5.5 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
MilieuEuroparlementariër Maxette Pirbakas roept op tot dringende actie tegen de watercrisis in...

EP-lid Maxette Pirbakas roept op tot dringende actie tegen de watercrisis in de Franse overzeese departementen

De drinkwatercrisis op de Franse Caribische eilanden

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De drinkwatercrisis op de Franse Caribische eilanden

Op 18 oktober 2023 hield EP-lid Maxette Pirbakas in het Europees Parlement een krachtige toespraak waarin hij de escalerende watercrisis in de Franse overzeese departementen benadrukte, met name in Martinique, Guadeloupe en Mayotte.

Maxette Pirbakas zegt dat het onaanvaardbaar is in 2023

"Dhr. Voorzitter, commissaris, de watercrisis bereikt een koortsachtig hoogtepunt in onze vijf Franse overzeese departementen, vooral in Martinique en Guadeloupe”, begon Maxette Pirbakas haar toespraak. Ze wees erop dat in Guadeloupe al jaren wordt geschat dat meer dan een kwart van de bevolking geen toegang heeft tot drinkwater.

"Dit is niet aanvaardbaar. We zijn in tweeduizenddrieëntwintig”, verklaarde ze, waarmee ze de urgentie van de situatie benadrukte.

een close-up van een metalen kraan waar water uit druppelt - Maxette Pirbakas hekelt watercrisis French over seas departementen
Foto door engky akyurt on Unsplash

Pirbakas benadrukte verder de penibele situatie in Mayotte, waar er een totaal gebrek aan water is. Ze uitte haar bezorgdheid over het feit dat dit ernstige probleem grotendeels over het hoofd lijkt te worden gezien. “Commissaris, ik wil u eraan herinneren dat we het hebben over een Europees grondgebied dat moet profiteren van Europese solidariteit, net als elke andere regio van de Unie”, beweerde ze.

Ze schreef de crisis toe aan tientallen jaren van onderinvestering in de waterinfrastructuur en stelde: “Vandaag betalen we de prijs van tientallen jaren van onderinvestering in de waterinfrastructuur in de Franse straten.” Ze bekritiseerde de effectiviteit van de cohesiefondsen bij het aanpakken van dit probleem en beschreef ze als slechts ‘een beetje geld’.

In haar oproep tot actie smeekte Maxette Pirbakas: “Ik roep op tot de invoering van een echt alomvattend plan, geleid door de Commissie in Martinique, Guadeloupe en Mayotte.” Ze benadrukte dat de gezondheid en leefbaarheid van deze gebieden op het spel staan.

Haar eis omvat onder meer het renoveren van sanitaire voorzieningen en distributie-infrastructuur, het creëren van nieuwe zuiveringsinstallaties en het beëindigen van de ‘doorboorde slang’ – een metaforische verwijzing naar het ineffectieve en lekkende watervoorzieningssysteem.

Maxette Pirbakas' hartstochtelijke toespraak onderstreept de dringende behoefte aan alomvattende en effectieve oplossingen om de watercrisis in deze Franse overzeese departementen aan te pakken. Het roept op tot onmiddellijke aandacht en actie van de Europese Unie en herinnert ons eraan dat deze gebieden, ook al liggen ze ver weg, een integraal onderdeel van de Unie blijven en hetzelfde niveau van zorg en solidariteit verdienen.

De drinkwatercrisis bedreigt de levenskwaliteit

De pittoreske Franse eilanden in het Caribisch gebied, bekend om hun prachtige stranden en levendige culturen, worden geconfronteerd met een ernstige crisis die de levenskwaliteit van hun inwoners bedreigt: een tekort aan drinkwater. Ondanks dat ze omringd zijn door uitgestrekte oceanen, kampen de eilanden met toenemende watertekorten, een probleem dat wordt verergerd door de klimaatverandering en infrastructurele uitdagingen.

De afgelopen decennia hebben de eilanden te maken gehad met langere perioden van droogte als gevolg van de opwarming van de aarde en veranderende weerpatronen[^1^]. Deze veranderingen in het milieu hebben geleid tot een stijging van de temperatuur en een afname van de regenval, waardoor de watervoorraden van de eilanden onder druk kwamen te staan[^2^]. Deze waterschaarste is niet alleen een probleem voor het dagelijks leven van de inwoners, maar brengt ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor de landbouwsectoren van de eilanden en zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor hun toeristische sector.

Bovendien komen de infrastructurele systemen die de watervoorziening van de eilanden ondersteunen in gevaar. Economische uitdagingen hebben het onderhoud en de ontwikkeling van deze systemen belemmerd, wat heeft geleid tot verdere problemen bij de drinkwatervoorziening[^1^]. Aan de Franse kant van St. Martin bijvoorbeeld maakt het hoge chloorgehalte van het kraanwater het ongeschikt om te drinken[^3^].

De watercrisis op de Frans-Caribische eilanden is een complex probleem waarvoor geen gemakkelijke oplossingen bestaan. Het vereist een veelzijdige aanpak die zowel de omgevingsfactoren aanpakt die bijdragen aan de waterschaarste als de infrastructurele uitdagingen die de levering van drinkwater belemmeren. Terwijl deze eilanden met deze crisis blijven worstelen, is het duidelijk dat gezamenlijke inspanningen op lokaal, nationaal en internationaal niveau nodig zullen zijn om een ​​duurzame en veilige watertoekomst voor hun inwoners te garanderen.

[^1^]: Caribische stromingen: waterschaarste een nijpend probleem voor de eilanden – The Philadelphia Tribune
[^2^]: Klimaatverandering zet de falende Caribische watervoorziening onder druk – DW
[^3^]: Drinkwater aan Franse kant – St Martin / St Maarten Forum – Tripadvisor

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -