5.6 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
EuropaDe leden van het Europees Parlement onderschrijven de bijgewerkte wetgeving inzake Advance Passenger Information

De leden van het Europees Parlement onderschrijven de bijgewerkte wetgeving inzake Advance Passenger Information

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Nieuwe wetten om het verzamelen van gegevens over vliegtuigpassagiers verplicht en geharmoniseerd te maken.

De Europarlementariërs willen dat de gegevensverzameling proportioneel is in lijn met de uitspraken van de Europese rechtbanken.

Uniforme regels voor het vooraf verzamelen van passagiersinformatie zijn bedoeld om de veiligheid van de EU en haar vermogen om ernstige criminaliteit te bestrijden en te voorkomen te vergroten.

De Commissie Burgerlijke Vrijheden van het Parlement heeft vandaag twee ontwerprapporten aangenomen over het verzamelen van Advance Passenger Information (API) om de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU te verbeteren en de preventie en bestrijding van criminaliteit te stimuleren. Ze werden aangenomen met 50 stemmen voor, 7 tegen en 0 onthoudingen (grensbeheer) en 53 stemmen voor, 6 tegen en 1 onthouding (wetshandhaving).

De nieuwe regels zullen van luchtvaartmaatschappijen eisen dat ze systematisch passagiersgegevens verzamelen en doorgeven aan de bevoegde autoriteiten. Ze zullen van toepassing zijn op vluchten die vanuit een derde land in een EU-land aankomen in het geval van grensbeheer, en ook op vluchten die vertrekken uit een EU-land in het geval dat gegevens worden gedeeld met rechtshandhavingsinstanties. Daarnaast kunnen EU-landen ervoor kiezen om laatstgenoemde regels toe te passen op geselecteerde vluchten binnen de EU.

De verzamelde gegevens omvatten de naam van de passagier, geboortedatum, nationaliteit, paspoortgegevens en vluchtinformatie. Om de gegevensverzameling te harmoniseren, specificeren de nieuwe wetten de gegevenselementen die moeten worden verzameld. Ook zal de datakwaliteit worden verbeterd, omdat deze alleen op een uniforme en geautomatiseerde manier kan worden verzameld, ter vervanging van handmatige registratie.

Het EP dringt aan op proportionele regels die aan de rechtbanken voldoen

In hun standpunt hebben de leden van het Europees Parlement geprobeerd de soorten API-gegevens te beperken tot wat nodig is, met inachtneming van de evenredigheid en fundamentele rechten, en in overeenstemming met de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie, en biometrische gegevens uit te sluiten van het toepassingsgebied. Zij benadrukken dat het verzamelen van API-gegevens geen reden is om reisdocumenten te controleren voordat u aan boord gaat, bijvoorbeeld als u binnen het Schengengebied reist. In plaats daarvan zouden de gegevens worden verzameld tijdens de incheckprocedures.

Ook willen Europarlementariërs de periode waarin luchtvaartmaatschappijen en grensautoriteiten API-gegevens opslaan na het vertrek van een vlucht verkorten van 48 naar 24 uur, tenzij reisfacilitatiemaatregelen door de luchtvaartmaatschappij meer tijd vergen. De leden van het Europees Parlement hebben ook voorgesteld om een ​​nieuw artikel toe te voegen dat ervoor zorgt dat het verzamelen van API-gegevens niet leidt tot discriminatie op basis van gevoelige kenmerken zoals geslacht, geslacht, etnische afkomst, taal, minderheidsstatus, handicap of religie. Ten slotte wil het Parlement boetes tot 2 procent van de mondiale omzet van een luchtvaartmaatschappij als zij de regels systematisch of aanhoudend overtreedt.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -