10.1 C
Brussel
Woensdag februari 21, 2024
instellingenVerenigde NatiesGaza: begin wapenstilstand voedt hoop op uitstel, toegang tot mensen in...

Gaza: begin van wapenstilstand voedt de hoop op uitstel, toegang tot mensen in nood: humanitaire hulpverleners van de VN

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Ze herhaalden de oproep tot toegang tot alle delen van de door oorlog verwoeste enclave, waar het dodental richting de 15,000 liep en veel ontheemden op straat sliepen.

Coördinatiebureau voor humanitaire zaken van de VN (OCHA) woordvoerder Jens Laerke vertelde verslaggevers in Genève dat de hoop met betrekking tot de eerder deze week aangekondigde overeenkomst tussen Israël en Hamas is “dat de pauze wordt gerespecteerd, dat het ons in staat stelt de mensen te bereiken die ons nodig hebben en dat het uitgebreid tot een daadwerkelijk humanitair staakt-het-vuren op lange termijn".

Naast de humanitaire pauze van 96 uur in de gevechten, voorziet de overeenkomst, die werd gefaciliteerd door Egypte, Qatar en de Verenigde Staten, in de vrijlating van gijzelaars die waren gegijzeld tijdens de Hamas-terreuraanval op Israël op 7 oktober, en van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen. .

“We hopen dat de overeenkomst... uitstel zal brengen aan de bevolking van Gaza en Israël en enige verlichting zal brengen aan de gijzelaars en gevangenen die zullen worden vrijgelaten, en aan hun families”, zei de heer Laerke.

Mensen bereiken 'waar ze ook zijn'

De OCHA-woordvoerder onderstreepte de “vluchtige, intense situatie” die zich in de eerste uren van de wapenstilstand afspeelde, en benadrukte dat “de pijpleiding vrij lang is voor noodhulp en dat delen ervan – een groot deel ervan zelfs – buiten onze controle liggen en moeten worden aangepakt. met verificatie van de zendingen”.

Sprekend over de urgentie om mensen in nood te bereiken ‘waar ze ook zijn’, benadrukte hij de dringende noodzaak toegang tot Noord-Gaza “waar de schade en de humanitaire behoeften het grootst zijn” en dat lange tijd is afgesneden van het zuiden van de enclave en van hulp door Israëlische militaire operaties.

Er zijn nog meer ziekenhuisevacuaties gepland

De VN-gezondheidsorganisatie sluit zich aan bij de hoop dat de pauze zich zal uitstrekken tot een duurzaam staakt-het-vuren.WIE) woordvoerder Christian Lindmeier benadrukte het lot van patiënten en gezondheidswerkers die vastzitten in de ziekenhuizen in Noord-Gaza en zei dat planning en inspanningen voor verdere evacuaties, met name vanuit de ziekenhuizen in Indonesië en Al-Ahli, zijn aan de gang.

In een gezamenlijke inspanning van VN-agentschappen en de humanitaire partnerorganisatie de Palestine Red Crescent Society (PRCS) werden woensdag 151 gewonde en zieke mensen, hun familieleden en medische hulpverleners geëvacueerd uit het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad en in een ambulance vervoerd. buskonvooi naar het zuiden.

Dat heeft de heer Lindmeier gezegd WIE is “uiterst bezorgd over de veiligheid van de naar schatting honderd patiënten en gezondheidswerkers” die nog in het ziekenhuis verblijven. 

Van de 24 ziekenhuizen die vóór de oorlog in het noorden actief waren, zijn er 22 buiten gebruik of kunnen ze geen nieuwe patiënten opnemen, terwijl van de elf medische voorzieningen in het zuiden er acht operationeel zijn. De WHO zei dat slechts één van hen de capaciteit heeft om kritieke traumagevallen te behandelen of complexe operaties uit te voeren.

Brandstof voor reddingsoperaties

In de aanloop naar de wapenstilstand van vrijdag 7 uur noteerde OCHA een toename van bombardementen en gewelddadige botsingen, waarin werd gezegd dat de Israëlische aanvallen vanuit de lucht, het land en de zee in het grootste deel van Gaza zijn geïntensiveerd, “naast grondgevechten met Palestijnse gewapende groepen in het noorden, met name Jabalia”, en dat er veel slachtoffers zijn gevallen.

Toen het dodental in de enclave donderdagavond de 14,800 overschreed, zitten volgens het door OCHA geciteerde Government Media Office van Gaza naar schatting duizenden mensen vast onder de ruïnes van hun huizen.

Als onderdeel van de humanitaire schaalvergroting benadrukte Jens Laerke van OCHA de noodzaak hiervan meer brandstof krijgen naar de Strip om “machines te bedienen om mensen uit het puin te halen”, gezien de enorme schade aan de infrastructuur en het instorten van gebouwen.

OCHA meldde dat donderdag 68,383 liter brandstof vanuit Egypte Gaza binnenkwam, na een Israëlisch besluit van 18 november om “de dagelijkse invoer van kleine hoeveelheden brandstof voor essentiële humanitaire operaties toe te staan”. Het VN-bureau zei vorige week dat er zo’n 200,000 liter brandstof per dag nodig was.

De heer Laerke benadrukte dat de brandstof die Gaza binnengaat, is “te allen tijde in hechtenis van de VN” en wordt verspreid door het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA.

'absoluut minimum'

Naar schatting zijn meer dan 1.7 miljoen mensen in Gaza intern ontheemd en ongeveer een miljoen van hen verblijven in meer dan 150 UNRWA-opvangcentra verspreid over de Gazastrook. 

Schuilplaatsen in het zuiden, waar mensen door Israëlische militaire operaties werden gedwongen te vluchten, zijn vele malen overcapaciteit en OCHA zei dat de meeste ontheemde mannen en oudere jongens in de open lucht slapen, op schoolpleinen of in de nabijgelegen straten. 

In een verklaring Donderdag benadrukte Philippe Lazzarini, hoofd van de UNRWA, dat mensen in Gaza “het verdienen om te slapen, zonder zich zorgen te hoeven maken of ze de nacht wel zullen overleven”.

“Dit is het absolute minimum dat iemand zou moeten kunnen hebben”, benadrukte hij.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -