8.4 C
Brussel
Maandag, April 22, 2024
EuropaHet einde van de levensduur van rijbewijzen? Er woedt controverse rond de voorgestelde EU-wetgeving

Het einde van de levensduur van rijbewijzen? Er woedt controverse rond de voorgestelde EU-wetgeving

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Juan Sánchez Gil
Juan Sánchez Gil
Juan Sanchez Gil - op The European Times Nieuws - Meestal in de achterhoede. Rapporteren over zakelijke, sociale en gouvernementele ethische kwesties in Europa en internationaal, met de nadruk op fundamentele rechten. Ook een stem geven aan degenen die niet worden beluisterd door de algemene media.

Een nieuw stuk Europese wetgeving leidt tot een significante verschuiving in de manier waarop rijbewijzen in de hele Unie worden beheerd, wat een levendig debat op gang brengt onder automobilisten van alle leeftijden. De kern van de controverse is een voorstel dat het einde zou kunnen betekenen levenslange rijbewijzen, waarbij chauffeurs elke vijftien jaar medische onderzoeken moeten ondergaan om hun rijbewijs geldig te houden.

Deze voorgestelde wijziging maakt deel uit van het 21e amendement van de Europese rijbewijsrichtlijn, met als doel om in lijn te komen met de “Vision Zero”-doelstelling van Brussel. Met dit ambitieuze plan wordt beoogd het aantal verkeersdoden tegen 2050 uit te bannen. Hoewel het aantal verkeersdoden in heel Europa aanzienlijk is gedaald van 51,400 in 2001 naar 19,800 in 2021, is de vooruitgang de afgelopen jaren gestabiliseerd, wat de noodzaak van nieuwe maatregelen met zich meebrengt.

Firefly Een blanke persoon met een slecht humeur die erover denkt zijn rijbewijs opnieuw te moeten verlengen. 1 Het einde van de levensduur van rijbewijzen? Er woedt controverse rond de voorgestelde EU-wetgeving

Momenteel vereisen landen als Italië en Portugal medische controles voor chauffeurs vanaf 50 jaar, terwijl Spanje en Griekenland vanaf 65 jaar beginnen, Denemarken vanaf 70 jaar en Nederland vanaf 75 jaar. Frankrijk, Duitsland, België en Polen staan ​​daarentegen toe dat chauffeurs hun licenties voor het leven zonder dergelijke vereisten. De nieuwe EU-richtlijn, verdedigd door het Franse groene Europarlementariër Karima Delli, streeft ernaar het proces in de lidstaten te standaardiseren, waarbij wordt benadrukt dat deze stap niet leeftijdsgebonden is, maar eerder een middel om de geschiktheid van de bestuurder te garanderen.

Rij-instructeurs als Thomas Marchetto zien de voordelen van het voorstel en benadrukken dat een goede gezondheid staat niet altijd gelijk aan veilig rijden. Veel oudere automobilisten voelen zich echter bijzonder doelwit van de verandering, ondanks de verzekering dat de maatregel tot doel heeft de verkeersveiligheid voor iedereen te verbeteren. Jongere bestuurders daarentegen verwelkomen het initiatief en zien het als een noodzakelijke stap om de reflexen en capaciteiten van bestuurders te beoordelen.

Het debat heeft tot aanzienlijke tegenstand geleid, waarbij organisaties als “40 miljoen automobilisten” petities lanceerden als “Raak mijn licentie niet aan.Deze groepen beweren dat het intrekken van rijbevoegdheden zonder enige overtreding, uitsluitend gebaseerd op medische beoordelingen, oneerlijk is en bestuurders discrimineert op basis van leeftijd en gezondheid.

Als aanvulling op het koor van afwijkende meningen, Europarlementariër Maxette Pirbakas uitte haar zorgen op Twitter en benadrukte de unieke uitdagingen waarmee haar kiezers op de Franse Antillen worden geconfronteerd:

“In @Europarl_EN heb ik medeondertekend een amendement om deze buitensporige tekst te verwerpen die zal leiden tot de intrekking van rijbewijzen van mensen die geen overtredingen hebben begaan. In mijn huis op de Antillen, waar de netwerken voor openbaar vervoer nog in de kinderschoenen staan, staat het niet hebben van een auto gelijk aan een sociale dood. Dit anti-autobeleid gaat steeds verder, zonder ooit rekening te houden met de realiteit van de periferie en het platteland.”

Terwijl het Europees Parlement zich opmaakt om het wetsvoorstel op 27 februari te bespreken, na de eerste lezing in december, staat de toekomst van het rijbewijs in de EU op het spel. De voorgestelde wetgeving heeft een gesprek op gang gebracht over veiligheid, discriminatie en het recht op mobiliteit, waarbij belanghebbenden van alle kanten zich opmaken voor een verhit debat.

afbeelding 3 Het einde van de levensduur van een rijbewijs? Er woedt controverse rond de voorgestelde EU-wetgeving
Het einde van de levensduur van rijbewijzen? Er woedt controverse rond de voorgestelde EU-wetgeving 3

De verklaring van Pirbakas onderstreept de bredere implicaties van de wet, vooral voor degenen die in gebieden wonen waar openbaar vervoer beperkt of niet bestaat, en benadrukt de noodzaak van beleid dat rekening houdt met de uiteenlopende omstandigheden van alle EU-burgers.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -