3.9 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
MensenrechtenWe zijn beter af dankzij migranten, zegt de nieuwe IOM-chef

We zijn beter af dankzij migranten, zegt de nieuwe IOM-chef

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Sprekend tot verslaggevers in Genève op haar eerste officiële dag als hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zei Amy Pope dat migranten ‘mensen eerst’ zijn en niet als een probleem mogen worden gezien.

Dat onderscheid was vandaag de dag belangrijker dan ooit, voegde de directeur-generaal van IOM eraan toe, en merkte op dat het bijna tien jaar geleden is dat een scheepswrak van migranten voor de Italiaanse kust op 10 oktober 3 meer dan 2013 levens eiste. Het was de grootste angst van het agentschap dat dergelijke tragedies “genormaliseerd zijn”, zei mevrouw Pope.

“Dit zijn eerst mensen voordat we ze bestempelen als migranten, asielzoekers of iets anders. Het waarderen van hun menselijk leven en het erkennen van hun waardigheid is de sleutel tot alles wat we zeggen en doen en met welke lidstaat we ook samenwerken”, zei mevrouw Pope. 

“Vooral nu we de verjaardag van Lampedusa naderen, is het een belangrijk moment om te erkennen en te herinneren dat het uiteindelijk niet om een ​​probleem gaat, maar om mensen.”

Terugkerende kwetsbaarheden

De migratie zou niet snel eindigen, vervolgde mevrouw Pope, gezien de enorme impact van klimaatschokken, conflicten, vervolging en andere destabiliserende invloeden op kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld, van Latijns-Amerika tot Europa, Azië en Afrika. Wereldwijd zijn er ongeveer 280 miljoen migranten.

“We weten al dat er dit jaar tientallen miljoenen mensen op de vlucht zijn geweest als gevolg van de gevolgen voor het klimaat. Er zijn nog honderden miljoenen mensen die in extreem klimaatgevoelige gemeenschappen leven”, zei ze.

Vanwege deze dramatische status quo waarmee zovelen te kampen hebben, benadrukte de directeur-generaal van de IOM dat, tenzij de rijkere landen hen zouden helpen de droogte en andere klimaatschokken het hoofd te bieden, en tegelijkertijd de kansen zouden omarmen die door migratie worden geboden, het zeer waarschijnlijk was dat de wereld meer ‘wanhopige mensen’ op de vlucht.

“Of het nu gaat om de klimaatverandering, of het nu gaat om conflicten, of het nu gaat om het onvermogen om een ​​baan of een toekomst thuis te vinden, of om geweld binnen buurten of gemeenschappen: steeds meer mensen zijn op zoek naar een beter leven ergens anders in de wereld.”

Op de vraag of het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden van vorige maand om zo’n 470,000 niet-geregistreerde Venezolanen legaal te laten werken de migratie zou kunnen aanmoedigen, antwoordde het IOM-hoofd dat als er geen banen waren, “ze niet zouden komen”.

Word echt

Het doel van het VN-migratiebureau was daarom om op te roepen tot meer “reguliere, realistische trajecten voor mensen”, zei mevrouw Pope, voordat ze de bevindingen benadrukte van een rapport van de Wereldbank dat onderstreepte hoe migratie een “krachtige kracht” voor armoedebestrijding.

Tegenwoordig hebben niet minder dan dertig van de grootste economieën ter wereld moeite om posten in de gezondheidszorg, de landbouw, de bouw en de horeca te vervullen, 'noem maar op', zei de IOM-chef. “Eerlijk gezegd, hoewel er enorme ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van kunstmatige intelligentie, gaat deze niet in het tempo dat nodig is om die tekorten aan arbeidskrachten te verhelpen. En heel veel van die klussen zullen niet goed worden uitgevoerd door een machine.”

Spaans model

Mevrouw Pope merkte op hoe de Spaanse regering de arbeidsoplossingen had omarmd die door migratie werden geboden en benadrukte dat economieën die door de jaren heen een aanzienlijke toestroom van migranten hadden gezien, ‘overweldigend hadden gezien dat Mensen zijn doorgaans beter af als gevolg van migratieOf het nu is omdat het innovatie stimuleert, het arbeidsaanbod stimuleert, of het nu de renovatie of revitalisering van vergrijzende gemeenschappen stimuleert. Migratie is over het geheel genomen een voordeel.”

Als indicatie van de prioriteiten van de IOM-chef gaat ze komende zondag naar Addis Abeba om vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie te ontmoeten, gevolgd door een bezoek aan Kenia, Somalië en Djibouti. 

Meer dan 80 procent van de migratie vindt plaats in Afrika, vertelde mevrouw Pope aan verslaggevers, eraan toevoegend dat zij naast regeringen ook van plan was om discussies over migratieoplossingen te voeren met lokale gemeenschappen, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector.

“Je moet de particuliere sector aan tafel hebben, want de particuliere sector zegt: 'Kijk, we hebben de banen, we hebben alleen geen mensen om ze te vervullen. Help ons door de administratieve rompslomp heen'”.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -