5.6 C
Brussel
Zondag februari 25, 2024
EuropaRaad en Parlement bereiken akkoord over voorstel om de energieprestaties van...

Raad en Parlement bereiken akkoord over voorstel tot herziening van de richtlijn energieprestaties van gebouwen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

officiële instellingen
officiële instellingen
Nieuws meestal afkomstig van officiële instellingen (officiële instellingen)

De Raad en het Parlement hebben vandaag een voorlopig politiek akkoord bereikt over een voorstel tot herziening van de richtlijn energieprestaties van gebouwen.

De herziene richtlijn stelt nieuwe en ambitieuzere energieprestatie-eisen voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen in de EU en moedigt lidstaten aan om hun gebouwenbestand te renoveren.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim een ​​derde van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Dankzij dit akkoord kunnen we de energieprestaties van gebouwen verbeteren, de uitstoot terugdringen en de energiearmoede aanpakken. Dit is weer een grote stap dichter bij de doelstelling van de EU om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Vandaag is een goede dag voor de burgers, onze economie en onze planeet.Teresa Ribera, de Spaanse derde vicepresident van de regering en minister voor de ecologische transitie en de demografische uitdaging

Teresa Ribera, de Spaanse derde vice-president van de regering en
minister voor de ecologische transitie en de demografische uitdaging

De belangrijkste doelstellingen van de herziening zijn dat tegen 2030 alle nieuwe gebouwen emissievrije gebouwen moeten zijn, en dat tegen 2050 het bestaande gebouwenbestand moet zijn omgevormd tot emissievrije gebouwen.

Zonne-energie in gebouwen

De twee medewetgevers zijn het eens geworden over artikel 9 bis over zonne-energie in gebouwen, dat de inzet van geschikte zonne-energie-installaties zal garanderen in nieuwe gebouwen, openbare gebouwen en bestaande niet-residentiële gebouwen die een renovatie ondergaan waarvoor een vergunning vereist is.  

Minimale energieprestatienormen (MEPS)

Als het gaat om minimale energieprestatienormen (MEPS) op het gebied van niet-residentiële gebouwen zijn de medewetgevers overeengekomen dat in 2030 alle niet-residentiële gebouwen boven de 16% slechtst presterende gebouwen zullen staan, en in 2033 boven de 26%.

Betreffende renovatiedoelstelling voor woongebouwen, De lidstaten zullen ervoor zorgen dat de woningvoorraad het gemiddelde energieverbruik in 16 met 2030% zal verminderen en in 20 met 22-2035%. 55% van de energiereductie zal moeten worden bereikt door renovatie van de slechtst presterende gebouwen.

Uitfaseren van fossiele brandstoffen in gebouwen

Tot slot, met betrekking tot het plan om het uitfaseren van verwarmingsketels op fossiele brandstoffenkwamen beide instellingen overeen om in de Nationale Gebouwrenovatieplannen een routekaart op te nemen met het oog op de geleidelijke afschaffing van ketels op fossiele brandstoffen tegen 2040.

Volgende stappen

Het voorlopige akkoord dat vandaag werd bereikt met de Nederlands Het Parlement moet nu door beide instellingen worden goedgekeurd en formeel aangenomen.

Achtergrond

De Commissie heeft op 15 december 2021 bij het Europees Parlement en de Raad een voorstel ingediend voor een herschikking van de richtlijn energieprestatie van gebouwen. De richtlijn maakt deel uit van de ‘Geschikt voor 55' pakket, waarin de visie wordt vastgelegd voor het bereiken van een emissievrij gebouwenbestand in 2050.

Het voorstel is bijzonder belangrijk omdat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40% van het energieverbruik en 36% van de energiegerelateerde directe en indirecte uitstoot van broeikasgassen in de EU. Het vormt ook een van de hefbomen die nodig zijn om de in oktober 2020 gepubliceerde Renovatiegolfstrategie te verwezenlijken, met specifieke regelgevende, financierings- en faciliterende maatregelen, met als doel om het jaarlijkse energierenovatiepercentage van gebouwen tegen 2030 ten minste te verdubbelen en diepgaande renovaties te bevorderen. .

De bestaande EPBD, voor het laatst herzien in 2018, stelt minimumeisen aan de energieprestaties van nieuwe gebouwen en van bestaande gebouwen die gerenoveerd worden. Het stelt een methodologie vast voor het berekenen van de geïntegreerde energieprestaties van gebouwen en introduceert een energieprestatiecertificering voor gebouwen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -