8.2 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
MaatschappijUitleg: Wat zit er in het hulpkonvooi bij de grensovergang in Gaza

Uitleg: Wat zit er in het hulpkonvooi bij de grensovergang in Gaza

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Terwijl humanitaire hulpverleners de dringende oproepen van de secretaris-generaal van de VN herhaalden en er bij Israël op aandrongen een veilige corridor te openen voor het leveren van hulp, zal Gaza binnenkort zonder basisbenodigdheden, aldus VN-agentschappen ter plaatse, die alarm sloegen over een dreigende situatie ongekende humanitaire catastrofe.

Na het uitbreken van het geweld op 7 oktober sloot Israël alle grenzen met Gaza, waardoor de VN niet meer in staat was haar levensreddende hulpvoorraden aan te vullen. Als gevolg hiervan zijn de voorraden in de regio geslonken als gevolg van de dagelijkse bombardementen, wat VN-agentschappen, partners en landen ertoe heeft aangezet snel hulp naar het gebied te sturen.

De Gazastrook vóór de huidige escalatie.

Dit zit er in het konvooi:

Basisbenodigdheden

De Egyptische internationale luchthaven El Arish, die doorgaans bestemd is voor Palestijnen die naar Mekka, Saoedi-Arabië, reizen voor de jaarlijkse hadj-bedevaart, bruiste het afgelopen weekend van humanitaire inspanningen.

Honderden tonnen vitale goederen, waaronder kant-en-klaar voedsel en chirurgische latexhandschoenen voor noodgevallen, werden door VN-agentschappen, partners en landen als Jordanië, Türkiye en de Verenigde Arabische Emiraten afgeleverd op de luchthaven, 45 km verderop. ) vanaf de grens van Gaza.

De essentiële donaties werden gelost en overgebracht in vrachtwagens op weg naar de grens. Egypte voegde ook 100 vrachtwagens toe aan het konvooi, met 1,000 ton hulpgoederen.

Het gaat onder meer om leveringen door VN-agentschappen van pallets met tenten, dekens en een reeks medicijnen.

Bovendien heeft het VN-agentschap voor humanitaire zaken, OCHA, gemeld plannen om 300,000 mensen te voorzien van noodpakketten met essentiële spullen, en de VN-organisatie voor seksuele en reproductieve gezondheid, UNFPA, had voorraden gereed om de hygiëne van vrouwen te bevorderen, waaronder 3,000 waardigheidskits.

Berichten in de media observeerden ambulances en hulpverleners in de buurt van het hulpkonvooi, klaar om de gewonde inwoners van Gaza te verzorgen.

Medische benodigdheden vanuit het logistieke knooppunt van de Wereldgezondheidsorganisatie in Dubai arriveren in Egypte.
Medische benodigdheden vanuit het logistieke knooppunt van de Wereldgezondheidsorganisatie in Dubai arriveren in Egypte.

Medische benodigdheden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een vliegtuig met medische benodigdheden gestuurd om de uitgeputte voorraden in Gaza aan te vullen. Onlangs heeft de VN-gezondheidsorganisatie twee zendingen verzonden vanuit haar logistieke hub in Dubai.

Elk uur dat deze voorraden aan de Egyptische kant van de grens blijven, zullen er meer meisjes en jongens, vrouwen en mannen, vooral degenen die kwetsbaar of gehandicapt zijn, sterven – directeur-generaal van de WHO

Een vliegtuig arriveerde in Beiroet, Libanon, met chirurgische en traumamedicijnen en benodigdheden aan boord om 800 tot 1,000 gewonde patiënten te verzorgen, waarmee tegemoet werd gekomen aan de toenemende eisen als gevolg van de escalerende botsingen langs de grens met Israël.

Na de levering van 78 kubieke meter noodhulp in het weekend aan de luchthaven El Arish waren er voldoende voorraden om ruim 300,000 Palestijnen te helpen. Om toegang via het grensgebied bij Rafah te garanderen, had directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO vorige week een ontmoeting met de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi, die het verzoek inwilligde.

De kant-en-klare levering verzending bevat basisgezondheidsbenodigdheden naast noodvoorraden. Deze omvatten voldoende traumamedicijnen en gezondheidszorgbenodigdheden om 1,200 gewonde patiënten en 1,500 patiënten te behandelen die lijden aan hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en ademhalingsproblemen, evenals trauma’s.zakjesklaar om 235 gewonden te behandelen.

Medische voorraden die zich al in Gaza bevonden, worden door UNICEF gedistribueerd.
© UNICEF/Mohammad Ajjour – Medische voorraden die zich al in Gaza bevonden, worden door UNICEF gedistribueerd.

Stof tot nadenken

Ook het Wereldvoedselprogramma van de VN kampt met tekorten.WFP) heeft leveringen gestuurd naar zijn bijna uitgeputte voorraden aan te vullen.

Maandagochtend vroeg landde een door het WFP gecharterd vliegtuig op de luchthaven El Arish en leverde 22 ton humanitaire hulp, waaronder 15 ton versterkte koekjes en twee mobiele opslageenheden om de tekorten in Gaza aan te pakken, aldus de Humanitaire Luchtdienst van de VN.NAGELS).

Het voedselagentschap van de VN lanceerde een nood operatie om voedsel, water en andere essentiële voorraden naar Gaza en de Westelijke Jordaanoever te brengen, en wacht ook op vijf vrachtwagens met onder meer 100 ton voedselpakketten.

Het voedsel raakt snel op in Gaza.
Het voedsel raakt snel op in Gaza.

Water en brandstof

Voor de vijfde dag op rij had de enclave geen elektriciteit en hebben de bewoners “zeer beperkte toegang tot schoon drinkwater”, aldus de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. UNRWA, dat actief is in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Wat werkelijk van cruciaal belang is, is het opheffen van het beleg; de VN zou de broodnodige voorraden moeten kunnen binnenbrengen. – UNRWA-woordvoerder

Volgens het laatste UNRWA-situatierapport is een vooruitstrevend team naar Egypte gestuurd in afwachting van de opening van een mogelijke humanitaire corridor om hulpgoederen aan de Gazastrook te leveren.

UNRWA benadrukt het cruciale belang van brandstof voor de ontziltingsinstallaties en waterpompstations. Bovendien zijn er dringend brandstofleveringen nodig om de snel uitputtende voorraden aan te vullen die zijn gebruikt om noodgeneratoren, waaronder die in ziekenhuizen, in heel Gaza te laten werken.

Ondertussen vordert OCHA plannen in zijn servicecentrum in Rafah, met een toeleveringsketen die afkomstig is van lokale markten en voorraden van agentschappen. Dit omvat brandstof, flessenwater, hygiënekits en wateropslagtanks. Daarnaast evalueert en verifieert het agentschap de levensvatbaarheid van watertransportactiviteiten.

Er is een tekort aan water in de hele Gazastrook.
© UNICEF/Mohammad Ajjour- Er is een tekort aan water in de hele Gazastrook.

Volgens woordvoerder Juliette Touma van de organisatie kan de UNRWA door de belegering sinds 7 oktober geen goederen meer ontvangen. Als reactie op het evacuatiebevel van Israël heeft UNRWA haar operatiecentrum dichter bij de grensovergang bij Rafah in het zuiden van Gaza verplaatst.

‘Wat echt van cruciaal belang is, is het opheffen van het beleg’, zei ze. “De VN zou de broodnodige voorraden moeten kunnen binnenbrengen.”

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -