6.6 C
Brussel
Woensdag februari 28, 2024
EconomieHet EP stimuleert de groene transitie en steunt strengere CO2-emissiedoelstellingen voor...

EP-leden stimuleren de groene transitie en steunen strengere CO2-emissiedoelstellingen voor vrachtwagens en bussen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

In een baanbrekende stap in de strijd tegen de klimaatverandering heeft de Milieucommissie van de Europese Unie haar steun uitgesproken voor strengere CO2-uitstootreductiedoelstellingen voor zware voertuigen (HDV's), waaronder vrachtwagens, bussen en aanhangwagens. Dit besluit is gericht op het verbeteren van de luchtkwaliteit in de hele EU en sluit aan bij de bredere doelstellingen van de Europese Green Deal en REPowerEU.

HDV's, een categorie die alles omvat, van stadsbussen tot langeafstandsvrachtwagens, zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijke 25% van de broeikasgasemissies van het wegvervoer in de EU. Dit maakt hen tot een cruciaal doelwit in de strijd van de EU tegen de klimaatverandering klimaatverandering.

Milieucommissie en CO2-emissies

De Milieucommissie heeft de voorstellen, die tot doel hebben de EU-normen voor CO2-emissies voor nieuwe zware bedrijfsvoertuigen te versterken, aangenomen met 48 stemmen voor, 36 tegen en één onthouding. Volgens het rapport zullen deze maatregelen een sleutelrol spelen bij het terugdringen van de uitstoot van de gehele vloot van zware bedrijfsvoertuigen, waardoor de EU haar doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 zal helpen bereiken.

De leden van het Europees Parlement hebben robuuste doelstellingen voor de reductie van de CO2-uitstoot voorgesteld voor middelzware en zware vrachtwagens, inclusief beroepsvoertuigen zoals vuilniswagens, kippers of betonmixers, en bussen. De doelstellingen zijn vastgesteld op een reductie van 45% voor de periode 2030-2034, oplopend tot een reductie van 70% voor de periode 2035-2039, en een reductie van 90% in 2040.

Daarnaastmoeten alle nieuw geregistreerde stadsbussen vanaf 2030 emissievrije voertuigen zijn, met een tijdelijke vrijstelling tot 2035 voor streekbussen die onder strikte voorwaarden op biomethaan rijden.

De commissie stelde ook de oprichting voor van een jaarlijks “Zero-Emission HDVs Forum” om de effectieve en kostenefficiënte uitrol van oplaad- en tankinfrastructuur te vergemakkelijken. Tegen eind 2026 moet de Commissie de mogelijkheid beoordelen om een ​​methodologie te ontwikkelen voor het rapporteren van de CO2-emissies over de volledige levenscyclus van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen.

Het rapport over de Groene Transitie

Rapporteur Bas Eickhout (Groenen/EFA, NL) zei:

“De transitie naar emissievrije vrachtwagens en bussen is niet alleen de sleutel tot het halen van onze klimaatdoelstellingen, maar ook een cruciale motor voor schonere lucht in onze steden. We bieden duidelijkheid voor een van de grootste maakindustrieën in Europa en een duidelijke stimulans om te investeren in elektrificatie en waterstof. We bouwen voort op het voorstel van de Commissie, maar met meer ambitie. We willen de reikwijdte van de regels uitbreiden naar kleine en middelgrote vrachtwagens en beroepsvoertuigen – sectoren die vooral belangrijk zijn voor de stedelijke luchtkwaliteit – en we passen verschillende doelstellingen en benchmarks aan om gelijke tred te houden met de realiteit, aangezien de transitie zich voortzet sneller dan verwacht.”

De EP-leden zullen het rapport naar verwachting aannemen tijdens de plenaire vergadering van november II 2023. Dit zal de onderhandelingspositie van het Parlement bepalen EU-regeringen over de definitieve vorm van de wetgeving.

De Commissie had eerder een voorstel ingediend wetsvoorstel om CO2 vast te stellen normen voor zware bedrijfsvoertuigen vanaf 2030 om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 te helpen bereiken en de vraag naar geïmporteerde fossiele brandstoffen te verminderen.

Met deze stap zet de EU een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst, door haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de weg vrij te maken voor schonere lucht en een gezonder milieu voor haar burgers.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -