7 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
EuropaReligieuze vrijheid onder vuur: medeplichtigheid van de media aan de vervolging van minderheidsgeloofsovertuigingen

Religieuze vrijheid onder vuur: medeplichtigheid van de media aan de vervolging van minderheidsgeloofsovertuigingen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Juan Sánchez Gil
Juan Sánchez Gil
Juan Sanchez Gil - op The European Times Nieuws - Meestal in de achterhoede. Rapporteren over zakelijke, sociale en gouvernementele ethische kwesties in Europa en internationaal, met de nadruk op fundamentele rechten. Ook een stem geven aan degenen die niet worden beluisterd door de algemene media.

“De media, die gedijen op sensatiezucht in plaats van op feiten, beschouwen de cultkwestie als een goed onderwerp, omdat dat de verkoop of het publiek stimuleert,” zei Willy Fautré, regisseur van Human Rights Without Frontiers, in een keiharde toespraak afgelopen donderdag in het Europees Parlement.

De opmerkingen van Fautré kwamen tijdens een werkconferentie met de titel “Fundamentele rechten van religieuze en spirituele minderheden in de EU”, die op 30 november jongstleden werd gehouden door het Franse parlementslid Maxette Pirbakas met leiders van verschillende geloofsminderheidsgroepen.

EP-lid Maxette Pirbakas spreekt leiders van religieuze minderheden in Europa toe in het Europees Parlement. 2023.
EP-lid Maxette Pirbakas, die de bijeenkomst organiseerde, sprak leiders van religieuze minderheden in Europa toe in het Europees Parlement. Fotocredit: 2023 www.bxl-media.com

Fautré beschuldigde de Europese media ervan medeplichtig te zijn aan het bevorderen van religieuze onverdraagzaamheid die heeft geleid tot discriminatie, vandalisme en zelfs geweld tegen religieuze minderheidsgroepen, zelfs tegen sommige mondiale minderheden zoals Scientology of Jehovah's Getuigen, die herhaaldelijk door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de OVSE en zelfs de Verenigde Naties in hun uitspraken of verklaringen zijn erkend als religieuze of geloofsgemeenschappen.

Terwijl internationale instanties neutrale taal gebruiken als ze naar religieuze groepen verwijzen, legt Fautré uit, categoriseren de media in Europa bepaalde bewegingen vaak als ‘sekten’ of ‘sekten’ – termen die een inherente negatieve vooringenomenheid met zich meebrengen. Deze intolerante en kunstmatige etikettering wordt gepromoot door antireligieuze mensen, die zichzelf ‘anti-cultisten’ noemen, waaronder benadeelde voormalige leden, activisten en verenigingen die deze religieuze minderheidsgroepen willen uitsluiten van wettelijke bescherming.

Volgens Fautré wakkeren de media het vuur aan. “Ongegronde beschuldigingen die door de media worden versterkt, beïnvloeden niet alleen de publieke opinie, maar versterken ook stereotypen. Ze geven ook vorm aan de ideeën van politieke besluitvormers, en ze kunnen officieel worden onderschreven door sommige democratische staten en hun instellingen”, waardoor de schendingen van fundamentele rechten op basis van religie toenemen en de vrijheid van denken worden geschonden.

Als bewijs wees Fautré op sensationele berichtgeving waarin een jammerlijk klein anti-religieus protest in Groot-Brittannië werd gehyped, evenals op Belgische media die valse beschuldigingen verspreidden uit een rapport van een Belgische staatsinstelling waarin werd beweerd dat er sprake was van doofpotaffaires onder Jehovah's Getuigen. In werkelijkheid heeft een rechtbank het rapport onlangs veroordeeld als ongegrond en lasterlijk.

Dergelijke feitelijk verdraaide berichtgeving heeft gevolgen voor de praktijk, waarschuwde Fautré. “Ze zenden een signaal uit van wantrouwen, dreiging en gevaar en creëren een klimaat van achterdocht, intolerantie, vijandigheid en haat in de samenleving”, zei hij. Fautré bracht dit rechtstreeks in verband met incidenten zoals de vernieling van gebouwen van Jehovah's Getuigen in heel Italië en de dodelijke schietpartij op zeven van hun aanbidders in Duitsland.

Concluderend heeft Fautré eisen tot verandering gesteld, waarbij hij stelde dat de Europese media zich moeten houden aan ethische journalistieke normen als ze religieuze kwesties behandelen. Hij riep ook op tot trainingsworkshops om verslaggevers te helpen op passende wijze verslag uit te brengen over minderheidsreligies zonder de publieke vijandigheid jegens hen aan te wakkeren. Als er geen hervormingen worden doorgevoerd, loopt Europa het risico te worden ontmaskerd als hypocriet omdat het in het buitenland tolerantie predikt en tegelijkertijd vervolging in zijn eigen achtertuin toestaat.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -