5.5 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
GezondheidEen rookvrije toekomst, wat is het belang van vitamines?

Een rookvrije toekomst, wat is het belang van vitamines?

Nick van Ruiten, een medische professional en oprichter van FreeChoice, pleit voor gezondheidsverantwoordelijkheid en leidt mensen op over het bereiken van een optimale gezondheid die verder gaat dan traditionele medische benaderingen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Nick van Ruiten, een medische professional en oprichter van FreeChoice, pleit voor gezondheidsverantwoordelijkheid en leidt mensen op over het bereiken van een optimale gezondheid die verder gaat dan traditionele medische benaderingen.

by Nick van Ruiten | 12 okt 2023 Rokers willen een rookvrije toekomst. Om te slagen is het ondersteunen van het lichaam belangrijk. Welke rol spelen vitamines hierin?

Rokers zijn zich bewust van de schade

Je hoeft rokers er niet van te overtuigen dat ze hun gezondheid schaden. Ze weten maar al te goed dat ze hun lichaam onnodig belasten. Rokers worden hier dagelijks mee geconfronteerd, vooral hierin Stoptotber maand*.

Het is algemeen bekend dat sigaretten meer dan 4,000 chemicaliën bevatten, waarvan er honderden schadelijk zijn voor de gezondheid en tientallen zelfs kankerverwekkend. Daarom is rookvrij zijn nu het 'nieuwe normaal'*. 

De giftige stoffen in tabaksrook veroorzaken schade aan het lichaam, de cellen en het weefsel. Dit kan leiden tot versnelde veroudering en een groter risico op gezondheidsproblemen

De giftige stoffen in tabaksrook veroorzaken schade aan het lichaam, de cellen en het weefsel. Dit kan leiden tot versnelde veroudering en een groter risico op gezondheidsproblemen. 

Rokers weten dus dat ze eigenlijk moeten stoppen en hebben vaak al veel pogingen ondernomen. Maar omdat stoppen gepaard kan gaan met nervositeit, slaapproblemen, angst, hoofdpijn, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, duizeligheid en trek in eten, is stoppen vaak een lastig proces.

Wat mensen die willen stoppen met roken vaak niet weten, maar wat wel cruciaal is om te weten, is dat je het lichaam kunt ondersteunen bij het verminderen en stoppen met roken. Zelfs degenen die willen blijven roken weten vaak niet hoe ze hun lichaam optimaal kunnen beschermen tegen de slechte invloed van tabaksrook.

Oxidatieve stress, vrije radicalen en antioxidanten

De schade aan cellen en weefsels in het lichaam veroorzaakt door roken wordt voornamelijk veroorzaakt door oxidatieve stress.

Oxidatieve stress is een normaal verschijnsel in de natuur en is het proces dat ten grondslag ligt aan het normale verouderingsproces van de lichaamscellen. Chemisch gezien gaat het om een ​​reactie met zuurstof, zoals we zien als ijzer roest.

OXIDATIEVE STRESS & VEROUDERING rookvrij

Wanneer er te veel oxidatieve stress is, zoals bij roken het geval is, raakt het lichaam beschadigd en versnelt het verouderingsproces. De gezondheid van het lichaam kan verslechteren en vereist veel energie om te herstellen.

Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door vrije radicalen . Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen en weefsels kunnen oxideren (roesten) en schade kunnen veroorzaken.

Je lichaam probeert zichzelf zoveel mogelijk te beschermen tegen oxidatieve stress met behulp van anti-oxidanten . Een antioxidant is een stof die oxidatie voorkomt en vrije radicalen kan neutraliseren en onschadelijk maken.

OXIDATIEVE STRESS & VEROUDERING rookvrij

Beschermende antioxidanten zijn essentieel om schade aan cellen en het lichaam te voorkomen. Als er geen balans is tussen het aantal vrije radicalen en antioxidanten, worden de vrije radicalen niet geneutraliseerd en ontstaat er oxidatieve stress in het lichaam. 

Roken brengt grote hoeveelheden vrije radicalen in het lichaam, waardoor de vraag naar antioxidanten toeneemt. Dit kan snel leiden tot een onbalans tussen het aantal vrije radicalen en antioxidanten, waardoor verhoogde oxidatieve stress en versnelde veroudering ontstaat. 

De rol van vitamines en mineralen 

Het is algemeen bekend dat veel vitamines en mineralen door hun antioxiderende werking een beschermende functie hebben voor rokers. Als gevolg hiervan spelen ze een belangrijke rol bij het voorkomen van schadelijke oxidatieve stress in het lichaam van rokers.

Door de schadelijke tabaksrook zullen rokers deze vitamines en mineralen bovendien sneller binnenkrijgen, waardoor zij eerder last zullen hebben van grote tekorten dan niet-rokers. Daarnaast kunnen de schadelijke stoffen in tabaksrook ook de opname van vitamines en mineralen belemmeren.

Van veel vitamines en mineralen wordt nu erkend dat ze als antioxidanten werken. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

vitaminen: Vitamine C, vitamine E, vitamine A, vitamine B2

mineralen: Koper, mangaan, selenium, zink

Dit zijn de vitamines en mineralen waarvan kan worden gezegd dat ze als antioxidanten werken. Er zijn veel andere voedingsstoffen die antioxiderende eigenschappen hebben. Daarom is een gezonde en gevarieerde voeding van groot belang, met een optimale balans van vitaminen, mineralen en sporenelementen in de juiste hoeveelheid.

Als u wilt stoppen met roken of geleidelijk wilt minderen, helpt het tekorten aan deze essentiële voedingsstoffen te voorkomen.

Voor rokers spelen vooral de volgende twee vitamines een belangrijke rol bij de bescherming van hun lichaam tegen oxidatieve stress: vitamine E en vitamine C.

Het belang van vitamine E en vitamine C

Vitamine E is de eerste verdedigingslinie die het lichaam beschermt tegen de vrije radicalen die door roken worden veroorzaakt. Bovendien beschermt vitamine E de longblaasjes in de longen. Daarom is het zo belangrijk dat rokers ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine E binnenkrijgen. 

Omdat vitamine E zo belangrijk is voor de bescherming van de longen, zal het lichaam bij een tekort vitamine E uit andere weefsels halen en naar de longen brengen. Dit zorgt er ook voor dat vitamine E-tekorten zich sneller ontwikkelen in alle andere weefsels van het lichaam. Alle weefsels van het lichaam worden daardoor steeds kwetsbaarder voor gifstoffen en vrije radicalen. 

Door de vrije radicalen te neutraliseren zal vitamine E niet alleen ineffectief worden, maar zelf ook een vrije radicaal worden omdat de werking van vitamine E is uitgeput. Daarom heb je ook vitamine C nodig, omdat het vitamine E te hulp schiet door de ineffectieve vitamine E in zijn actieve vorm te helpen herstellen. 

Vitamine C werkt daarom als antioxidant voor vitamine E en brengt deze vitamine terug in zijn actieve en werkende vorm. Het innemen van vitamine C kan een ernstige uitputting van vitamine E bij rokers voorkomen, omdat de vitamine E op deze manier continu kan worden hergebruikt. Zonder vitamine C zal de effectieve vitamine E snel afnemen en oxideren.

Vitamine C zelf is ook een sterke antioxidant die de cellen helpt beschermen tegen de oxidatieve schade veroorzaakt door tabaksrook. Vitamine C zal ook snel worden opgebruikt door rokers en rokers kunnen tekorten ontwikkelen.

We hebben allemaal minimaal 40 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht nodig (40 x gewicht = aantal milligram vitamine C). Maar rokers hebben meer nodig. Er is vastgesteld dat een roker minimaal 50-100 mg vitamine C per sigaret extra nodig heeft.

Omdat vitamine C ook nodig is voor de vorming van collageen, heeft roken invloed op de kwaliteit van collageen in het lichaam. Gezond collageen is onder andere belangrijk voor botten, kraakbeen, tanden en tandvlees. De kwaliteit van onze bloedvaten en de gezondheid van onze huid zijn ook afhankelijk van collageen.

Dit verklaart ook de ‘Rokershuid’ waar veel mensen die (lang) gerookt hebben last van hebben. De afbraak van vitamine C door de schadelijke stoffen in tabaksrook leidt tot een verminderde kwaliteit van collageen in de huid en versnelde huidveroudering.

Ondersteuning bij (stoppen met) roken

Naast de bovenstaande gegevens spelen alle vitamines, mineralen en sporenelementen een belangrijke rol bij het behouden van de gezondheid van ons allemaal, maar vooral van rokers.

Als u wilt stoppen of uw inname geleidelijk wilt verminderen, helpt het zeker als u ervoor zorgt dat u alle tekorten wegwerkt en weghoudt.

Neem een goede multivitamine met alle vitamines en mineralen in de juiste balans en hoeveelheid, in combinatie met extra calcium en magnesium ( CalMag-drankje ) en voldoende vitamine C.

Uiteraard allemaal in combinatie met het verbeteren van alle andere aspecten van een gezonde levensstijl.

Voor rokers en mensen die willen stoppen met roken is het belangrijk om te weten wat het belang is van vitamines en mineralen. 

Luister dan ook naar de De Rook Stop Buddy Show van Maarten Groen en Margot Broer met Drs. Nick van Ruiten – https://www.rookstopbuddy.nl/rook-stop-buddy-show/

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -