8.4 C
Brussel
Vrijdag, februari xnumx, xnumx
InternationaleEen metaal wordt waardevoller dan olie en goud

Een metaal wordt waardevoller dan olie en goud

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Een metaal wordt waardevoller dan olie en goud. De mijnbouw herschikt letterlijk de economische krachten van de wereld. Lithium.

Met de snelle ontwikkeling van de elektronica is lithium niet minder belangrijk geworden; het is het belangrijkste element van elke batterij. Dertig jaar lang is de vraag naar dit metaal talrijk gegroeid, en economen beschouwen dit metaal als een sleutelcomponent van de toekomst technologieën.

We hebben steeds meer lithium nodig

Aan het einde van de 20e eeuw werd lithium praktisch niet gebruikt in de industrie, dus de winning ervan vond plaats in een klein volume: ongeveer 5 ton per jaar. Maar in 1991 veranderde de oplaadbare lithium-ionbatterij van Sony de situatie, schrijft money.bg.

De batterij was in veel opzichten succesvol. Het was licht, goedkoop te vervaardigen en snel opgeladen. En het allerbelangrijkste: het geheugeneffect – het verlies van capaciteit in de loop van de tijd – was vrijwel afwezig.

Lithium-ion (Li-ion) en lithium-polymeer (Li-pol) batterijen worden snel leiders in de productie, en de vraag naar lithium neemt steeds meer toe. Dit werd aangewakkerd door de bloeiende productie van smartphones, tablets, laptops, enz.

Als gevolg hiervan bereikte de lithiumproductie in 1995 10 ton, in 2010 - 28, en tegenwoordig wordt er jaarlijks meer dan 86 ton geproduceerd. In de afgelopen 30 jaar is de vraag naar dit metaal vertienvoudigd! Maar zoals de tijd heeft geleerd, is dit nog maar het begin.

Ontwikkeling van elektrisch vervoer

Naast de ontwikkeling van mobiele apparaten en andere gadgets in de wereld groeit de markt voor elektrische voertuigen snel. Elektrisch vervoer kon echter jarenlang twee problemen niet oplossen: de complexiteit van het opladen en de gangreserve vanwege de kleine capaciteit van de batterijen.

Meer dan 100 jaar lang reisde alleen het openbaar vervoer met elektrische tractie – trolleybussen, trams, elektrische treinen, metro. Met de komst van nieuwe batterijen kregen elektrische auto’s echter de kans om te concurreren met benzine- en dieselauto’s.

Ze vervuilen het milieu minder en, belangrijker nog, zijn zuiniger in gebruik: de kosten zijn gemiddeld 40-60% lager dan de prijs van een tank benzine. Door het gebrek aan technologie en de hoge productiekosten zijn ze 1.5 tot 2 keer duurder dan conventionele auto's. Dit verschil neemt echter in de loop van de tijd af.

Er zijn al ruim 1.5 miljard auto’s in de wereld, waarvan ongeveer 1% op elektriciteit rijdt. De potentiële markt is enorm, elk jaar stappen steeds meer mensen over op elektrische auto's: als er tien jaar geleden nog niet eens 10 auto's op de planeet waren, dan waren dat er in 500 al 2021 miljoen. Volgens deskundigen zal dit aantal over 2 jaar minstens zes keer zo groot zijn.

Bovendien kondigden Europese landen de geleidelijke stopzetting van de productie van auto's met verbrandingsmotoren aan. De planning is dat dit in 2030 volledig voltooid zal zijn.

Deze realiteit en de aangekondigde plannen hebben het verbruik van lithiumgrondstoffen (voornamelijk lithiumcarbonaat) dramatisch doen toenemen. Als de wereld in 2000 68 duizend ton nodig had, dan overschrijdt deze indicator in 2019 al 315 duizend ton – de consumptie is 4.5 keer toegenomen.

De stijgende vraag naar batterijen heeft de prijzen beïnvloed. Lithiumcarbonaat kostte in 2004 $ 2 per ton, toen 2 jaar geleden – $ 6.5 duizend, in 2021 – $ 17. Op piekmomenten bereikte de prijs zelfs $ 70. Kortom, de marktgroei is enorm.

Wie wordt de leider in de lithiumproductie?

Momenteel valt meer dan 90% van de wereldproductie van lithiumverbindingen in Australië, China en de ‘lithiumdriehoek’ – Chili en Argentinië. Maar gezien de snelle groei van de industrie en de gestage toename van de vraag naar lithium, is het niet verrassend dat iedereen zich de productie en de mogelijke winsten herinnerde.

De Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, maken zich zorgen over het leiderschap van China en praten daarom steeds vaker over het ontwikkelen van eigen deposito's. De VS hebben 9.1 miljoen ton lithiumreserves, en er is momenteel slechts één afzetting waar industriële productie plaatsvindt: de Silver Peak-mijn.

Een andere potentiële afzetting is de Tucker Pass, gelegen in Nevada, die samen met de eerste mijn ligt. Het zou de VS snel tot de koplopers op het gebied van de lithiumproductie kunnen maken.

Er is minder toekomstig potentieel in Rusland. Het enige veld dat sinds de tijd van de USSR in Zavittsk in de jaren negentig in gebruik was, bleef behouden. Er wordt nu een nieuwe hersteltechnologie ontwikkeld die, indien succesvol, kan worden toegepast op een gesloten mijn en deze kan herstellen.

Over het algemeen zijn de reserves in de Russische Federatie klein, geschat op 1 miljoen ton. Ter vergelijking: in China zijn er reserves ter grootte van 5.1 miljoen ton, in Australië – 7.3 miljoen ton, en in Argentinië – 19 miljoen ton.

Rosatom kondigde de ontwikkeling aan van afzettingen in de regio's Moermansk en Irkoetsk. Volgens het plan zal de lokale productie in 2030 in de behoeften van het land kunnen voorzien. Hoe het in de praktijk zal uitpakken is moeilijk te voorspellen, schrijft op de site dzen.ru.

Latijns-Amerika, namelijk Argentinië, Chili en Bolivia, zouden echter het meest kunnen profiteren van de groei van de lithiummarkt. Op hun grondgebied bevinden zich meer dan de helft van alle bekende wereldreserves van dit metaal. De eerste twee landen behoren al tot de leiders op het gebied van de lithiumproductie.

Als ze de transportinfrastructuur kunnen opbouwen en internationale investeerders kunnen aantrekken, zullen ze letterlijk rijk worden. Rosatom houdt overigens ook rekening met lokale velden met ontwikkelingspotentieel.

De lithiummarkt groeit dus en is een winstgevende investering. In de nabije toekomst zullen alle landen ervoor vechten, in de hoop de leider in de productie te worden en hun deel van de winsten te krijgen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -