14.2 C
Brussel
Donderdag april 11, 2024
Afrika en IndiaDe bebossing van Afrika bedreigt graslanden en savannes

De bebossing van Afrika bedreigt graslanden en savannes

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw onderzoek waarschuwt dat de Afrikaanse boomplantcampagne een dubbel gevaar met zich meebrengt, omdat het oude CO2-absorberende grasecosystemen zal beschadigen, terwijl het er niet in slaagt de uitgeputte bossen volledig te herstellen, zo meldt de Financial Times.

Het artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Science, richt zich op één specifiek project, het 34-Country Forest Landscape Restoration Initiative (AFR100), legt de FT uit: “Het initiatief heeft tot doel minstens 100 miljoen hectare gedegradeerd land te herstellen – een gebied zo groot als van Egypte – in Afrika tegen 2030…

Tot de voorstanders van het initiatief behoren de Duitse regering, de Wereldbank en de non-profitorganisatie World Resources Institute.

Volgens het document is echter ongeveer de helft van de ongeveer 130 miljoen hectare die Afrikaanse landen hebben toegezegd via de AFR100 te zullen herstellen aangewezen voor niet-bosecosystemen, voornamelijk savanne en grasland.

De onderzoekers zeggen dat ze bewijs hebben kunnen vinden van slechts één AFR100-project – in Kenia – dat zich richt op het herstel van grasland. Meer dan een zestal niet-boslanden hebben AFR100-toezeggingen gedaan, waaronder Tsjaad en Namibië.”

Hoofdauteur prof. Kate Parr vertelde de Guardian dat “herstel van ecosystemen noodzakelijk en belangrijk is, maar dat dit moet gebeuren op een manier die geschikt is voor elk systeem.

Niet-bossystemen zoals savannes worden ten onrechte als bossen geclassificeerd en worden daarom geacht herstel met bomen nodig te hebben...

Er is een dringende noodzaak om de definities te herzien, zodat savannes niet worden verward met bossen, omdat de toename van het aantal bomen een bedreiging vormt voor de integriteit en duurzaamheid van savannes en graslanden.”

Bomen kunnen deze ecosystemen beschadigen door te veel schaduw te bieden, schrijft New Scientist: „Dit kan voorkomen dat kleinere planten fotosynthese ondergaan, wat een domino-effect zou hebben op andere ecosystemen.”

Illustratieve foto door Dawid Sobarnia: https://www.pexels.com/photo/man-working-at-a-coffee-plantation-14894619/

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -