10.7 C
Brussel
Donderdag april 18, 2024
GezondheidSchermtijd kan uw ogen ernstig schaden: hier leest u hoe u dit kunt vermijden

Schermtijd kan uw ogen ernstig schaden: hier leest u hoe u dit kunt vermijden

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld
Het gesprek
Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden 6

Elke dag zoeken steeds meer patiënten medische hulp nadat ze lange dagen achter computerschermen hebben doorgebracht. De meest voorkomende symptomen zijn geïrriteerde of jeukende ogen en een gevoel van droogheid of zand op het oogoppervlak.

Dit zijn de veelbetekenende tekenen van droge ogen, die overal voorkomen 5% tot 50% van de wereldbevolking, afhankelijk van leeftijd, geslacht, etniciteit en andere factoren. Deze aandoening kan meerdere oorzaken hebben, maar levensstijl speelt een belangrijke rol. Schermgebruik – en overmatig gebruik – is een van de leidende factoren.

We knipperen minder als we naar computers, telefoons en tablets kijken, en als we dat doen, naar onze knipperen is vaak onvolledig, wat betekent dat het oog niet volledig sluit. Schermen zijn ook een bron van geprojecteerd licht, waardoor de temperatuur van het oogoppervlak stijgt en de traanverdamping toeneemt.

Aan de Universiteit van Santiago de Compostela, in Spanje, hebben we dit uitgevoerd Een studie van de universiteitsstudenten die tijdens de COVID-pandemie hybride onderwijs kregen: 50% van hun lessen vond persoonlijk plaats en 50% was online. Volgens de gegevens die we hebben verzameld, was een langere schermtijd gekoppeld aan ernstigere symptomen van droge ogen. Degenen die buiten de les langer beeldschermen gebruikten (meer dan 8 uur per dag) vertoonden meer acute symptomen.

image Schermtijd kan je ogen ernstig schaden: zo kun je dit vermijden
De relatie tussen urenlang schermgebruik en symptomen van droge ogen. De grafiek vergelijkt de symptomen van 6 uur (links), 6 tot 8 uur (midden) en meer dan 8 uur (rechts) dagelijkse schermtijd in een vergelijkbare leeftijdsgroep.

Hoewel het verminderen van de schermtijd bij bepaalde banen onmogelijk is, kunnen we irritatie en problemen verminderen door bepaalde aanbevelingen op te volgen. Een basiskennis van het probleem kan ons ook helpen om goed voor onze ogen te zorgen.

Tranen en oogleden

Het oogoppervlak bestaat uit de oogleden, de traanfilm (de vloeibare laag van het oog), het hoornvlies en het bindvlies. De volksgezondheid van deze weefsels is gekoppeld aan het functioneren van het oog. Als een van deze wordt aangetast, kan dit leiden tot irritatie van de ogen.

De traanfilm bestaat uit twee lagen. De onderste laag bestaat uit eiwitten en water en de bovenste laag uit olie. De waterlaag zorgt ervoor dat het oog gehydrateerd blijft, terwijl de olie voorkomt dat het te snel verdampt. Problemen met beide lagen kunnen onevenwichtigheden veroorzaken, waardoor ze niet gelijkmatig worden verdeeld en tot irritatie leiden.

De oogleden zorgen ervoor dat de traanfilm gelijkmatig verdeeld blijft en bieden bescherming. Minder vaak knipperen – wat we doen als we naar een scherm kijken – zorgt ervoor dat deze laag niet goed over het oogoppervlak wordt verdeeld.

Heeft u last van droge ogen?

Eerst en vooral is er vaak geen reden tot paniek: het hebben van bepaalde symptomen van droge ogen betekent niet noodzakelijkerwijs dat u de ziekte van droge ogen heeft. De gids uitgegeven door de Traanfilm en oculaire oppervlaktevereniging maakt heel duidelijk dat patiënten naast de gemelde symptomen ook tekenen van schade aan het oogoppervlak moeten vertonen. Een medische professional bepaalt of er sprake is van schade en welke verdere maatregelen genomen moeten worden.

Er zijn echter bepaalde signalen waar u op moet letten. Deze omvatten een gevoel van droogheid, jeuk, branderig gevoel, irritatie of tranende ogen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het meest voorkomende symptoom na langdurig schermgebruik is ergernis.

Hoe u irritatie kunt verminderen en droge ogen kunt voorkomen

Door voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat schermen mét ons werken en niet tegen ons.

  • Schermhoogte: Het is altijd het beste om schermen onder ooghoogte te houden. Op deze manier hoeven de oogleden niet zo ver te openen, waardoor minder van het oogoppervlak langdurig wordt blootgesteld.
  • Schermpositie en verlichting: Je moet voorkomen dat licht weerkaatst op schermen, of het nu van een lamp is of van een raam achter waar je zit. Overmatig licht dwingt ons om ons harder te concentreren en daardoor minder te knipperen. Dit kun je oplossen door antireflectiefilters te gebruiken.
  • Rustperioden: Rust is de beste vriend van je ogen. Een veelgebruikte vuistregel is de 20-20-20-regel. Kijk voor elke 20 minuten werk gedurende 20 seconden naar iets op 6 voet afstand (ongeveer 20 meter). Dit is geweest Het is bewezen dat het de symptomen van droge ogen vermindert, omdat het wegkijken van het scherm onze normale knippersnelheid herstelt.
  • Milieu omstandigheden: Lage luchtvochtigheid, hoge temperaturen, luchtstromen uit open ramen of airconditioners, tabaksrook en overmatige luchtverfrissers kunnen allemaal slecht zijn voor de gezondheid van de ogen.
  • Hydratatie van de ogen: Op bijzonder intensieve werkdagen kunnen oogdruppels de beste optie zijn. Vermijd zoutoplossingen, omdat hun samenstelling niet hetzelfde is als de traanfilm. Ze missen de oliën en eiwitten en kunnen deze laag destabiliseren. De beste optie zijn kunsttranen met een enkele dosis, die geen bewaarmiddelen bevatten en het oog niet beschadigen.

De prevalentie van schermen in onze samenleving betekent dat symptomen van droge ogen heel gewoon zijn. Als we dit probleem aanpakken door de juiste stappen te nemen, hoeft dit echter geen invloed te hebben op onze kwaliteit van leven.

Capture decran 2024 02 19 a 17.18.18 Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden
Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden 7
Capture decran 2024 02 19 a 17.19.43 1 Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden
Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden 8
Capture decran 2024 02 19 a 17.23.07 Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden
Schermtijd kan uw ogen ernstig beschadigen: zo kunt u dit vermijden 9

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Spaans

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -