7 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
GodsdienstChristendomDe vergeten Oekraïense roots van een beroemde ‘Franse’ heilige als voorbeeld...

De vergeten Oekraïense wortels van een beroemde ‘Franse’ heilige als voorbeeld van imperiale eenwording en denationalisatie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Sergiy Shumilo

Een karakteristiek kenmerk van de imperiale cultuur is de opname van de spirituele, intellectuele en creatieve krachten en het erfgoed van overwonnen volkeren. Oekraïne is geen uitzondering. Neem deze Oekraïense bijdrage weg uit de cultuur van het Russische rijk, en deze zal niet langer zo “majestueus” en “werelds” zijn als gewoonlijk wordt waargenomen.

Denationalisatie, de vervaging van nationaal bewustzijn en identiteit, is een kenmerkend fenomeen onder veroverde volkeren binnen de grenzen van welk imperium dan ook. Het Russische rijk volgde eeuwenlang dit pad van algemene eenwording, waarin geen plaats was voor een afzonderlijke Oekraïense natie en cultuur. In plaats daarvan zou er een “verenigd Russisch volk” ontstaan.

Hele generaties Oekraïners zijn grootgebracht onder de invloed van dergelijke verhalen. In de omstandigheden waarin ze hun eigen Oekraïense staat verliezen, zonder vooruitzichten op zelfrealisatie en carrièregroei in het gekoloniseerde, verdeelde en verwoeste thuisland door eindeloze oorlogen, worden veel jonge, goed opgeleide en ambitieuze Oekraïners gedwongen een beter lot te zoeken in de hoofdstad en in de ruimte van het rijk, waarin vraag was naar geschoold personeel. Onder dergelijke omstandigheden werden ze gedwongen hun energie en talenten te wijden aan de ontwikkeling van de cultuur van een buitenlands imperium.

In het koninkrijk Moskou in de 16e en de eerste helft van de 17e eeuw, vóór de Oekraïense creatieve en intellectuele injectie, was de lokale cultuur een nogal onopvallend fenomeen. Vanaf de tweede helft van de 17e eeuw droegen echter veel goed opgeleide Oekraïners bij aan de onderwijsmissie (de zogenaamde “Kiev-Mohyla-expansie”) in Muscovy. Onder invloed van de bevolking van Kiev-Mohyla en met hun directe deelname werd onderwijs geïntroduceerd in Muscovy, werden onderwijsinstellingen opgericht, werden nieuwe literaire werken geschreven en werd een grootschalige kerkhervorming doorgevoerd. Een groot aantal Oekraïense intellectuelen heeft bijgedragen aan de creatie van de nieuwe imperiale cultuur, die, volgens hun ontwerp, enigszins “Oekraïens” zou zijn. Zelfs in de Russische literaire taal begonnen vanaf het einde van de 17e – het begin van de 18e eeuw bepaalde invloeden van de Oekraïense ontwikkeling voelbaar te worden. Hetzelfde gebeurt in de kunst. En het kerkelijk leven viel lange tijd onder de 'Kleine Russische invloed', waartegen de inheemse Moskovieten zich begonnen te verzetten.

Toen ze zelfrealisatie vonden in de grenzeloze en halfwilde uitgestrektheid van het noordelijke rijk, geloofden veel Oekraïners oprecht dat ze op deze manier hun eigen ‘kleine thuisland’ verheerlijkten. Er is een hele reeks prominente mensen uit Oekraïne die als “Russisch” worden beschouwd. Dit toont de hele tragedie van een gevangen natie, waarvan de getalenteerde en slimme vertegenwoordigers geen vooruitzichten hadden in hun eigen thuisland, geabsorbeerd door het rijk en kunstmatig veranderd in een dove provincie. Ze werden vaak gedwongen hun genialiteit en talenten aan het buitenland en de cultuur te geven, en heel vaak hadden ze geen andere keuze. Tegelijkertijd verloren ze onder invloed van het imperiale onderwijs vaak hun eigen nationale wortels en identiteit.

Deze tragedie komt het duidelijkst tot uiting in het lot en werk van de Russischtalige Oekraïense schrijver Mykola Gogol (1809-1852). Maar veel andere prominente figuren uit de cultuur, religie en wetenschap in het Russische rijk in de 18e en 19e eeuw werden gedwongen deze interne verdeeldheid en tegenstrijdigheid te ervaren tussen hun eigen Oekraïense afkomst en het imperiale verenigde onderwijs, dat het recht om Oekraïens te zijn ontzegde. Hier kunnen we veel namen noemen – van vooraanstaande kerkelijke hiërarchen tot filosofen, kunstenaars en wetenschappers. De imperiale propaganda deed er alles aan om hen aan de wereld voor te stellen als ‘Russen’, terwijl het in werkelijkheid Oekraïners waren. Talrijke studenten en docenten van de Kiev-Mohyla Academie in de 18e eeuw hadden een beslissende invloed op de ontwikkeling van onderwijs, literatuur en kunst in het rijk.

De Oekraïense Grigori Skovoroda (1722-1794) beïnvloedde de vorming van een filosofische school in het rijk als zodanig, en Paisiy Velichkovsky (1722-1794) beïnvloedde de heropleving en vernieuwing van het orthodoxe kloosterleven. Op dezelfde manier bleef Pamfil Yurkevich (1826-1874) uit Poltava de fundamenten leggen van het christelijk platonisme en het cordocentrisme in de filosofie. Zijn leerling was de beroemde Russische filosoof Vladimir Solovjov (1853-1900), die op zijn beurt de achterkleinzoon was van de Oekraïense reizende filosoof Grigory Skovoroda. Zelfs de schrijver Fjodor Dostojevski (1821-1881) heeft Oekraïense roots, wiens grootvader Andrej Dostojevski een Oekraïense priester uit Volyn was en in het Oekraïens tekende. De uitmuntende componist Pjotr ​​Tsjaikovski (1840-1893), de schilder Ilya Repin (1844-1930), de uitvinder van de helikopter Igor Sikorsky (1889-1972), de grondlegger van de praktische kosmonautiek Sergej Korolev (1906-1966), de zanger en componist Alexander Vertinsky (1889-1957), de dichter Anna Achmatova (haar echte naam is Gorenko, 1889-1966), de balletmeester Serge Lifar (1905-1986) hebben eveneens Oekraïense roots. De beroemde filosofen en theologen waren ook inwoners van Oekraïne: Fr. prot. George Florovski (1893-1979), pater. protoprezv. Vasili Zenkovski (1881-1962), Nikolaj Berdjajev (1874-1948) en vele anderen. enz.

Omdat we de wereldfaam en erkenning kennen, wordt er weinig aandacht besteed aan het land van herkomst en wortels van deze prominente persoonlijkheden. Meestal beperken biografen zich tot een korte vermelding dat ze in het Russische rijk of de USSR zijn geboren, zonder te specificeren dat dit feitelijk Oekraïne was, dat destijds onder Russisch bewind stond. Tegelijkertijd is in het leven van ieder mens de omgeving waarin hij is geboren en opgegroeid belangrijk bij de vorming van karakter, bewustzijn en houding. Ongetwijfeld hebben de mentale, culturele en spirituele kenmerken van het Oekraïense volk, zijn tradities en erfgoed op de een of andere manier invloed gehad op degenen die in Oekraïne zijn geboren of gewoond. Dit aspect is belangrijk om in gedachten te houden als het gaat om het fenomeen of het genie van een bepaalde persoonlijkheid.

Hier zou ik als voorbeeld de beroemde ‘Franse’ heilige Maria (Skobtsova) van Parijs (1891-1945) willen noemen – orthodoxe non van het patriarchaat van Constantinopel, dichter, schrijver, deelnemer aan het Franse verzet, redde Joodse kinderen uit de Holocaust en werd op 31 maart 1945 door de nazi’s geëxecuteerd in de gaskamer van het concentratiekamp Ravensbrück.

In 1985 eerde het herdenkingscentrum van Yad Vashem haar postuum met de titel ‘Rechtvaardige van de Wereld’, en in 2004 heiligde het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel haar heilig als de Eerwaarde Martelaar Maria van Parijs. Tegelijkertijd merkte de rooms-katholieke aartsbisschop van Parijs, kardinaal Jean-Marie Lustiger, op dat de rooms-katholieke kerk ook Moeder Maria zal eren als de heilige martelaar en patroonheilige van Frankrijk. Op 31 maart 2016 vond de inauguratieceremonie van de Moeder Maria Skobtsova-straat plaats in Parijs, grenzend aan de Lourmel-straat in het vijftiende arrondissement, waar Moeder Maria woonde en werkte. Op het bord onder de naam van de nieuwe straat staat in het Frans: “Moeder Maria Skobtsovastraat: 1891-1945. Russische dichteres en kunstenaar. Orthodoxe non. Een lid van het verzet. Gedood bij Ravensbrück.'

De Fransen zijn trots op deze naam. Weinig mensen letten er echter op dat moeder Maria van geboorte Oekraïens was. Iedereen wordt misleid door haar puur Russische achternaam Skobtsova. Het is echter eigenlijk de achternaam van haar tweede echtgenoot. Ze was twee keer getrouwd, in haar eerste huwelijk droeg ze de achternaam Kuzmina-Karavaeva, en in haar tweede huwelijk trouwde ze met de prominente figuur van de Kuban Kozakkenbeweging Skobtsov, met wie ze later scheidde en het kloosterleven accepteerde.

Als meisje droeg Maria de achternaam Pilenko en behoorde tot de beroemde Oekraïense oude Kozakkenfamilie Pilenko, wiens vertegenwoordigers afstammelingen zijn van de Zaporozje-Kozakken. Haar grootvader Dmytro Vasilievich Pilenko (1830-1895) werd geboren in het zuiden van Oekraïne, was stafchef van het Kuban-Kozakkenleger en hoofd van het Zwarte Zeegebied. Haar overgrootvader Vasily Vasilievich Pilenko werd geboren in de regio Poltava (regio Poltava), was ingenieur bij de Loehansk-gieterij en hoofd van de steenkoolmijnbouw in Lisichansk, ontdekte voor het eerst ijzerertsafzettingen in Kryvyi Rih en was later hoofd van de zoutwinning op de Krim. . Haar betovergrootvader, Vasil Pilenko, was soldaat en regimentsvaandeldrager van de Persozinkovo ​​Honderd van het Hadiach Kozakkenregiment, en ontving later de rang van tweede majoor, en in 1788 werd hij benoemd tot penningmeester van het Zinkovo-district in de Poltava-regio. Regio. Hij stierf in 1794. De vader van Vasil Pilenko diende ook in de Pervozinkovo ​​Honderd van het Hadiach-regiment, en zijn grootvader, Mihailo Filipovich Pilenko, diende in hetzelfde regiment.

Het ‘voorouderlijke nest’ van de Pilenko-kozakken is de stad Zenkov – het honderdjarig bestaan ​​van het Hadyach-kozakkenregiment in de regio Poltava.

Zoals te zien is, is de heilige Maria van Parijs van geboorte Oekraïens, hoewel ze in de Russische traditie is opgegroeid. Skobtsova is haar achternaam uit haar tweede huwelijk, dat ze later beëindigde door het monnikendom te aanvaarden.

Na de heiligverklaring van de martelaar werd ze vaak nog steeds de seculiere achternaam van haar tweede echtgenoot genoemd – Skobtsova, al was het maar om haar ‘Russische wortels’ te benadrukken. Dit is hoe ze, volgens een algemeen aanvaarde onjuiste praktijk, zelfs werd opgenomen in de kalender van kerkheiligen in Oekraïne. In het bijzonder staat in de bijlage bij besluit nr. 25 van de synode van de OCU van 14 juli 2023, § 7: “… om prpmchtsa Maria (Skobtsova) Pariska (1945) toe te voegen aan de kerkelijke kalender – om 31 maart vast te stellen als een herdenkingsdag volgens de Nieuw-Juliaanse kalender, op de dag van haar martelaarschap”.

Tegelijkertijd heeft deze wijdverbreide praktijk onlangs enige twijfel doen rijzen. Hoewel Maria na de scheiding in burgerlijke documenten in Frankrijk haar achternaam niet veranderde (in die tijd was het een nogal ingewikkelde bureaucratische procedure), is het niet helemaal correct om haar in een nonnenklooster te noemen met de seculiere achternaam van haar tweede echtgenoot. Ook worden heiligen gewoonlijk niet met een seculiere achternaam genoemd.

Het zou waarschijnlijk juister zijn om haar bij haar meisjesnaam Pilenko te noemen, of op zijn minst de dubbele achternaam Pilenko-Skobtsova, wat betrouwbaarder zou zijn vanuit historisch en biografisch oogpunt.

In ieder geval is de heilige Maria van Parijs de opvolger van de glorieuze Oekraïense Kozakkenoudste. En dit is de moeite waard om te onthouden, zowel in Oekraïne als in Frankrijk.

In dit voorbeeld zien we hoe de verenigende Russische imperiale invloed in onze tijd zelfs in andere landen subliminaal blijft bestaan. Tot voor kort kenden en besteedden weinig mensen ter wereld Oekraïne, zijn uniekheid, geschiedenis en erfgoed. Oekraïners worden vooral gezien onder de invloed van Russische imperiale verhalen als onderdeel van de ‘Russische wereld’.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne, het heroïsche en zelfopofferende verzet van de Oekraïners tegen de Russische agressie, de wanhopige strijd voor hun eigen vrijheid, onafhankelijkheid en identiteit hebben de wereld doen beseffen dat mensen bijna niets weten over de Oekraïners, ook niet over degenen die onder hen leefden. zijn beroemd geworden op verschillende gebieden. Deze Oekraïners blijven, ook al zijn ze gerussificeerd en opgegroeid in een buitenlandse traditie, prominente vertegenwoordigers van Oekraïne. Wij hebben niet het recht om afstand te doen van hen en hun erfgoed. Ze zijn ook een sieraad van Oekraïne en zijn kleurrijke en veelzijdige cultuur, gelijkwaardig aan de grote culturen van andere landen van de wereld. Het uitfilteren van bepaalde imperiale invloeden in hun erfgoed, die ooit zijn ontstaan ​​door de juiste opvoeding in de afwezigheid van een eigen staat, zou deze namen moeten teruggeven aan de Oekraïense schatkamer van de wereldcultuur.

Foto: Mati Maria (Pilenko-Skobtsova).

Notitie bij het artikel: Shumilo, S. “Vergeten Oekraïense wortels van de beroemde “Franse” heilige als voorbeeld van imperiale eenwording en denationalisatie” (Шумило, С. „Забытые украинские корни известной „французской“ святой как пример en денационализации“ (Религиозно-информационная служба Украины) – op de pagina risu.ua (Religieuze Informatiedienst van Oekraïne).

Opmerking aover de auteur: Sergey Shumilo, kandidaat voor historische wetenschappen, doctor in de theologie, directeur van het International Institute of Athos Heritage, Research Fellow aan de Universiteit van Exeter (VK), geëerd cultuurwerker van Oekraïne.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -