9.9 C
Brussel
Dinsdag februari 27, 2024
EuropaGeestelijke gezondheid: lidstaten moeten actie ondernemen op meerdere niveaus, sectoren en...

Geestelijke gezondheid: lidstaten moeten actie ondernemen op meerdere niveaus, sectoren en leeftijden

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De Europeanen hebben het afgelopen jaar psychologische problemen gekend, vandaar het belang van het aanpakken van geestelijke gezondheid en welzijn

Bijna één op de twee Europeanen heeft het afgelopen jaar een emotioneel of psychosociaal probleem ervaren. De recente context van verergerde crises (de COVID-19-pandemie, de Russische agressie tegen Oekraïne, de klimaatcrisis, de werkloosheid en de stijgingen van de voedsel- en energieprijzen) heeft verslechterde de situatie nog verder, vooral voor kinderen en jongeren.

image 2 Geestelijke gezondheidszorg: lidstaten ondernemen actie op meerdere niveaus, sectoren en leeftijden

Zoals u weet leven we in een tijd van polycrisis die de geestelijke gezondheid van mensen ernstig heeft getroffen Europeanen. De COVID-19-pandemie, de gevolgen van de Russische agressie tegen Oekraïne en de klimaatcrisis zijn slechts enkele van de schokken die het toch al slechte niveau van de geestelijke gezondheid hebben verergerd. Het verbeteren van de geestelijke gezondheid is een sociale en economische noodzaak. Ik ben bijzonder blij dat we in de conclusies die we vandaag hebben goedgekeurd consensus hebben bereikt over cruciale kwesties, zoals de noodzaak van een horizontale benadering van de geestelijke gezondheidszorg die alle beleidsmaatregelen bestrijkt en de sociale, ecologische en economische oorzaken van geestelijke gezondheidszorg erkent. gezondheid.

Mónica García Gómez, Spaanse minister van Volksgezondheid

In zijn conclusies benadrukt de Raad het belang van het aanpakken van geestelijke gezondheid en welzijn in verschillende contexten van de levensloop, wat zowel individuen als samenlevingen ten goede komt. Het erkent de gunstige rol van gemeenschappen, scholen, sport en cultuur bij het versterken van de geestelijke gezondheid en het levenslang geestelijk welzijn.

De conclusies nodigen de lidstaten uit om actieplannen of strategieën uit te werken met: sectoroverschrijdende benadering van de geestelijke gezondheidszorg, waarbij niet alleen aandacht wordt besteed aan de gezondheidszorg, maar ook aan de factoren werkgelegenheid, onderwijs, digitalisering en AI, cultuur, milieu en klimaat.

De voorgestelde acties zijn gericht op het voorkomen en bestrijden van geestelijke gezondheidsproblemen en discriminatie, en bevorderen tegelijkertijd het welzijn. De lidstaten worden verzocht de toegang daartoe te waarborgen tijdig, effectief en veilig geestelijke gezondheidszorg, en om op te treden in een breed spectrum van gebieden, sectoren en leeftijden, waaronder:

  • vroege detectie en bewustmaking op school en onder jongeren
  • het aanpakken van eenzaamheid, zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
  • het beheersen van psychosociale risico's op het werk, met speciale aandacht voor gezondheidswerkers
  • sociaal en werk re-integratie na herstel om terugval te voorkomen
  • maatregelen tegen de geestelijke gezondheid stigma, haatzaaiende uitlatingen en gendergerelateerd geweld
  • het gebruik van antidiscriminatie als preventie-instrument, met de nadruk op kwetsbare groepen

De conclusies moedigen de lidstaten en de Commissie aan om te blijven streven naar een alomvattende aanpak van de geestelijke gezondheidszorg, waarbij dit onderwerp op de internationale agenda blijft staan. Dit omvat samenwerking en coördinatie tussen de EU-lidstaten en de Commissie, zoals het uitwisselen van beste praktijken en het bevorderen van EU-financieringsmogelijkheden op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, evenals het ontwerpen van acties en aanbevelingen en het monitoren van de voortgang.

De conclusies van de Raad over geestelijke gezondheid zijn gebaseerd op de mededeling van de Commissie over een alomvattende aanpak van de geestelijke gezondheid, gepubliceerd in juni 2023. Het onderwerp geestelijke gezondheid is van het allergrootste belang voor het Spaanse voorzitterschap.

Deze reeks conclusies maakt deel uit van een bredere cluster van conclusies over geestelijke gezondheid die zijn of zullen worden goedgekeurd tijdens het Spaanse voorzitterschap, waaronder geestelijke gezondheid en het verband ervan met onzekere arbeidsomstandigheden, de geestelijke gezondheid van jongeren, en geestelijke gezondheid en co - optreden van stoornissen in het gebruik van drugs (dit laatste wordt in december goedgekeurd).

Bezoek de meeting pagina

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -