar bezorgdheid geuit over de verslechterende situatie in de regio Amhara, waaronder nieuwe berichten over buitengerechtelijke executies en massa-arrestaties. De meeste, zo niet alle, structurele oorzaken van geweld en conflicten blijven onopgelost.

Mensenrechtenschendingen

“Een van de belangrijkste taken van de Mensenrechtenraad is het helpen voorkomen van mensenrechtenschendingen en het reageren op noodsituaties op het gebied van de mensenrechten”, aldus commissielid Radhika Coomaraswamy. “De situatie in Ethiopië verdient duidelijk deze aandacht en het is van cruciaal belang dat dit zo blijft.” 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -