9.5 C
Brussel
Vrijdag, april 19, 2024
MilieuDe EU baant de weg voor klimaatneutraliteit met een baanbrekend certificeringsprogramma voor koolstofverwijdering

De EU baant de weg voor klimaatneutraliteit met een baanbrekend certificeringsprogramma voor koolstofverwijdering

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De Europese Commissie heeft het initiatief verwelkomd als een belangrijke stap op weg naar het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050 voorlopige overeenkomst over het eerste EU-brede certificeringskader voor koolstofverwijdering. Dit baanbrekende besluit, bereikt tussen het Europees Parlement en de Raad, introduceert een vrijwillig kader gericht op het certificeren van hoogwaardige koolstofverwijderingen, dat zowel innovatieve technologieën als koolstoflandbouwpraktijken omvat.

Het nieuwe raamwerk staat klaar om een ​​cruciale rol te spelen in het ambitieuze klimaat-, milieu- en klimaatbeleid van de EU doelstellingen voor nulvervuiling, waardoor transparantie en vertrouwen in initiatieven voor koolstofverwijdering worden gewaarborgd en tegelijkertijd nieuwe wegen worden geopend voor zakendoen en innovatie. “Onze inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen zullen in de toekomst steeds meer afhangen van technologie en innovatie, en van het optimaal benutten van natuurlijke koolstofputten”, aldus Maroš Šefčovič, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, waarbij hij het belang benadrukte van de ontwikkeling robuuste certificering voor technologieën voor koolstofverwijdering en landbouwpraktijken.

Volgens de voorlopige overeenkomst zullen de certificeringsregels een breed scala aan activiteiten bestrijken, waaronder inspanningen op het gebied van koolstoflandbouw zoals bosherstel, bodembehoud en innovatieve landbouwtechnieken, evenals industriële processen voor koolstofverwijdering, zoals bio-energie met koolstofafvang en -opslag. Bovendien zal het raamwerk de koolstofbinding in duurzame producten en materialen certificeren, waardoor het gebruik van duurzame bouwmaterialen en -praktijken wordt bevorderd.

Een belangrijk aspect van de overeengekomen regelgeving is de nadruk die wordt gelegd op het waarborgen dat de koolstofverwijderingen nauwkeurig worden gekwantificeerd, voor minimaal 35 jaar worden opgeslagen en bijdragen aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder het vergroten van de biodiversiteit. Er zal een EU-register worden opgezet om de transparantie met betrekking tot gecertificeerde koolstofverwijdering te bevorderen, waarvan de implementatie binnen vier jaar wordt verwacht.

Commissaris voor Klimaatactie, Wopke Hoekstra, onderstreepte het potentieel van het raamwerk om economische kansen in verschillende sectoren te ontsluiten en stelde: “Koolstofverwijdering en koolstoflandbouw zullen een belangrijk onderdeel zijn van onze inspanningen om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.” Hij benadrukte de rol van het raamwerk bij het bevorderen van een duurzame toekomst waarin innovatie en verantwoordelijkheid voor het milieu samenkomen.

De verordening heeft ook tot doel de financiële steun voor technologieën voor koolstofverwijdering te stimuleren door middel van innovatieve financieringsmodellen en steun van de publieke sector, waarbij de commerciële en ecologische voordelen van gecertificeerde koolstofverwijdering worden erkend. Dit initiatief sluit aan bij de bredere klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen van de EU, waaronder de Europese Green Deal en de Europese klimaatwet, die de EU de opdracht geeft om tegen 2050 een evenwicht te bereiken tussen de uitstoot en verwijdering van broeikasgassen.

Nu het Europees Parlement en de Raad de overeenkomst formeel zullen goedkeuren, zet de EU een beslissende stap in de richting van de implementatie van een alomvattende strategie voor duurzame koolstofcycli en klimaatneutraliteit. Dit raamwerk ondersteunt niet alleen de langetermijnklimaatdoelstellingen van de EU, maar maakt ook de weg vrij voor een duurzaam en innovatief ondernemingsklimaat dat zich toelegt op hoogwaardige koolstofverwijdering.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -