6.3 C
Brussel
Dinsdag februari 20, 2024
InternationaleVS vetoën resolutie over Gaza waarin wordt opgeroepen tot ‘onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren’

VS vetoën resolutie over Gaza waarin wordt opgeroepen tot ‘onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren’

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De Verenigde Staten hebben vrijdag opnieuw hun veto uitgesproken over een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en Hamas.

Op vrijdag 8 december spraken de Verenigde Staten voor de tweede keer hun veto uit over een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin werd opgeroepen tot een “onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren” in Gaza, “terwijl het aantal burgerslachtoffers toeneemt in de militaire campagne van Israël tegen Hamas”.

Dertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden vóór de resolutie, terwijl Groot-Brittannië zich onthield. De ontwerpresolutie werd mede gesteund door 97 VN-lidstaten.

Robert Wood, de Amerikaanse vice-ambassadeur bij de VN, zei na de stemming: “Wij steunen geen resolutie die oproept tot een onhoudbaar staakt-het-vuren dat eenvoudigweg de zaden van de volgende oorlog zal zaaien”, legde hij uit, en hekelde ook het “morele falen Dit wordt vertegenwoordigd door het ontbreken in de tekst van enige veroordeling van Hamas

VN-secretaris-generaal António Guterres bedankte de ambassadeurs voor hun reactie op zijn beroep op Artikel 99 na zijn dringende brief – een van de krachtigste instrumenten die hij tot zijn beschikking had – en zei dat hij had geschreven omdat “we op een breekpunt staan” in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Artikel 99, vervat in Hoofdstuk XV van het Handvest: zegt dat de VN-chef “elke zaak onder de aandacht van de Veiligheidsraad mag brengen die naar zijn mening de instandhouding van de VN in gevaar kan brengen. Internationale vrede en veiligheid.”

Het was de eerste keer ooit dat de heer Guterres de zelden ingeroepen clausule gebruikte.

“Geconfronteerd met een ernstig risico op ineenstorting van het humanitaire systeem in Gaza, dring ik er bij de Raad op aan een humanitaire catastrofe te helpen voorkomen en een oproep te doen voor het afkondigen van een humanitair staakt-het-vuren”, schreef de heer Guterres op X, voorheen Twitter, nadat hij de brief had verzonden.

Hij drong er bij het lichaam op aan om het bloedbad in de door oorlog geteisterde enclave te helpen beëindigen door middel van een duurzaam humanitair staakt-het-vuren.

“Ik vrees dat de gevolgen verwoestend kunnen zijn voor de veiligheid van de hele regio”, zei hij, eraan toevoegend dat de bezette Westelijke Jordaanoever, Libanon, Syrië, Irak en Jemen al in verschillende mate bij het conflict waren betrokken.

Naar mijn mening bestaat er duidelijk een ernstig risico dat de bestaande bedreigingen voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid verergeren.”

De secretaris-generaal herhaalde ook zijn “onvoorwaardelijke veroordeling” van de brute aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober, en benadrukte dat hij “geschokt” is door de berichten over seksueel geweld.

“Er is geen mogelijke rechtvaardiging voor het opzettelijk doden van ongeveer 1,200 mensen, waaronder 33 kinderen, het verwonden van duizenden anderen en het nemen van honderden gijzelaars”, zei hij, en voegde eraan toe: “Tegelijkertijd kan de wreedheid van Hamas nooit de collectieve bestraffing van mensen rechtvaardigen. het Palestijnse volk.”

“Hoewel willekeurige raketbeschietingen door Hamas op Israël en het gebruik van burgers als menselijk schild in strijd zijn met de oorlogswetten, ontslaat dergelijk gedrag Israël niet van zijn eigen schendingen”, zei de heer Guterres.

“Dit is een trieste dag in de geschiedenis van de Veiligheidsraad”, maar “we zullen niet opgeven”, klaagde de Palestijnse ambassadeur bij de VN, Riyad Mansour.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, bedankte de Verenigde Staten “voor het feit dat zij resoluut aan onze zijde stonden”.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -