8.6 C
Brussel
Woensdag februari 21, 2024
EuropaKinderen in gewapende conflicten, de VN en de EU

Kinderen in gewapende conflicten, de VN en de EU

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

In 2022 werden door de Verenigde Naties in totaal 2,496 kinderen, waarvan sommige nog maar 8 jaar oud waren, gedetineerd vanwege hun feitelijke of vermeende banden met gewapende groepen, waaronder groepen die door de VN als terroristen waren aangemerkt. De hoogste aantallen werden geregistreerd in Irak, op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de Syrische Arabische Republiek.

Deze cijfers werden benadrukt door Anne Schintgen in het Europees Parlement tijdens een conferentie getiteld “Children Deprived of Liberty in World”, georganiseerd op 28 november door Europarlementariër Soraya Rodriguez Ramos (Politieke Fractie Vernieuw Europa). Een aantal deskundigen op hoog niveau waren uitgenodigd als panelleden om over hun respectieve expertisegebieden te spreken:

Manfred Nowak, voormalig speciale VN-rapporteur inzake foltering en een onafhankelijke deskundige die leiding gaf aan de uitwerking van een VN-mondiaal onderzoek naar kinderen die van hun vrijheid zijn beroofd;

Benoit van Keirsbilck, lid van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind;

Manu Krishan, Global Campus on Human Rights, onderzoeker met expertise op het gebied van kinderrechten en best practices;

Anne Schintgen, hoofd van het Europees verbindingsbureau van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor kinderen en gewapende conflicten;

Rasha Muhrez, Syria Response Director voor Save the Children (online);

Marta Lorenzo, Directeur van het UNRWA Representative Office for Europe (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East).

VN-rapport over kinderen in gewapende conflicten

Manfred Nowak, voormalig speciaal VN-rapporteur voor foltering en een onafhankelijke deskundige die leiding gaf aan de uitwerking van een VN Mondiaal Onderzoek naar Kinderen die van hun vrijheid zijn beroofd, werd uitgenodigd op de conferentie in het Europees Parlement en benadrukte dat 7.2 miljoen kinderen op verschillende manieren van hun vrijheid zijn beroofd in de wereld. wereld.

Hij verwees in het bijzonder naar het rapport van de secretaris-generaal van de VN over kinderen in gewapende conflicten, gericht aan de 77th Zitting van de Veiligheidsraad van de Algemene Vergadering van de VN (A/77/895-S/2023/363) op 5 juni 2023, waarin werd gezegd:

“In 2022 werden kinderen nog steeds onevenredig zwaar getroffen door gewapende conflicten, en het aantal kinderen waarvan is vastgesteld dat ze getroffen zijn door ernstige schendingen, is toegenomen vergeleken met 2021. De Verenigde Naties hebben 27,180 ernstige schendingen geverifieerd, waarvan 24,300 in 2022 en 2,880 eerder. maar pas in 2022 geverifieerd. Overtredingen troffen 18,890 kinderen (13,469 jongens, 4,638 meisjes, 783 geslacht onbekend) in 24 situaties en één regionale monitoringregeling. De hoogste aantallen overtredingen waren het doden (2,985) en verminken (5,655) van 8,631 kinderen, gevolgd door de rekrutering en inzet van 7,622 kinderen en de ontvoering van 3,985 kinderen. Kinderen werden vastgehouden wegens daadwerkelijke of vermeende associatie met gewapende groepen (2,496), inclusief degenen die door de Verenigde Naties als terroristische groeperingen zijn aangemerkt, of om redenen van nationale veiligheid.”

Het mandaat van de speciale vertegenwoordiger van de VN voor kinderen in gewapende conflicten

De speciale vertegenwoordiger die momenteel aanwezig is Virginia Gamba fungeert als de belangrijkste pleitbezorger van de VN voor de bescherming en het welzijn van kinderen die getroffen zijn door gewapende conflicten.

Het mandaat werd gecreëerd door de Algemene Vergadering (Resolutie A/RES/51/77) na de publicatie, in 1996, van een rapport van Graça Machel met de titel the “Impact van gewapende conflicten op kinderen”. Haar rapport benadrukte de onevenredige impact van oorlog op kinderen en identificeerde hen als de belangrijkste slachtoffers van gewapende conflicten.

De rol van de speciale vertegenwoordiger voor kinderen en gewapende conflicten is het versterken van de bescherming van kinderen die getroffen zijn door gewapende conflicten, het vergroten van het bewustzijn, het bevorderen van het verzamelen van informatie over het lot van kinderen die getroffen zijn door oorlog en het bevorderen van internationale samenwerking om hun bescherming te verbeteren.

Detentie van kinderen in Irak, DR Congo, Libië, Myanmar Somalië

Zes ernstige schendingen die kinderen in tijden van conflict treffen, werden benadrukt door Anne Schintgen, lid van het conferentiepanel: rekrutering en inzet van kinderen voor het bestrijden, doden en verminken van kinderen, seksueel geweld, aanvallen op scholen en ziekenhuizen, ontvoering en ontzegging van toegang voor humanitaire hulp. .

Bovendien houdt de VN toezicht op de detentie van kinderen vanwege hun feitelijke of vermeende banden met gewapende groepen.

In dit verband noemde zij een aantal landen die bijzonder zorgwekkend zijn:

In december 2022 zaten in Irak nog steeds 936 kinderen in detentie op grond van aanklachten in verband met de nationale veiligheid, onder meer vanwege hun daadwerkelijke of vermeende banden met gewapende groepen, voornamelijk Da'esh.

In de Democratische Republiek Congo heeft de VN in 2022 de detentie geverifieerd van 97 jongens en 20 meisjes, tussen de 9 en 17 jaar oud, wegens hun vermeende banden met gewapende groepen. Alle kinderen zijn vrijgelaten.

In Libië ontving de VN berichten over de detentie van ongeveer 64 kinderen, samen met hun moeders, van verschillende nationaliteiten, wegens vermeende banden van hun moeders met Da'esh.

In Myanmar werden 129 jongens en meisjes vastgehouden door de nationale strijdkrachten.

In Somalië werden in 176 in totaal 104 jongens vastgehouden, van wie er 1 werden vrijgelaten en 2022 werd gedood, vanwege hun vermeende banden met gewapende groepen.

Kinderen moeten in de eerste plaats worden beschouwd als slachtoffers van schendingen of misbruik van hun rechten, en niet als daders en een bedreiging voor de veiligheid, zei Anne Schintgen, en benadrukte dat de detentie van kinderen wegens hun vermeende associatie met gewapende groepen een probleem is in 80% van de betrokken landen. door het VN-mechanisme voor kinderen en gewapende conflicten.

Deportatie van Oekraïense kinderen door Rusland

Tijdens het debat dat volgde op de presentaties van de panelleden werd de kwestie van de deportatie van Oekraïense kinderen door Rusland uit de bezette gebieden ter sprake gebracht. Zowel Manfred Nowak als Benoit Van Keirsblick, een lid van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind, uitgenodigd als panellid, uitten hun diepe bezorgdheid over deze situatie.

In een rapport getiteld "Oekraïense kinderen op zoek naar de weg naar huis uit Rusland” gepubliceerd in drie talen (Engels, Russisch en Oekraïens) op 25 augustus 2023, Human Rights Without Frontiers benadrukte dat de Oekraïense autoriteiten een nominatieve lijst hadden van ongeveer 20,000 kinderen die door en naar Rusland waren gedeporteerd en die nu worden gerussificeerd en opgevoed in een anti-Oekraïense mentaliteit. Er zijn er echter nog veel meer weggevoerd uit de door Rusland bezette gebieden.

Ter herinnering: op 17 maart 2023 heeft de Kamer van vooronderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen De Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova over hun verantwoordelijkheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen.

Een oproep voor de EU

De voor de conferentie uitgenodigde deskundigen moedigden de Europese Unie aan ervoor te zorgen dat het onderwerp van door conflicten getroffen kinderen systematisch wordt geïntegreerd en bevorderd in haar brede scala aan externe acties. Zij drongen er ook bij de EU op aan om de kwestie van de detentie van kinderen wegens hun vermeende banden met gewapende groepen op te nemen in haar Richtlijnen over kinderen en gewapende conflicten, die momenteel worden herzien.

EP-lid Soraya Rodriguez Ramos sloot af met de woorden:

“Het parlementaire initiatiefrapport dat ik leid en waarover tijdens de plenaire zitting van december zal worden gestemd, is een kans om zichtbaarheid te geven aan het lijden van miljoenen kinderen die van hun vrijheid zijn beroofd in de wereld en om de internationale gemeenschap op te roepen tot actie en effectieve maatregelen. toezegging om er een einde aan te maken.”

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -