4.7 C
Brussel
Dinsdag februari 27, 2024
GodsdienstChristendomWelke toekomst voor de christelijke cultuur in Europa?

Welke toekomst voor de christelijke cultuur in Europa?

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Martin Hoegger.

Naar wat voor Europa gaan we? En, meer specifiek, waar zijn de kerken en Kerkelijke bewegingen in het huidige klimaat van groeiende onzekerheid? Het inkrimpen van de kerken is beslist een zeer pijnlijk verlies. Maar ieder verlies kan meer ruimte en meer vrijheid creëren om God te ontmoeten.

Dit waren de vragen die de Duitse filosoof Herbert Lauenroth stelde tijdens de recente “Samen voor Europabijeenkomst in Timisoara. Voor hem is het echter de vraag of christenen geloofwaardige getuigen zijn van het samenleven. https://together4europe.org/en/spaces-for-life-a-call-for-unity-from-together-for-europe-in-timisoara/

De Franse schrijver Charles Péguy beschreef het ‘kleine zusterhoop’ dat geloof en liefde met zich meebrengt in een kinderlijke onstuimigheid. Het opent nieuwe horizonten en brengt ons ertoe om “en toch” te zeggen, waardoor we op onbekend terrein komen.

Wat betekent dit voor de kerken? De dagen van kathedralen lijken voorbij. De Notre-Dame-kathedraal in Parijs staat in brand... maar het christelijke leven sterft uit. De charisma’s van christelijke bewegingen kunnen echter nieuwe wegen openen. Het was bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog dat verschillende bewegingen ontstonden, als een vuurdoop.

Het lot van samenlevingen hangt af van ‘creatieve minderheden’.

Joseph Ratzinger, de toekomstige paus Benedictus XVI, heeft de relevantie van dit idee sinds 1970 onderkend. Vanaf het allereerste begin is het christendom een ​​minderheid geweest, een minderheid van een uniek soort. Een hernieuwd bewustzijn van dit karakteristieke feit van zijn identiteit houdt grote beloften in voor de toekomst.

Kwesties van gender en autoritaire politiek sluiten bijvoorbeeld uit, verdelen en polariseren. Wederkerigheid die voortkomt uit de erkenning van charisma's en een vriendschap waarin Christus centraal staat, zijn de twee essentiële tegengif.

Over wederkerigheid schreef Helmut Nicklas, een van de grondleggers van Together for Europe: “Pas als we er echt in slagen onze eigen ervaring van God, onze charisma’s en onze gaven op een nieuwe en diepere manier van anderen te ontvangen, kan ons netwerk zal echt een toekomst hebben!”

En over het belang van vriendschap merkte de filosoof Anne Applebaum op: “We moeten onze bondgenoten en vrienden met de grootste zorg kiezen, omdat het alleen met hen mogelijk is om autoritarisme en polarisatie te weerstaan. Kortom, we moeten nieuwe allianties vormen.

Het verborgen gezicht van Christus op weg naar Emmaüs

In Christus zijn de muren van haat en scheiding neergehaald. Het verhaal van Emmaüs laat ons dit begrijpen: op hun reis zijn de twee discipelen diep gewond en verdeeld, maar door de aanwezigheid van Christus die zich bij hen voegt, wordt een nieuw geschenk geboren. Samen zijn we geroepen om dragers te zijn van deze “Emmaus-vaardigheid” die verzoening brengt.

Ook de Slowaakse Mária Špesová, van het Europese Netwerk van Gemeenschappen, heeft gemediteerd op de leerlingen van Emmaüs. Onlangs ontmoette ze enkele jonge mensen die christenen hadden bespot en beweerden dat ze zich vergisten. 

De ervaring van de Emmaüs-discipelen geeft haar hoop. Jezus verborg zijn gezicht om hun hart naar het licht te brengen en hen met liefde te vullen. Ze hoopt dat deze tieners dezelfde ervaring zullen hebben: het ontdekken van het verborgen gezicht van Jezus. En dat gezicht is zichtbaar in dat van ons!

Ruxandra Lambru, een Roemeens-Orthodoxe en lid van de Focolare-beweging, voelt de verdeeldheid in Europa als het gaat om de pandemie, vaccins tegen het Coronavirus en de staat Israël. Waar is het Europa van de solidariteit als de argumenten de waarden uitsluiten die ons dierbaar zijn, en als we het bestaan ​​van anderen ontkennen of hen demoniseren?

De weg naar Emmaüs liet haar zien dat het essentieel is om het geloof in kleine gemeenschappen te beleven: het is samen dat we naar de Heer gaan.

Het beïnvloeden van het sociale en politieke leven door middel van christelijke waarden

Volgens Valerian Grupp, lid van de Young Men's Christian Association, zal in 2060 slechts een kwart van de bevolking van Duitsland tot de katholieke en protestantse kerken behoren. Nu al bestaat de “grote kerk” niet meer; minder dan de helft van de bevolking behoort er toe, en gemeenschappelijke overtuigingen verdwijnen.

Maar Europa heeft ons geloof nodig. We moeten het terugwinnen door mensen te ontmoeten en hen uit te nodigen een relatie met God aan te gaan. De huidige situatie van de kerken doet denken aan die van de eerste discipelen van Jezus, met hun “mobiele kerken”.

Wat Kostas Mygdalis betreft, adviseur van de Interparlementaire Vergadering voor Orthodoxie, een orthodoxe beweging die parlementsleden uit 25 landen samenbrengt, merkt hij op dat bepaalde politieke kringen de geschiedenis van Europa mystificeren door te proberen de erfenis van het christelijk geloof uit te wissen. Op de 336 pagina's van een boek gepubliceerd door de Raad van Europa over de waarden van Europa wordt bijvoorbeeld nergens melding gemaakt van christelijke waarden!

Toch is het onze plicht als christenen om ons uit te spreken en impact te hebben op de samenleving… zelfs als de kerken mensen die betrokken zijn bij de politiek soms met argwaan bekijken.

Edouard Heger, voormalig president en premier van Slowakije, roept christenen ook op om zich uit te spreken, met moed en liefde. Hun roeping is om mensen van verzoening te zijn.

'Ik ben hier met slechts één verzoek gekomen,' zegt hij. Wij hebben jullie nodig als politici. We hebben ook christenen nodig in de politiek: zij brengen vrede, en zij dienen. Europa heeft christelijke wortels, maar het moet het Evangelie horen omdat het het niet langer kent.”

De oproep tot moed en vertrouwen die ik van Timisoara ontving, wordt samengevat in deze woorden van Sint-Paulus: “Wij zijn ambassadeurs die door Christus zijn gezonden, en het is alsof God zelf via ons zijn oproep doet: wij smeken u, in de naam van Christus, laat u verzoenen met God” (2 Kor. 5,20).

Foto: Jongeren in traditionele kleding uit Roemenië, Hongarije, Kroatië, Bulgarije, Duitsland, Slowakije en Servië, allemaal aanwezig in Timisoara, herinnerden ons eraan dat we ons in het hart van Europa bevinden.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -