8.6 C
Brussel
Woensdag februari 21, 2024
EuropaEP-leden willen een nauwkeurige etikettering van het ontbijt

EP-leden willen een nauwkeurige etikettering van het ontbijt

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De herziening beoogt een nauwkeurigere oorsprongsetikettering om consumenten te helpen een weloverwogen keuze te maken voor een aantal agrovoedingsproducten.

Woensdag heeft de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid haar standpunt over de herziening aangenomen EU handelsnormen voor de zogenaamde 'ontbijtrichtlijnen' om de eisen en productdefinities bij te werken met 73 stemmen voor, 2 tegen en 10 onthoudingen.

Duidelijke etikettering van de geografische oorsprong van honing

Omdat consumenten bijzondere belangstelling hebben getoond voor de geografische oorsprong van honing, zijn de leden van het Europees Parlement het erover eens dat het land waar de honing is geoogst op het etiket moet worden vermeld in hetzelfde gezichtsveld als de productaanduiding. Als de honing uit meer dan één land afkomstig is, worden de landen in afnemende volgorde naar verhouding op het etiket vermeld en als meer dan 75% van de honing van buiten de EU afkomstig is, wordt deze informatie ook duidelijk op het etiket aan de voorkant vermeld. Om honingfraude, waaronder het zeer moeilijk op te sporen gebruik van suikersiropen in honing, verder te beperken, willen de Europarlementariërs ook een traceerbaarheidssysteem opzetten langs de toeleveringsketen om de oorsprong van de honing te kunnen traceren. Imkers in de EU met minder dan 150 bijenkorven zouden worden vrijgesteld.

Vruchtensappen en jam

De leden van het Europees Parlement zijn het erover eens dat het etiket 'dat alleen natuurlijk voorkomende suikers bevat' moet worden toegestaan ​​voor vruchtensappen. Om aan de groeiende vraag naar producten met een laag suikergehalte te voldoen, kunnen geherformuleerde vruchtensappen het etiket 'vruchtensap met verlaagd suikergehalte' krijgen.

EP-leden benadrukken dat nieuwe technieken die van nature voorkomende suikers in vruchtensappen, jam, gelei of melk verwijderen, niet mogen leiden tot het gebruik van zoetstoffen om het effect van suikerreductie op de smaak, textuur en kwaliteit van het eindproduct te compenseren. Ze wijzen er ook op dat er geen claims over positieve eigenschappen, zoals gezondheidsvoordelen, mogen worden gemaakt op de etikettering van vruchtensap met verlaagd suikergehalte.

Voor vruchtensappen, jam, gelei, marmelade en zoete kastanjepuree willen de EP-leden ook dat het land van herkomst van het fruit dat wordt gebruikt om het sap te vervaardigen, op het etiket aan de voorkant wordt vermeld. Als het gebruikte fruit afkomstig is uit meer dan één land, worden de landen van herkomst op het etiket vermeld in afnemende volgorde, afhankelijk van hun aandeel.

Wat jam betreft, zijn de leden van het Europees Parlement het eens met het voorstel om het minimale fruitgehalte te verhogen, de vereiste toegevoegde suiker voor bepaalde producten te verminderen, en toe te staan ​​dat de term 'marmelade' voor alle jam wordt gebruikt (voorheen was deze term alleen toegestaan ​​voor citrusjam).

Offerte

Rapporteur Alexander Bernhuber (EVP, Oostenrijk) zei: “Vandaag is een goede dag voor een transparantere etikettering van de oorsprong. Naast strengere kwaliteitscriteria en controles zal de nauwkeurigere aanduiding van de landen van herkomst voor meer transparantie zorgen en het voor consumenten gemakkelijker maken om voor gezondere en regionale producten te kiezen. Voor honing zullen de vereisten om de landen van herkomst op de etikettering te vermelden vervalsing voorkomen en geïnformeerde consumentenkeuzes vergemakkelijken.”

Volgende stappen

Het Parlement zal zijn mandaat naar verwachting aannemen tijdens de plenaire zitting van 11 tot en met 14 december 2023, waarna het klaar is om onderhandelingen met de EU-lidstaten te starten.

Achtergrond

De herziening van de EU-handelsnormen voor bepaalde ‘ontbijt’-richtlijnen werd op 21 april 2023 door de Europese Commissie voorgesteld om de huidige normen, die meer dan twintig jaar oud zijn, te actualiseren.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -