3.9 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
MensenrechtenKort wereldnieuws: ‘concurrerende’ inspanningen om Derna, mijnendreiging in Myanmar, te herbouwen

Kort wereldnieuws: ‘concurrerende’ inspanningen om Derna te herbouwen, mijnendreiging in Myanmar, scholen gesloten in Burkina Faso

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Abdoulay Bathily, die ook speciale vertegenwoordiger van de VN is, zei dat de plannen van verschillende instellingen en leiders voor wederopbouw het risico in zich dragen de bestaande kloof tussen de internationaal erkende regering en de rivaliserende regering in het oosten te verdiepen.

Hij voegde eraan toe dat de wederopbouw belemmerd zou kunnen worden zonder een overeengekomen plan voor de toekomst, en dat het falen om zich te verenigen “in strijd was met de uitstorting van solidariteit, steun en nationale eenheid die het Libische volk uit alle hoeken van het land toonde als reactie op de crisis.”

"UNSMIL roept alle relevante Libische nationale en lokale autoriteiten en de internationale partners van Libië op om overeenstemming te bereiken over een verenigd en gecoördineerd Libisch nationaal mechanisme om de herstel- en wederopbouwinspanningen te sturen en om transparantie en verantwoordingsplicht te garanderen, UNSMIL zei chef.

Het olierijke Libië verkeert in rep en roer sinds de omverwerping van de voormalige dictator Muammar Gaddafi in 2011, wat aanleiding gaf tot rivaliserende machtscentra in het hele land en crises op meerdere fronten, die andere regionale machten naar de sluimerende conflicten hebben gezogen. 

De speciale vertegenwoordiger van de VN heeft er bij de leiders van Libië op aangedrongen “om boven verdeeldheid uit te stijgen en samen te komen om overeenstemming te bereiken over een gezamenlijke reactie op de wederopbouwbehoeften”. Het is absoluut noodzakelijk om de onderhandelingen over het doorbreken van de politieke impasse te bespoedigen.”

Myanmar: humanitaire behoeften, dreigingen van landmijnen stijgen: OCHA

In Myanmar blijven conflicten en moessonoverstromingen nieuwe ontheemden, burgerslachtoffers en vernieling van burgereigendommen veroorzaken, waardoor de toch al schrijnende humanitaire situatie daar nog verder wordt verslechterd, aldus de VN maandag.

Volgens het coördinatiebureau voor humanitaire zaken van de VN (OCHA), zijn bijna twee miljoen mensen intern ontheemd “in precaire omstandigheden” en hebben levensreddende hulp nodig. Sinds de militaire machtsovername in 63,000 zijn nog steeds ruim 2021 mensen over de grens naar buurlanden ontheemd.

Dat heeft OCHA gezegd de dreiging voor burgers door explosieven zich verspreidt en dat er nu voor het eerst in elke staat en regio antipersoonslandmijnslachtoffers zijn geregistreerd, behalve in de hoofdstad Nay Pyi Taw.

In de eerste helft van het jaar zijn minstens 1.8 miljoen mensen bereikt met hulp, maar OCHA waarschuwde dat toegang en administratieve beperkingen leiden tot “langdurige vertragingen of uitstel van geplande hulpinspanningen”, wat het lijden van getroffen en ontheemde gemeenschappen vergroot.

 Tot op heden blijven het humanitaire responsplan en de flash-oproep die na de dodelijke cycloon Mokka in mei zijn gelanceerd, voor een gecombineerd bedrag van 887 miljoen dollar, met slechts 28 procent “kritisch ondergefinancierd”, aldus OCHA. 

Ruim 6,000 scholen nog steeds gesloten in Burkina Faso: UNICEF

UNICEF op maandag waarschuwde dat Nu het nieuwe schooljaar begint, blijven ruim 6,000 scholen gesloten vanwege geweld en onveiligheid in delen van het land.

Dat betekent dat één op de vier scholen in Burkina Faso gesloten is, wat gevolgen heeft voor ongeveer een miljoen kinderen.  

Daarnaast dienen minstens 230 scholen momenteel ook als tijdelijk onderkomen voor meer dan 52,000 ontheemden. 

UNICEF zegt dat ruim 3.8 miljoen meisjes en jongens er nog steeds in slagen naar school te gaan, ook in door conflicten getroffen regio's.

“Onze collega’s werken samen met het ministerie van Onderwijs en hebben ruim 760,000 kinderen geholpen via formeel onderwijs, versnelde onderwijsstrategieën, beroepsopleiding en radio-onderwijs”, aldus VN-woordvoerder Stéphane Dujarric.

Ongeveer 5.5 miljoen mannen, vrouwen en kinderen hebben humanitaire hulp nodig in Burkina Faso – waarvan 3.2 miljoen kinderen. 

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -