5.6 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
MilieuCirculaire bedrijfsmodellen en slimmer ontwerp kunnen de impact op het milieu en het klimaat verminderen...

Circulaire bedrijfsmodellen en slimmer ontwerp kunnen de milieu- en klimaateffecten van textiel verminderen — Europees Milieuagentschap

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Impact van textiel en de rol van design en circulaire bedrijfsmodellen

De EER-briefing 'Textiel en het milieu: de rol van design in de circulaire economie van Europa’ geeft bijgewerkte schattingen van impact op de levenscyclus van textiel op milieu en klimaat.

Uit de briefing blijkt dat textiel, vergeleken met andere consumptiecategorieën, in 2020 de derde plaats inneemt hoogste druk op het gebied van water- en landgebruik, en het vijfde hoogste gebruik van grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen. Per gemiddelde persoon in de EU vereiste de textielconsumptie 9 kubieke meter water, 400 vierkante meter land en 391 kilogram (kg) grondstoffen, en veroorzaakte een ecologische voetafdruk van ongeveer 270 kg. Het overgrote deel van het hulpbronnengebruik en de uitstoot vond plaats buiten Europa.

In de briefing wordt ook gekeken naar hoe circulaire bedrijfsmodellen en ontwerp kan de negatieve gevolgen van de productie en consumptie van textiel verminderen door de waarde van textiel te behouden, de levenscyclus ervan te verlengen en het gebruik van gerecyclede materialen te vergroten. Dit vereist technische, sociale en zakelijke innovatie, ondersteund door beleid, onderwijs en veranderingen in consumentengedrag.

Een belangrijk aspect om de circulariteit van textielproducten te vergroten is het ontwerp ervan. Circulair ontwerp – zoals zorgvuldige materiaalkeuze, tijdloze uitstraling of multifunctionaliteit van kledingstukken – kunnen dit mogelijk maken langer gebruik en hergebruik van producten, waardoor de levenscyclus van textiel wordt verlengd. Volgens de EMA-briefing zouden het optimaliseren van het gebruik van hulpbronnen en het verminderen van de emissies in de productiefase ook de negatieve gevolgen verzachten, evenals een betere inzameling, hergebruik en recycling van afgedankt textiel.

Het verminderen van microplasticvervuiling

Textiel is een belangrijke bron van microplastische vervuiling, voornamelijk door afvalwater van wascycli, maar ook door de productie, het dragen en het weggooien van kledingstukken. De EER-briefing ‘Microplastics uit textiel: op weg naar een circulaire economie voor textiel in Europa’ kijkt naar dit specifieke type vervuiling en benadrukt drie belangrijke preventiemaatregelen: duurzaam ontwerp en productie, beheersing van emissies tijdens gebruik en verbeterde verwerking aan het einde van de levensduur.

Volgens de EER-briefing de vervuiling zou kunnen worden verminderd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van alternatieve productieprocessen en het voorwassen van kleding op productielocaties met een goede filtering van afvalwater. Andere veelbelovende maatregelen die kunnen worden geïntroduceerd of opgeschaald zijn onder meer het integreren van filters in huishoudelijke wasmachines, het ontwikkelen van mildere wasmiddelen en het algemeen beter verzorgen van kleding. Ten slotte zouden de inzameling van textielafval, de behandeling en het beheer van afvalwater de lekken naar het milieu verder verminderen.

Ontdek meer

Beide EEA-briefings vatten meer gedetailleerde technische rapporten samen van het European Topic Centre on Waste and Materials in a Green Economy (ETC/WMGE) van het EEA:

-          Textiel en het milieu: de rol van design in de circulaire economie van Europa

-          Microplasticvervuiling door textielconsumptie in Europa

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -