6.7 C
Brussel
Woensdag april 17, 2024
instellingenVerenigde NatiesIsraël-Palestina: Gaza bezwijkt onder brandstoftekort, gezondheidszorg in crisis

Israël-Palestina: Gaza bezwijkt onder brandstoftekort, gezondheidszorg in crisis

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

UPDATE: Het bombardement op Gaza heeft een verwoestende tol geëist van de kinderen, aldus het VN-Kinderfonds UNICEF op dinsdag, met naar verluidt 2,360 dodelijke slachtoffers en 5,364 gewonden.

Dit komt neer op meer dan Naar verluidt worden dagelijks 400 kinderen gedood of gewond. Bovendien, naar verluidt hebben meer dan 30 Israëlische kinderen het leven verloren, en tientallen blijven in gevangenschap in de Gazastrook. De periode van 18 dagen is de dodelijkste escalatie van vijandelijkheden in de Gazastrook en Israël waarvan de VN sinds 2006 getuige is geweest, aldus het agentschap.

Bijna elk kind in de Gazastrook is blootgesteld aan zeer schrijnende gebeurtenissen en trauma’s.

“Het doden en verminken van kinderen, de ontvoering van kinderen, aanvallen op ziekenhuizen en scholen en het weigeren van humanitaire toegang vormen ernstige schendingen van de rechten van kinderen”, zegt Adele Khodr, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“UNICEF doet een dringend beroep op alle partijen om in te stemmen met een staakt-het-vuren, humanitaire toegang toe te staan ​​en alle gijzelaars vrij te laten. Zelfs oorlogen hebben regels. Burgers moeten worden beschermd – vooral kinderen – en er moet alles aan worden gedaan om hen onder alle omstandigheden te sparen.”

Onafhankelijke rechtenonderzoekers pleiten voor toegang

De VN Raad voor de mensenrechten- gemandateerd Onafhankelijke Onderzoekscommissie inzake de bezette Palestijnse gebieden riep Israël, de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en Hamas, die Gaza controleert, op om zijn lopende onderzoeken naar ‘ernstige misdaden’, waaronder moord, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, te ondersteunen.

De Commissie werd in mei 2021 via een resolutie van de Raad opgericht om vermeende schendingen van het internationaal recht te onderzoeken, inclusief “alle onderliggende oorzaken van terugkerende spanningen… inclusief systematische discriminatie en repressie”.

Bij de presentatie van haar laatste rapport aan de Algemene Vergadering op dinsdag zei de Commissie dat zij “ondubbelzinnig de moord op meer dan 1,000 Israëlische burgers door Hamas en andere Palestijnse gewapende groepen veroordeelt, waarbij nog eens duizenden mensen gewond raken, en de gijzeling van meer dan 200 gijzelaars, waaronder kinderen.”

Onderzoekers veroordeelden ook ondubbelzinnig “Israëlische militaire aanvallen die resulteerden in de dood van duizenden Palestijnse burgers, evenals honderden kinderen.”

De Commissie riep op tot onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en de onmiddellijke en veilige terugkeer van alle gijzelaars.

Voorzitter Navi Pillay zei in haar verklaring dat er “duidelijke aanwijzingen zijn dat er internationale misdaden zijn en worden gepleegd.”

In overeenstemming met haar opdracht “en ter bevordering van gerechtigheid en verantwoordingsplicht is de Commissie onmiddellijk begonnen met het verzamelen en bewaren van bewijsmateriaal.”

Ze zei dat ze zich “niet alleen zouden concentreren op misdaden en overtredingen, maar ook de individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid zouden identificeren”. 

Chirurgie zonder verdoving: WHO

Artsen voeren operaties uit zonder verdoving of andere chirurgische basisbenodigdheden, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WIE) zei in een update, waarin werd opgemerkt dat brandstof de “meest essentiële grondstof” in Gaza is geworden.

Zonder dit “kunnen vrachtwagens niet bewegen en kunnen generatoren geen elektriciteit produceren voor ziekenhuizen, bakkerijen en waterontziltingsinstallaties”, zegt Tamara Alrifai, woordvoerder van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen.UNRWA).

Tot nu toe is er geen brandstof aanwezig in de hulpkonvooien die tot nu toe zijn toegelaten.

"We liggen op onze knieën en vragen om duurzame, opgeschaalde, beschermde humanitaire operaties”, VN-gezondheidsorganisatie (WIE) Directeur Noodsituaties voor het oostelijke Middellandse Zeegebied Dr. Rick Brennan zei.

Tijdens zijn briefing aan verslaggevers uit Caïro deed hij een beroep op “al degenen die zich in een situatie bevinden om een ​​besluit te nemen of besluitvormers te beïnvloeden, om ons de humanitaire ruimte te geven om deze menselijke catastrofe aan te pakken”.

Diligence-systeem voor hulp

De 54 vrachtwagens die sinds zaterdag vanuit Egypte Gaza zijn binnengekomen als onderdeel van drie konvooien bevatten een mix van voedsel, medische benodigdheden en non-foodartikelen, zei mevrouw Alrifai.

Ter vergelijking onderstreepte ze dat vóór het conflict Elke dag kwamen er 500 vrachtwagens Gaza binnen – Daartoe behoorden commerciële vrachtwagens en minstens 100 hulpvrachtwagens, waarvan er ongeveer 45 brandstof brachten.

Mevrouw Alrifai benadrukte dat de logistiek, coördinatie, transport en opslag van de drie konvooien uit Rafah aan de kant van de Gazastrook werden georganiseerd door UNRWA. Gevraagd naar het veiligheidsrisico als brandstofleveringen in verkeerde handen vallen, legde mevrouw Alrifai uit dat UNRWA, net als bij andere apparatuur, verantwoordelijk zou zijn voor het ontvangen en hanteren van de brandstof, en voor de levering ervan aan ziekenhuizen en waterontziltingsinstallaties.

“We hebben een zeer robuust systeem opgezet om ervoor te zorgen dat alles wat we ontvangen alleen voor humanitaire doeleinden wordt gebruikt”, benadrukte ze.

Uitbraken 'slechts een kwestie van tijd'

Dr. Brennan van de WHO benadrukte de ernstige gevolgen van een gebrek aan toegang tot schoon water, verergerd door overbevolking. In Gaza was tussen de één en drie liter per persoon per dag beschikbaar, terwijl het absolute minimum 15 liter was, zei hij.

Mensen werden gedwongen verontreinigd water te consumeren en de verspreiding van infectieziekten was “slechts een kwestie van tijd”.

Dr. Brennan zei ook dat de WHO samenwerkt met de UNRWA om een ​​systeem voor ziektebewaking op te zetten met dagelijkse rapporten. De meest voorkomende infectieziekten waren luchtweginfecties en diarree, maar ook waterpokken en huidinfecties als schurft en hoofdluis waren te verwachten.

Gezondheidsvoorzieningen overweldigd

De WHO benadrukte de extreme ernst van de gezondheidssituatie in de Gazastrook, die ruim twee weken lang door Israël werd gebombardeerd. 

Eén op de drie ziekenhuizen en twee op de drie klinieken functioneerden niet, en gezondheidsinstellingen en werknemers werden overweldigd door een enorme hoeveelheid traumagevallen, waarvan vele complexe verwondingen als gevolg van explosies. Dr. Brennan noemde het voorbeeld van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad, dat voor elk bed 1.5 patiënten had.

Met 1.4 miljoen ontheemden over het hele grondgebied was de overbevolking een grote uitdaging voor het gezondheidszorgsysteem.

“Ik werk al dertig jaar in de humanitaire hulp en kan me niet herinneren hoeveel mensen in zo’n korte tijd ontheemd zijn geraakt”, zei dr. Brennan.

Medicijnen stimuleren

Een deel van de medicijnen en voorraden van de WHO uit de drie konvooien werden de enclave binnengelaten zijn al geleverd aan drie belangrijke verwijzingsziekenhuizen in het zuiden van Gaza en aan de Palestijnse Rode Halve Maan voor distributie onder de twee gezondheidsfaciliteiten en ambulancepersoneel. 

Ze haalden dozen met medicijnen uit de vrachtwagens en gingen rechtstreeks naar de operatiekamers

“Het gezondheidspersoneel was zo opgelucht dat ze nieuwe medicijnen kregen, dat ze dozen met medicijnen uit de vrachtwagens haalden en rechtstreeks naar de operatiekamers brachten”, aldus de WHO.

Tot 200 vrouwen per dag krijgen baby's in Gaza en hebben moeite met het vinden van een veilige plek om te bevallen, waarschuwde dr. Brennan. Van meer dan de helft van hen kan worden verwacht dat zij complicaties zullen ervaren en het risico lopen niet de zorg te krijgen die zij nodig hebben.

Bovendien zijn de behoeften op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg van de bevolking, onder voortdurende bombardementen, “enorm”, zei hij.

'De sterfte zal toenemen'

Dr. Brennan benadrukte het lot van Gazanen met chronische aandoeningen, waaronder nierziekten en diabetes, die steeds moeilijker toegang krijgen tot diensten. Hij waarschuwde dat ze complicaties zullen ervaren en dat “de sterfte zal toenemen”.

Aan de andere kant van de grens in Egypte zei de WHO dat zij aanvullende medicijnen en medische apparatuur paraat heeft die voldoende zijn om chirurgische ingrepen te bieden aan 3,700 traumapatiënten, essentiële gezondheidszorgdiensten voor 110,000 mensen en zorg voor 20,000 patiënten met chronische ziekten. 

Woont aan de lijn

Dr. Brennan benadrukte echter dat zelfs als de voorraden eenmaal de grens over zijn, de levering aan ziekenhuizen niet alleen in gevaar komt vanwege het gebrek aan brandstof, maar ook vanwege de “enorme veiligheidsrisico’s” voor VN-personeel en partners die proberen hulp te bieden aan ziekenhuizen in India. een actief oorlogsgebied.

Mevrouw Alrifai van UNRWA herinnerde zich dat de organisatie tot nu toe rouwde om het verlies van 35 personeelsleden, van wie de meesten zelf ontheemd waren en in de schuilplaatsen en faciliteiten van de organisatie werkten om de ongeveer 400,000 mensen te helpen die daar veiligheid zochten.

Sinds 40 oktober zijn in totaal 7 UNRWA-installaties beschadigd.

Gevraagd naar de verantwoordelijkheid voor de doden en vernietigingen herhaalde mevrouw Alrifai het belang van het respecteren van de principes van het internationaal humanitair recht in oorlogstijd.

“Wat er ook met onze collega’s en onze gebouwen is gebeurd, is onaanvaardbaar – ongeacht wie het heeft gedaan”, zei ze.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -