8.5 C
Brussel
Vrijdag, april 19, 2024
AziëThailand vervolgt de Ahmadi-religie van Vrede en Licht. Waarom?

Thailand vervolgt de Ahmadi-religie van Vrede en Licht. Waarom?

Door Willy Fautré en Alexandra Foreman

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Door Willy Fautré en Alexandra Foreman

Polen heeft onlangs een veilige haven geboden aan een familie asielzoekers uit Thailand, die in hun land van herkomst op religieuze gronden worden vervolgd, wat naar hun getuigenis heel anders lijkt te zijn dan het beeld van een paradijselijk land voor westerse toeristen. Hun aanvraag wordt momenteel onderzocht door de Poolse autoriteiten.

Hadee Laepankaeo (51), zijn vrouw Sunee Satanga (45) en hun dochter Nadia Satanga, die nu in Polen zijn, zijn lid van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht. Ze werden in Thailand vervolgd omdat hun geloof in strijd is met de grondwet, maar ook met de lokale sjiitische gemeenschap.

Nadat ze in Turkije waren gearresteerd en hardhandig behandeld, besloot het gezin te proberen de grens over te steken en hun toevlucht te zoeken in Bulgarije. Ze maakten deel uit van de groep van 104 leden van de Ahmadi-religie van licht en vrede die aan de grens werden gearresteerd en door de Turkse politie werden geslagen voordat ze maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen werden vastgehouden.

De Ahmadi Religie van Vrede en Licht is een nieuwe religieuze beweging die haar wortels vindt in de Twelver Shia Islam. Het werd opgericht in 1999. Het wordt geleid door Abdullah Hashem Aba Al-Sadiq en volgt de leringen van imam Ahmed al-Hassan als zijn goddelijke gids. Het moet niet worden verward met de Ahmadiyya-gemeenschap die in de 19e eeuw werd opgericht door Mirza Ghulam Ahmad binnen een soennitische context, waarmee zij geen betrekkingen onderhoudt.

Alexandra Foreman, een Britse journaliste die verslag deed van de kwestie van 104 leden van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht, onderzocht de wortels van die religieuze vervolging in Thailand. Wat volgt is het resultaat van haar onderzoek.

Het conflict tussen de Thaise grondwet en de overtuigingen van de Ahmadi-religie van vrede en licht

Hadee en zijn gezin moesten Thailand verlaten omdat het een steeds gevaarlijker plek was geworden voor gelovigen in de Ahmadi Religie van Vrede en Licht. De majesteitswet van het land, artikel 112 van het wetboek van strafrecht, geldt als een van 's werelds strengste wetten tegen het beledigen van de monarchie. Deze wet wordt sinds de machtsovername door het leger in 2014 met toenemende nauwkeurigheid ten uitvoer gelegd, wat voor talloze personen tot zware gevangenisstraffen heeft geleid.

De Ahmadi Religie van Vrede en Licht leert dat alleen God de heerser kan benoemen, wat ertoe heeft geleid dat veel Thaise gelovigen het doelwit zijn geworden en onder majesteitsschennis zijn gearresteerd.
Bovendien wordt de koning in hoofdstuk 2, sectie 7, van de grondwet van Thailand aangemerkt als boeddhist en wordt hij de “Houder van religies” genoemd.

Leden van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht worden geconfronteerd met een fundamenteel conflict vanwege hun geloofssysteem, aangezien hun religieuze doctrine stelt dat de verdediger van de religie hun spirituele leider is, Aba Al-Sadiq Abdullah Hashem, waardoor een ideologische incongruentie ontstaat met de toegewezen rol. van de Koning binnen het raamwerk van de staat.

Bovendien wordt op grond van hoofdstuk 2, sectie 6 van de grondwet van Thailand “de koning op de troon gezet in een positie van vereerde aanbidding”. Aanhangers van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht zijn niet in staat de koning van Thailand te aanbidden vanwege hun fundamentele overtuiging dat alleen God en Zijn door God aangestelde plaatsvervanger een dergelijke eerbied verdienen. Bijgevolg beschouwen zij de bewering van het recht van de koning op aanbidding als onwettig en onverenigbaar met hun religieuze doctrine.

Wat Pa Phu Kon panoramio Thailand vervolgt de Ahmadi-religie van vrede en licht. Waarom?
Matt Prosser, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons – Boeddhistische tempel Wat Pa Phu Kon (Wikimedia)


Ook al is de Ahmadi Religie van Vrede en Licht een officieel geregistreerde religie in de Verenigde Staten en Europa, het is echter geen officiële religie in Thailand en wordt daarom niet beschermd. De Thaise wet erkent officieel slechts vijf religieuze groepen: boeddhisten, moslims, brahmaan-hindoes, sikhs en christenen, en in de praktijk zal de regering uit beleidsoogpunt geen nieuwe religieuze groeperingen buiten de vijf overkoepelende groepen erkennen. Om een ​​dergelijke status te verkrijgen zou de Ahmadi Religie van Vrede en Licht dit nodig hebben om toestemming te krijgen van de andere vijf erkende religies. Dit is echter onmogelijk omdat moslimgroepen deze religie als ketters beschouwen, vanwege sommige overtuigingen ervan, zoals de afschaffing van de vijf dagelijkse gebeden, het feit dat de Kaaba in Petra (Jordanië) ligt en niet in Mekka, en dat de Koran verdorven is.

Hadee Laepankaeo, persoonlijk vervolgd wegens majesteitsschennis

Hadee Laepankaeo, die al zes jaar gelooft in de Ahmadi Religie van Vrede en Licht, was voorheen een actieve politieke activist als onderdeel van het Verenigd Front van Democratie Tegen Dictatuur, algemeen bekend als de ‘roodhemd’-groep, die pleitte tegen de gezag van de Thaise monarchie. Toen Hadee de Ahmadi Religie van Vrede en Licht omarmde, vonden Thaise religieuze geleerden die verbonden waren met de regering dit een uitgelezen kans om hem onder de majesteitswetten te plaatsen en de regering tegen hem op te zetten. De situatie werd steeds gevaarlijker toen de gelovigen het doelwit werden van doodsbedreigingen van sjiitische volgelingen die banden hadden met Sayyid Sulaiman Husaini, die geloofden dat ze ongestraft konden handelen, zonder angst voor juridische repercussies.

De spanningen liepen aanzienlijk op na de publicatie in december 2022 van ‘het Doel van de Wijzen’, het Evangelie van de Ahmadi-religie van Vrede en Licht. Deze tekst, die kritiek had op het bewind van de Iraanse geestelijkheid en haar absolute macht, veroorzaakte een wereldwijde golf van vervolging tegen leden van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht. In Thailand voelden geleerden met banden met het Iraanse regime zich bedreigd door de inhoud van de Schrift en begonnen ze bij de Thaise regering te lobbyen tegen de Ahmadi Religie van Vrede en Licht. Ze probeerden Hadee en medegelovigen te betrekken bij aanklachten wegens majesteitsschennis op grond van artikel 112 van het Thaise Wetboek van Strafrecht.

In december hield Hadee toespraken over Paltalk in het Thais, waarin hij “Het doel van de wijzen” besprak en pleitte voor de overtuiging dat de enige legitieme heerser degene is die door God is aangesteld.

Op 30 december 2022 kreeg Hadee te maken met een verontrustende ontmoeting toen een geheime regeringseenheid bij zijn woning arriveerde. Toen hij naar buiten werd gedwongen, werd Hadee fysiek mishandeld, met verwondingen tot gevolg, waaronder het verlies van een tand. Beschuldigd van majesteitsschennis, ontving hij bedreigingen met geweld en werd hij gewaarschuwd voor verdere verspreiding van zijn religieuze overtuigingen.

 Vervolgens werd hij twee dagen vastgehouden op een geheime locatie die leek op een veilig huis, waar hij dagelijks werd mishandeld. Uit angst voor verdere vervolging zag Hadee af van het zoeken naar medische hulp voor zijn verwondingen, uit angst voor represailles van de autoriteiten die hem al als een bedreiging voor de monarchie beschouwden. Bezorgdheid over de veiligheid van zijn gezin leidde ertoe dat Hadee, zijn vrouw en hun dochter Nadia op 23 januari 2023 Thailand ontvluchtten naar Turkije, op zoek naar hun toevlucht onder gelijkgestemde gelovigen.

Aanzetten tot haat en moord door een sjiitische geleerde

De Thaise leden van de Ahmadi-religie hebben ook te maken gehad met een vervolgingscampagne door religieuze groeperingen die zeer invloedrijk zijn in Thailand, met sterke banden met de regering en vooral met de koning.

Veel fundamentalistische moslims worden geleid door de prominente sjiitische geleerde Sayid Sulaiman Huseyni, die een reeks richtlijnen uitvaardigde die gericht waren op het aanzetten tot geweld tegen leden van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht. “Als je ze tegenkomt, sla ze dan met een houten stok”, zei hij en beweerde dat “de Ahmadi-religie van Vrede en Licht de vijand van de religie is. Het is verboden om samen religieuze activiteiten te ondernemen. Doe geen activiteiten met hen, zoals zitten en lachen of samen eten, anders deel je ook de zonden van deze dwaling.” Sayid Sulaiman Huseyni beëindigde de preek met een gebed dat als leden van de Ahmadi-religie zich niet bekeren en de religie verlaten, God ze ‘allemaal moet elimineren’.

Geen veilige toekomst voor de Ahmadi-religie van vrede en licht in Thailand


De vervolging door de regering tegen leden van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht bereikte een hoogtepunt toen 13 van hun leden werden gearresteerd tijdens een vreedzame mars in Had Yai, provincie Songkhla, Zuid-Thailand op 14 mei 2023. Hun leden veroordeelden vervolgens de strenge majesteitsschennis. wetten en het gebrek aan vrijheid om hun geloof in Thailand te verkondigen. Tijdens het verhoor werd hen verteld dat het hen verboden was ooit nog eens publiekelijk hun geloofsovertuigingen te verkondigen of te uiten.

Sinds zijn vertrek zijn de broers en zussen van Hadee die in Thailand achterbleven, geconfronteerd met intimidatie door de geheime politie en zijn er vragen gesteld over zijn verblijfplaats. Deze druk was voor hen aanleiding om het contact met Hadee te verbreken uit angst voor verdere intimidatie door de Thaise autoriteiten.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -