7 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
EuropaGezondheidscheck-in voor de EU-rechtsstaat door leden van het Europees Parlement

Gezondheidscheck-in voor de EU-rechtsstaat door leden van het Europees Parlement

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Brussel – Maandag zullen leden van het Europees Parlement collega’s uit de EU-lidstaten bijeenroepen om de waarborgen voor de rechtsstaat in het hele blok te herzien.

De bijeenkomst vindt plaats nu de zorgen over de democratische terugval in bepaalde Europese landen toenemen. Het zal “de staat van de rechtsstaat in de EU bespreken”, aldus de commissie Burgerlijke Vrijheden van het parlement, die het organiseren van de bijeenkomst.

Op de agenda staan ​​presentaties van Belgische, Deense, Duitse, Griekse, Ierse en Spaanse wetgevers. Ook Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders zal via een videoboodschap commentaar geven.

“De eerste sessie zal zich richten op het jaarlijkse rapport over de rechtsstaat van de Commissie, waarin de situatie in de hele EU wordt beoordeeld, en op de analyse van het Europees Parlement”, schetsten de organisatoren.

Sophie In 't Veld, voorzitter van de onderzoeksgroep voor de rechtsstaat van het parlement, zal de recente ontwikkelingen bespreken. Ze fungeert als rapporteur voor het laatste jaarverslag van de Commissie over de naleving van de EU-waarden.

Academische experts, functionarissen van de Raad van Europa en voorstanders van transparantie zullen deelnemen aan de tweede paneldiscussie over anti-corruptie inspanningen.

De bijeenkomst vindt plaats in hetzelfde jaar dat de conditionaliteit van de rechtsstaat van kracht werd, waardoor de EU-fondsen konden worden opgeschort vanwege schendingen van de democratische beginselen en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. De inzet van het mechanisme blijft echter een politiek gevoelige kwestie.

Volgens de documenten zal de parlementaire top van maandag zich richten op vijf landen voor “specifieke evaluatie”. Maar de organisatoren hebben niet gespecificeerd welke lidstaten worden beoordeeld.

Nu Boedapest zich verzet tegen de EU-oproepen tot hervormingen, en Polen wordt beschuldigd van terugval op het gebied van de rechterlijke onafhankelijkheid, belooft de staat van de rechtsstaat een complexe evenwichtsoefening met hoge inzet te blijven voor EU-ambtenaren. De “health check-in”-bijeenkomst van deze week weerspiegelt de intensivering van de inspanningen om de democratische normen te beschermen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -