5.5 C
Brussel
Zaterdag april 20, 2024
NieuwsDe bitterzoete overwinning van Nicolae Ștefănuță van de Groenen van de EU in de strijd tegen vervuiling

De bitterzoete overwinning van Nicolae Ștefănuță van de Groenen van de EU in de strijd tegen vervuiling

EU sluit overeenkomst over strengere grenzen voor luchtverontreiniging te midden van kritiek op het niet voldoen aan de WHO-normen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

EU sluit overeenkomst over strengere grenzen voor luchtverontreiniging te midden van kritiek op het niet voldoen aan de WHO-normen

Met een mijlpaal heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van de aanpak van het urgente probleem van de luchtvervuiling. Vanavond laat werd er een consensus bereikt tussen het Parlement en de Raad over het nieuwe Air Quality Directive, met als doel de vervuilingslimieten in de hele EU drastisch terug te brengen tot 2.5 maal lager dan de huidige doelstellingen tegen het jaar 2030. Ondanks het ambitieuze initiatief heeft de overeenkomst gemengde reacties opgeleverd, omdat deze niet volledig aansluit bij de strengere aanbevelingen verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Nicolae Ștefănuță, schaduwrapporteur van de Groenen/EFA-fractie voor het dossier, uitte een bitterzoete sentimenten ten aanzien van de overeenkomst. “Deze overeenkomst is een stap voorwaarts in het terugdringen van de luchtvervuiling in Europa tegen 2030”, aldus Ștefănuță, die de geboekte vooruitgang erkende. Hij benadrukte de aanzienlijke verbeteringen die door de richtlijn zijn geïntroduceerd, waaronder baanbrekende rechten voor personen die getroffen zijn door luchtverontreiniging. “Dankzij onze inspanningen zal de richtlijn het recht introduceren voor mensen die kanker krijgen om schadevergoeding te eisen als hun autoriteiten zich niet houden aan de nieuwe vervuilingslimieten. Het omvat ook het recht voor burgers om niet-conforme autoriteiten voor de rechter te dagen”, legt hij uit.

Ondanks deze prestaties uitte Ștefănuță zijn bezorgdheid over de tekortkomingen van de deal. “Europa zal echter niet rustig kunnen ademhalen totdat we veel krachtiger stappen ondernemen om het soort vervuiling aan te pakken waar we nu getuige van zijn in plaatsen als Milaan. Deze deal is een gemiste kans om de richtlijn op het goede spoor te zetten en tegemoet te komen aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de luchtkwaliteit”, klaagde hij. Het EP-lid schuwde het niet om kritiek te leveren op het huidige politieke klimaat, dat volgens hem de inspanningen op het gebied van milieubescherming ondermijnt. “Het is schandelijk dat elk jaar honderdduizenden mensen voortijdig sterven door luchtvervuiling in Europa. De huidige reactionaire aanval op de Green Deal en de milieubeschermingsmaatregelen ondermijnt de inspanningen om grip te krijgen op de vervuiling.”

De nieuwe richtlijn belooft een nieuw tijdperk van luchtkwaliteitsbeheer binnen de EU in te luiden. Het stelt strengere limieten vast voor schadelijke deeltjes, met als uiteindelijk doel om in 2050 geen vervuiling te bereiken. Bovendien geeft het burgers, vooral degenen die in zwaar vervuilde gebieden wonen, ongekende rechten. Voor het eerst zullen individuen gerechtigheid kunnen eisen en compensatie kunnen eisen voor gezondheidsschade die te wijten is aan de passiviteit van de overheid met betrekking tot luchtkwaliteitsnormen.

Terwijl de EU deze ambitieuze reis naar schonere lucht onderneemt, onderstrepen de gemengde reacties op de nieuwe luchtkwaliteitsrichtlijn de uitdagingen die voor ons liggen. Hoewel de overeenkomst een belangrijke stap voorwaarts betekent, blijft de roep om krachtiger optreden in overeenstemming met de mondiale gezondheidsnormen luider dan ooit. De weg naar het bereiken van nulvervuiling in 2050 is bezaaid met obstakels, maar de bepalingen van de richtlijn bieden een sprankje hoop voor degenen die getroffen zijn door luchtvervuiling, en pleiten voor een gezondere toekomst voor alle Europese burgers.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -