7 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
EuropaMobiele machines die op de openbare weg circuleren, moeten voldoen aan de verkeersveiligheidsnormen,...

Mobiele machines die op de openbare weg circuleren, moeten voldoen aan de verkeersveiligheidsnormen, zijn de leden van het Europees Parlement het erover eens

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De Commissie interne markt en consumentenbescherming heeft het ontwerponderhandelingsstandpunt van het Parlement over een nieuwe verordening ter verbetering van de verkeersveiligheid van mobiele arbeidsmiddelen goedgekeurd.

Auto's, vrachtwagens en bussen zijn niet de enige machines die op de openbare weg circuleren. Af en toe moeten arbeidsmiddelen zoals bouw- of landbouwmachines ook onze wegen gebruiken om van de ene werkplek naar de andere te komen. Dit kan echter tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden, omdat bijvoorbeeld werkmachines in het donker niet voldoende verlicht zijn of het gezichtsveld van de bestuurder beperkt is.

Tot nu toe was het aan de lidstaten om verkeersveiligheidsnormen voor dergelijke machines vast te stellen. Maar in maart 2023 stelde de Europese Commissie nieuwe regels voor om de verkeersveiligheidsrisico’s en de marktfragmentatie op EU-niveau aan te pakken. En vandaag heeft de Commissie interne markt en consumentenbescherming het ontwerponderhandelingsmandaat van het Parlement voor dit voorstel aangenomen.

EU-certificeringsprocedure

De Commissie wil een aantal verkeersveiligheidseisen vaststellen die bijvoorbeeld betrekking hebben op remmen, stuurinrichting, gezichtsveld, verlichting, afmetingen en vele andere elementen. Fabrikanten zouden aan deze eisen moeten voldoen en hun machines moeten onderwerpen aan verkeersveiligheidstests en nalevingscontroles voordat ze op de EU-markt worden gebracht. Als een machine de tests doorstaat, krijgt deze een certificaat waarmee hetzelfde type machine in de hele EU mag worden verkocht. Daarna werden de productieprocessen van de fabrikant regelmatig gecontroleerd om er zeker van te zijn dat nieuwe machines aan de regels bleven voldoen.

strekking

Volgens het oorspronkelijke voorstel zou de verordening betrekking hebben op werkapparatuur met maximaal drie zitplaatsen (inclusief die van de bestuurder) en een maximale ontwerpsnelheid van minder dan 40 km/u. Tractoren, vierwielers, aanhangwagens of machines die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor het vervoer van personen of dieren vallen niet onder de dekking. Machines die slechts op het grondgebied van één lidstaat circuleren of die slechts in kleine series worden geproduceerd, zouden eveneens van het toepassingsgebied worden uitgesloten.

EP-leden hebben verder gespecificeerd dat de verordening alleen betrekking mag hebben op nieuwe machines die zijn gemaakt door een EU-fabrikant of op nieuwe of tweedehands machines die uit een derde land worden geïmporteerd. Bovendien willen de EP-leden ook gesleept materieel meenemen en prototypes voor veldtesten achterwege laten.

Informatie-uitwisseling en overgangsperiode

Het voorstel voorziet in mechanismen voor samenwerking en informatie-uitwisseling voor de lidstaten, zodat alle landen onmiddellijk op de hoogte worden gesteld van eventuele problemen met een specifiek apparaat en van eventuele nieuwe machines die op de Europese openbare wegen mogen circuleren.

Belangrijk is dat de verordening ook een overgangsperiode van acht jaar zou instellen waarin de fabrikanten zouden kunnen kiezen of zij het EU-certificaat willen aanvragen of alleen aan de relevante nationale wetten willen blijven voldoen.

Offerte

Na de stemming zei de rapporteur van het Parlement voor het dossier, Tom Vandenkendelaere (EVP, BE): “Vandaag hebben we de eerste stap gezet op weg naar de voltooiing van de Europese interne markt voor niet voor de weg bestemde mobiele machines. Dit voorstel maakt het voor producenten mogelijk om machines zoals bouwmachines, oogstmachines en stadsmaaiers in één lidstaat een typegoedkeuring te laten verlenen, waardoor toegang wordt verkregen tot de gehele interne markt. Vergeleken met de 27 afzonderlijke goedkeuringsregimes van vandaag leveren we resultaten aan EU-fabrikanten door de administratie en alle daarmee samenhangende kosten te verminderen. Het resultaat is deze uitstekende balans tussen het stroomlijnen van procedures en het handhaven van de strengste veiligheidseisen voor deze machines in de hele Unie.”

Volgende stappen

Het rapport werd in de Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming aangenomen met 38 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 0 onthoudingen. De commissie stemde er ook mee in om op basis van dit verslag interinstitutionele onderhandelingen te starten (37 stemmen voor, 0 tegen en 2 onthoudingen). Dit besluit zal nu tijdens de volgende plenaire vergadering moeten worden aangekondigd en als het niet wordt aangevochten, zal het Parlement bereid zijn om onderhandelingen met de Raad te starten over de definitieve vorm en formulering van de verordening.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -