5.6 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
InternationaleArtsen in Gaza ‘doodsbang’ voor dodelijke ziekte-uitbraak terwijl hulpteams zich haasten naar...

Artsen in Gaza zijn 'doodsbang' voor een dodelijke ziekte-uitbraak terwijl hulpteams zich haasten om te leveren

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Met de pauze in de gevechten in Gaza waarschuwden VN-humanitairen dat de hulpleveringen onmiddellijk moesten worden vermenigvuldigd om de levens van de gewonden te redden en het risico van een dodelijke ziekte-uitbraak in te dammen die artsen “doodsbang” heeft gemaakt.

Prioriteiten zijn onder meer het transporteren van brandstof naar het noorden van de door oorlog verscheurde enclave, zodat deze kan worden gebruikt om ziekenhuizen van stroom te voorzien, schoon water te leveren en andere vitale civiele infrastructuur te onderhouden.

Dergelijke diensten zijn zwaar getroffen door wekenlange Israëlische bombardementen als reactie op de bloedbaden van Hamas op 7 oktober in Zuid-Israël, waarbij ongeveer 1,200 doden vielen en ongeveer 240 mensen werden gegijzeld.

De gezondheidsautoriteiten in Gaza hebben gemeld dat tot nu toe meer dan 15,000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij aanvallen.

Bedreigingen vanuit de lucht en vanaf de grond

In een update uit het zuiden van Gaza zegt het VN-Kinderfonds (UNICEFWoordvoerder James Elder zei dat een arts van het Al-Shifa-ziekenhuis in het noorden hem had verteld dat de bedreigingen voor kinderen “heel erg vanuit de lucht kwamen en nu heel veel op de grond”, in de vorm van diarree en luchtweginfecties.

“Hij was als medische professional doodsbang in termen van de ziekte-uitbraak die hier op de loer ligt en hoe dat zal kinderen verwoesten wier immuunsysteem en gebrek aan voedsel hen gevaarlijk zwak maken,' voegde meneer Elder eraan toe.

Terwijl de onderhandelingen over de vrijlating van nog meer gijzelaars voortduren in ruil voor een verlenging van de pauze in de gevechten, sprak UNICEF over zijn ontsteltenis toen hij zag dat zoveel jongeren voor hun leven vochten, ‘met verschrikkelijke oorlogswonden, (liggend) in parkeergarages op geïmproviseerde terreinen. matrassen, overal in tuinen, artsen die verschrikkelijke beslissingen moeten nemen over wie ze voorrang geven”.

Dodelijke vertragingen

Een andere jongen wiens been door het geweld was afgerukt, had “drie of vier dagen” geprobeerd het zuiden te bereiken, opgehouden door controleposten, vervolgde de heer Elder. “De geur (van ontbinding) was duidelijk… en die jongen had overal granaatscherven. Mogelijk was hij blind en had hij brandwonden tot 50 procent van zijn lichaam.”

In navolging van de diepe zorgen over de omvang van de behoeften in Gaza heeft de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO)WIE) merkte op dat een evaluatie die in het noorden werd uitgevoerd aan het begin van de pauze in de gevechten op 24 november had aangetoond dat “iedereen overal ernstige gezondheidsbehoeften heeft”.

Chirurgen opereren een patiënt in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza. (bestand)
WHO – Chirurgen opereren een patiënt in het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza. (bestand)

Risico op hongersnood

Tijdens een toespraak in Genève zei woordvoerder van de WHO, dr. Margaret Harris, dat dit kwam “omdat ze honger lijden, omdat ze geen schoon water hebben en omdat ze opeengepakt zitten…. Kortom, als je ziek bent, als je kind diarree heeft, als je een luchtweginfectie hebt, krijg je geen (hulp).”

In de laatste update van het VN-hulpcoördinatiebureau OCHA zei dat de levering van hulpgoederen ten zuiden van Wadi Gaza is versneld, waar het grootste deel van de naar schatting 1.7 miljoen intern ontheemden onderdak heeft gezocht. “Belangrijke dienstverleners, waaronder ziekenhuizen, water- en sanitaire voorzieningen en schuilplaatsen, zijn dagelijks brandstof blijven ontvangen om generatoren te laten draaien. OCHA gerapporteerd.

'Wat we zien is catastrofaal': WFP

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) heeft tijdens de eerste pauze van de gevechten het broodnodige voedsel geleverd aan meer dan 120,000 mensen in Gaza, maar zegt dat de voorraden “jammerlijk ontoereikend zijn om het hongerniveau aan te pakken dat wordt waargenomen door het personeel in de VN-opvangcentra en -gemeenschappen.” 

WFP-directeur voor het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Oost-Europa, Corinne Fleischer, zei dat “wat we zien catastrofaal is.

“Er bestaat een risico op hongersnood en hongersnood op onze wacht en om dit te voorkomen moeten we voedsel op grote schaal kunnen binnenbrengen en veilig kunnen distribueren,” zei “Zes dagen is simpelweg niet genoeg om alle benodigde hulp te bieden. De mensen in Gaza moeten elke dag eten, niet slechts zes dagen lang. '

“Ons team vertelde wat ze zagen: honger, wanhoop en vernietiging. Mensen die al weken geen hulp hebben gekregen. Het team kon het lijden in hun ogen zien”, zegt Samer Abdeljaber, vertegenwoordiger en landendirecteur van het WFP voor Palestina. “Deze pauze bood een venster van opluchting waarvan we hopen dat het de weg vrijmaakt voor kalmte op de langere termijn. Veilige en ongehinderde humanitaire toegang kan nu niet stoppen.”

Lees verder:

Gaza: begin van wapenstilstand voedt de hoop op uitstel, toegang tot mensen in nood: VN-humanitair

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -