15.5 C
Brussel
Vrijdag, april 12, 2024
instellingenVerenigde NatiesGaza: Hulpverlening aan het Noorden wordt gefrustreerd naarmate de regionale spanningen toenemen

Gaza: Hulpverlening aan het Noorden wordt gefrustreerd naarmate de regionale spanningen toenemen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“Vanochtend werd een voedselkonvooi dat wachtte om naar het noorden van Gaza te trekken, getroffen door Israëlisch zeegeweervuur; Gelukkig raakte niemand gewond”, zei Tom White, directeur zaken van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA.

Bij het bericht op X, voorheen Twitter, waren twee foto's te zien van een stilstaande vrachtwagen met platte bak geparkeerd voor een VN-voertuig met een gapend gat waar een deel van de lading en het beschermende zeildoek hadden gezeten. 

Verschillende dozen met hulpgoederen lagen verspreid langs de weg, maar het was niet meteen duidelijk wat erin zat en waar de vrachtwagen zich bevond.

Het lot van Gaza-Stad

De poging van de UNRWA om het belegerde noorden te bereiken kwam toen het WereldvoedselprogrammaWFP) meldde afgelopen vrijdag dat het ook voor de derde keer in een week het noorden van Gaza-stad niet kon bereiken.

“We hebben in de maand januari slechts vier konvooien beheerd, dat is ongeveer 35 vrachtwagenladingen voedsel (en) genoeg voor bijna 130,000 mensen”, zegt Matthew Hollingworth, landendirecteur van het WFP voor Palestina.

“(Het is) echt niet genoeg om een ​​hongersnood te voorkomen, en we weten dat het hongerniveau in Gaza nu op dat niveau komt”, zei de WFP-functionaris.

In een videopost over X vanuit centraal Gaza beschreef de heer Hollingworth hoe “wanhopig moeilijk” het is voor hulpkonvooien om zich door de verbrijzelde enclave te verplaatsen na bijna vier maanden van non-stop Israëlische bombardementen.

“Er is overal meer schade, puin, wegen zijn afgesloten, maar er zijn ook kinetische actieve gevechten in verschillende gebieden op de Strip,” zei hij. Het was nu buitengewoon moeilijk om door de controleposten te komen en eenvoudigweg door Gaza te reizen vanuit het zuidelijke gouvernement Rafah, omdat er “letterlijk anderhalf miljoen mensen vastzaten in Rafah; ze zijn allemaal wanhopig en vragen allemaal om hulp”.

Tot nu toe heeft het WFP ongeveer 1.4 miljoen mensen bereikt met noodrantsoenen, ingeblikt voedsel, tarwemeel en warme maaltijden, maar er is dringend veel meer hulp nodig, benadrukt het VN-agentschap.

Tekorten aan alles

Deze ontwikkeling komt op het moment dat de UNRWA rapporteerde dat ongeveer 75 procent van de bevolking van Gaza, bestaande uit 2.3 miljoen mensen, ontheemd is geraakt. 

Meer dan de helft zijn kinderen die tot degenen behoren die te kampen hebben met “acute tekorten aan voedsel, water, onderdak en medicijnen”, waarschuwde het VN-agentschap, eraan toevoegend dat aanhoudende hevige gevechten rond Khan Younis “Het blijft duizenden mensen naar de zuidelijke stad Rafah drijven, die al meer dan de helft van de bevolking van Gaza huisvest. De meesten leven in geïmproviseerde gebouwen, tenten of in de open lucht.”

Volgens de laatste update over het conflict van het VN-hulpcoördinatiebureau, OCHANog steeds worden woonblokken in Gaza verwoest door Israëlische strijdkrachten, onder meer in het zuiden, oosten en midden van Khan Younis en in de wijk Al Sabra in Gaza-stad. Bij de laatste incidenten zijn geen slachtoffers gemeld, aldus de dienst.

Oorlogsweigeraars

Ondertussen publiceerden ongeveer 800 regeringsfunctionarissen uit westerse landen een open brief waarin ze de steun van hun land voor de oorlog dit weekend aan de kaak stelden en deze omschrijven als “een van de ergste menselijke catastrofes van deze eeuw'.

De ondertekenaars zijn vermoedelijk hoge ambtenaren en diplomaten uit de VS en veertien Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Zwitserland.

Ze protesteerden dat hun regeringen Israël hadden gesteund ‘zonder echte voorwaarden of verantwoordelijkheden’, wat resulteerde in ‘tienduizenden vermijdbare burgerdoden’ en de ‘opzettelijke’ blokkering van de hulp, waardoor ‘duizenden burgers het risico liepen te verhongeren en een langzame dood te sterven’. .

Angst voor escalatie

De ontwikkeling kwam toen de regionale spanningen bleven toenemen, met Amerikaanse en Britse aanvallen op pro-Iraanse milities in Irak en Syrië afgelopen vrijdag nadat drie Amerikaanse militairen omkwamen bij een aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië.

En te midden van de aanhoudende roep om een ​​staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van alle gijzelaars, bleef de bezorgdheid bestaan ​​dat de situatie verder zou kunnen escaleren vanwege de gebeurtenissen in de Rode Zee, waar Houthi-strijders schepen met vermeende banden met Israël als doelwit hebben genomen.

Aan de grens van Israël met Libanon hebben grensoverschrijdende vuurgevechten met Hezbollah ook de zorgen over de regionale instabiliteit vergroot.

Het jongste dodental als gevolg van de oorlog, aangewakkerd door de door Hamas geleide terreuraanslagen in Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1,200 mensen werden afgeslacht en nog eens 250 werden gegijzeld, is minstens 27,365 Palestijnen gedood in Gaza en 66,630 gewond, aldus de gezondheidsautoriteiten van de enclave. 

OCHA merkte dat ook op 223 soldaten zijn gedood bij het grondoffensief in Gaza en raakten 1,296 soldaten gewond, daarbij verwijzend naar het Israëlische leger.

 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -