9.6 C
Brussel
Vrijdag, maart 1, 2024
CultureRuimtes van respect, bruggenbouwer bevordert de dialoog tussen religieuze minderheden in het Europees Parlement

Ruimtes van respect, bruggenbouwer bevordert de dialoog tussen religieuze minderheden in het Europees Parlement

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Juan Sánchez Gil
Juan Sánchez Gil
Juan Sanchez Gil - op The European Times Nieuws - Meestal in de achterhoede. Rapporteren over zakelijke, sociale en gouvernementele ethische kwesties in Europa en internationaal, met de nadruk op fundamentele rechten. Ook een stem geven aan degenen die niet worden beluisterd door de algemene media.

Brussel, België – “Vandaar de noodzaak vandaag de dag voor dit soort debat, dat een religieuze minderheid in staat stelt een schone, respectvolle ruimte te vinden waarin zij hun religie op verantwoorde en transparante wijze kunnen uiten, binnen een democratisch kader”, bevestigde Lahcen Hammouch in een laatste toespraak. week naar het Europees Parlement. De journalist en samenleven in vredesactivist gaf op 30 november opmerkingen als onderdeel van een conferentie over het waarborgen van de rechten van spirituele minderheden.

De werkbijeenkomst, georganiseerd door het Franse Europarlementariër Maxette Pirbakas, bracht diverse religieuze groepen bijeen om ervaringen in Europa te bespreken. In zijn toespraak putte Hammouch, CEO van het Brusselse medium Bruxelles Media, uit een opvoeding die interreligieuze banden koesterde. Toen we opgroeiden in Marokko, “woonden we al sinds onze kindertijd samen met de Joodse gemeenschap”, herinnert hij zich. Maar toen Hammouch op 18-jarige leeftijd naar België emigreerde, werd hij geconfronteerd met onbekend racisme en verdeeldheid.

In de nasleep van “terroristische aanslagen in Europa door radicale islamistische extremisten” is de dialoog urgenter geworden, betoogde Hammouch. “Vandaar de noodzaak dat iedereen vandaag de dag – Zwart, Wit, Blauw, Geel, Groen – met elkaar praat”, benadrukte hij, zelfs als volledige overeenstemming onmogelijk blijkt. Zijn werk concentreert zich op het faciliteren van dergelijke gesprekken via mediaplatforms, seminars en ‘apéros van diversiteit’, waarbij diverse filosofieën en religieuze organisaties betrokken zijn.

Terwijl hij erkende dat de moslimgemeenschap te maken heeft met vooroordelen, maakte Hammouch een onderscheid tussen de spirituele kern van de religie en de politieke ideologie van het islamisme. Zijn komende boek onderzoekt dit complexe landschap. “Er is natuurlijk een islam van vrede, een traditionele islam, een islam van waarden”, schreef hij. “En dan is er nog het islamisme dat een politiek project draagt.”

Door een forum te bieden voor pluralistische uitwisseling, zo suggereerde Hammouch, maken evenementen zoals de conferentie georganiseerd door het Franse EP-lid Pirbakas een transparant begrip tussen mensen met verschillende achtergronden mogelijk. Hij bedankte het EP-lid voor haar inspanningen en herhaalde de noodzaak van een “respectvolle ruimte” waar religieuze minderheden hun overtuigingen vrijuit kunnen uiten als integrale leden van de Europese democratieën.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -