4 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
MensenrechtenVrouwen en meisjes worden nog steeds vermoord, uitsluitend op basis van geslacht

Vrouwen en meisjes worden nog steeds vermoord, uitsluitend op basis van geslacht

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“Vrouwen en meisjes worden nog steeds vermoord op basis van hun geslacht en gender, en worden kwetsbaarder voor vrouwenmoord wanneer het vrouw-zijn en het meisje-zijn in aanraking komen met andere gronden of identiteiten”, zegt Reem Alsalem, speciale VN-rapporteur over deze kwestie – wiens opdracht onder meer bestaat uit het onderzoeken van de oorzaken en gevolgen van aanvallen.

Ze verklaarde dat “ze nog steeds niet in staat zijn zich vrij te organiseren, te geloven en te spreken en de gevolgen ervan te dragen.”  

De opmerkingen van mevrouw Alsalem volgden op de presentatie van haar rapport aan de Derde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN in New York.  

“In sommige landen zijn we getuige geweest van een achteruitgang in hun vermogen om toegang te krijgen tot onderwijs, zich vrij te bewegen en toegang te krijgen tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg.  

“Deze achteruitgang vindt plaats terwijl de wereld te kampen heeft met meerdere oorlogscrises, klimaatverandering, armoede en pandemieën die duidelijk een gendergerelateerde impact hebben en vrouwen en meisjes ongelijk treffen”, voegde mevrouw Alsalem eraan toe.  

Geweld tegen vrouwen

We zijn halverwege de race om de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling, en “we hebben ons pijnlijk gerealiseerd dat we nog lang niet in staat zijn iets te bereiken Sustainable Development Goal 5 (over gendergelijkheid en empowerment)”, zei de expert.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie,  Ongeveer 736 miljoen mensen worden onderworpen aan fysiek of seksueel geweld door een intieme partner of seksueel geweld door een niet-partner – een aantal dat de afgelopen tien jaar grotendeels onveranderd is gebleven.

Partnergeweld is de meest voorkomende vorm van geweld onder vrouwen; wereldwijd zijn er ongeveer 641 miljoen mensen getroffen.

De organisatie zegt dat vooral jongere vrouwen het risico lopen op dergelijk geweld, waarbij één op de vier vrouwen tussen de 15 en 24 jaar tegen de tijd dat ze halverwege de twintig zijn, te maken krijgt met geweld door een intieme partner.

Discriminatie op grond van geslacht

“Gendergelijkheid kan niet worden bereikt zonder ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes van hun fundamentele mensenrechten kunnen genieten en op gelijke wijze en zonder discriminatie aan de samenleving kunnen deelnemen”, merkte mevrouw Alsalem op.  

Ze zei vandaag dat 50 landen nog steeds nationaliteitswetten hebben die genderdiscriminerende bepalingen bevatten en dat in 24 van die landen vrouwen het recht wordt ontzegd om op voet van gelijkheid met mannen de nationaliteit aan hun kinderen te verlenen.

staatloosheid

De onafhankelijke deskundige zei verder dat sekse- en gendergerelateerde discriminatie in nationaliteitswetten een van de belangrijkste oorzaken van staatloosheid is.  

“Vergis je niet: staatloosheid en gender-discriminerende nationaliteitswetten staan ​​gelijk aan geweld tegen vrouwen, omdat ze ernstige vormen van discriminatie tegen vrouwen en meisjes vormen, zoals gedefinieerd in de Verklaring over de uitbanning van geweld tegen vrouwen.”

“Ze resulteren in een vicieuze cirkel van mislukkingen en schendingen van de mensenrechten, waardoor psychologisch, seksueel en fysiek geweld direct en indirect wordt verergerd”, concludeerde mevrouw Alsalem.  

Ze riep de staten op om “het doel, de geest en de betekenis van fundamentele mensenrechtenverplichtingen hoog te houden”.

Speciale Rapporteurs en andere VN-experts zijn geen VN-personeel en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. Zij verrichten hun werkzaamheden op individuele basis en ontvangen geen salaris voor hun werk.

SDG 5: ALLE VROUWEN EN MEISJES IN 2030 BEKRACHTIGEN

SDG 5

 

  • Beëindig alle vormen van discriminatie en geweld tegen vrouwen en meisjes
  • Maak een einde aan schadelijke praktijken als vroege en gedwongen huwelijken en vrouwelijke genitale verminking
  • Pas de wetgeving aan en versterk deze om de gendergelijkheid te bevorderen en de positie van vrouwen en meisjes te versterken
  • Verzeker de volledige en effectieve participatie van vrouwen en gelijke kansen op leiderschap in het politieke, economische en openbare leven
  • Zorg voor universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg

 

Wereldwijd heeft bijna de helft van alle getrouwde vrouwen momenteel geen beslissingsmacht over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -