6.7 C
Brussel
Dinsdag, april 16, 2024
MilieuCOP28 - Het Amazonegebied wordt geconfronteerd met een van de meest meedogenloze droogtes

COP28 – Het Amazonegebied wordt geconfronteerd met een van de meest meedogenloze droogtes

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Sinds eind september wordt het Amazonegebied geconfronteerd met een van de meest meedogenloze droogtes in de geschiedenis. Verontrustende beelden van de Braziliaanse staatsshow Amazonas honderden rivierdolfijnen en talloze vissen die dood zijn gegaan op de rivieroevers nadat de watertemperatuur vorige maand van 82 graden Fahrenheit naar 104 graden Fahrenheit schoot.

Terwijl de temperaturen stijgen, zien inheemse volkeren en lokale gemeenschappen in het centrale en westelijke Amazonegebied – namelijk regio’s in Brazilië, Colombia, Venezuela, Ecuador en Peru – hun rivieren in ongekend tempo verdwijnen.

Gezien de afhankelijkheid van de regio van waterwegen voor transport, verstoren de ernstig lage rivierstanden het transport van essentiële goederen, waarbij talloze gemeenschappen moeite hebben om toegang te krijgen tot voedsel en water. Regionale gezondheidsafdelingen hebben gewaarschuwd dat het ook steeds moeilijker wordt om medische noodhulp te bieden aan veel gemeenschappen in het Amazonegebied.

In Brazilië heeft de deelstaatregering van Amazonas de noodtoestand uitgeroepen nu de autoriteiten zich schrap zetten voor wat nu al de ergste droogte in de geschiedenis van de staat is. invloed hebben op de distributie van water en voedsel aan 500,000 mensen mensen eind oktober. Ongeveer 20,000 kinderen kunnen de toegang tot scholen verliezen.

De hete en droge omstandigheden hebben ook geleid tot bosbranden in de hele regio. Sinds begin 2023 is meer dan 11.8 miljoen acres (18,000 vierkante mijl) van het Braziliaanse Amazonegebied zijn door brand verteerd, een gebied dat twee keer zo groot is als Maryland. In Manaus, de hoofdstad van Amazonas in Brazilië en een stad met twee miljoen inwoners, hebben artsen een toename van ademhalingsproblemen gemeld als gevolg van aanhoudende rook van branden, vooral onder kinderen en ouderen.

Ook verre steden zijn getroffen. In Ecuador, waar normaal gesproken 90% van de energie wordt opgewekt door waterkrachtcentrales, heeft de droogte in het Amazonegebied de regering gedwongen energie uit Colombia te importeren om grootschalige stroomuitval te voorkomen. “De rivier die uit de Amazone stroomt, waar onze energiecentrales zich bevinden, is zo sterk afgenomen dat de opwekking van waterkracht op sommige dagen tot 60% werd teruggebracht,” legde Fernando Santos Alvite, Ecuador's minister van Energie, uit.

Hoewel de natte seizoenen in het hele Amazonegebied variëren, wordt er in de meest getroffen gebieden pas eind november of begin december regen verwacht.

EL NIÑO, ONTBOSSING EN BRAND: EEN GEVAARLIJKE COMBINATIE

Wetenschappers benadrukken dat hoewel de extreme droogte wordt beïnvloed door El Niño, de ontbossing door de jaren heen de situatie heeft verergerd. Bovendien duwen bosbranden die verband houden met slash-and-burn-praktijken waar veeboeren en sojabonenproducenten de voorkeur aan geven, de regio tot buiten zijn grenzen.

Ane Alencar, wetenschappelijk directeur van het Institute for Amazonian Environmental Research (IPAM), legt uit: “De rook van de branden heeft op verschillende manieren invloed op de regen. Als je inheems bos kapt, verwijder je bomen die waterdamp in de atmosfeer afgeven, waardoor de regenval direct afneemt.”

Onderzoek heeft aangetoond dat dit degeneratieve proces ons dichter bij een ‘omslagpunt’ in het Amazonegebied zou kunnen brengen, waarbij warmere en langere droge seizoenen mogelijk tot een massale afsterving van bomen kunnen leiden. Een studie die vorig jaar werd gepubliceerd in Nature Climate Change stelt dat we nog maar tientallen jaren verwijderd zijn van het instorten van grote delen van het Amazone-regenwoud en het veranderen in savanne, wat op zijn beurt een verwoestend effect zou hebben op ecosystemen over de hele wereld.

Deze droogte is geen geïsoleerde natuurramp. Het is een symptoom van mondiaal klimaat veranderingen en de lokale gevolgen van ontbossing. Het aanpakken van deze uitdagingen vereist gecoördineerde actie op lokaal, nationaal en mondiaal niveau.

De Braziliaanse regering heeft een taskforce opgericht en Peru heeft de regionale noodtoestand uitgeroepen, maar zeer weinig gemeenschappen in de regio hebben enige gecoördineerde inspanning gezien om de gevolgen van de droogte te verzachten. Ondertussen maken analisten zich zorgen dat afgelegen en geïsoleerde inheemse gemeenschappen meer zullen lijden dan de meeste andere gemeenschappen.

Inheemse volkeren staan ​​in de frontlinie van de klimaatverandering, ondanks dat ze het minst bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan ooit zijn internationale solidariteit en steun voor de getroffen gemeenschappen essentieel.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -