15.2 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
GodsdienstChristendomHet christendom is erg lastig

Het christendom is erg lastig

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

By Natalya Trauberg (interview gegeven in het najaar van 2008 gegeven aan Elena Borisova en Darja Litvak), Deskundige nr. 2009(19), 19 mei 657

Christen zijn betekent zichzelf opgeven ten gunste van de naaste. Dit heeft niets te maken met een bepaalde denominatie, maar hangt alleen af ​​van de persoonlijke keuze van een persoon en zal daarom waarschijnlijk geen massaverschijnsel worden.

Natalia Trauberg is een uitstekende vertaler uit het Engels, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans. De man die aan de Russische lezer de christelijke denker Gilbert Chesterton, de apologeet Clive Lewis, de evangelische toneelstukken van Dorothy Sayers, de droevige Graham Greene, de zachtmoedige Wodehouse, de kinderen Paul Gallico en Frances Burnett onthulde. In Engeland werd Trauberg “Madame Chesterton” genoemd. In Rusland was zij de non Joanna, lid van het bestuur van de Bible Society en de redactie van het tijdschrift ‘Foreign Literature’, uitgezonden op radio ‘Sofia’ en ‘Radonezh’, en gaf les aan het Bijbels-Theologisch Instituut van Sint-Petersburg. Apostel Andreas.

Natalia Leonidovna praatte graag over wat Chesterton ‘gewoon christendom’ noemde: niet over het zich terugtrekken in de ‘vroomheid van de heilige vaders’, maar over het christelijk leven en christelijke gevoelens hier en nu, in die omstandigheden en op de plaats waar we ons bevinden. Over Chesterton en Sayers schreef ze ooit: ‘Er was niets in hen dat iemand afkeert van het ‘religieuze leven’ – noch ernst, noch lieflijkheid, noch onverdraagzaamheid. En nu, wanneer het “zuurdesem van de Farizeeën” weer aan kracht wint, is hun stem heel belangrijk, hij zal veel zwaarder wegen.” Tegenwoordig kunnen deze woorden volledig aan haar en haar stem worden toegeschreven.

Het gebeurde zo dat Natalia Trauberg een van haar laatste interviews gaf aan het tijdschrift Expert.

Natalia Leonidovna, tegen de achtergrond van de spirituele crisis die de mensheid ervaart, wachten velen op de heropleving van het christendom. Bovendien wordt aangenomen dat alles in Rusland zal beginnen, aangezien het de Russische orthodoxie is die de volheid van het christendom over de hele wereld bevat. Wat denk jij ervan?

Het lijkt mij dat praten over het samenvallen van Russischheid en orthodoxie een vernedering is van het goddelijke en eeuwige. En als we beginnen te betogen dat het Russische christendom het belangrijkste ter wereld is, dan hebben we grote problemen die ons als christenen in twijfel trekken. Wat betreft opwekkingen... Die hebben in de geschiedenis nooit plaatsgevonden. Er waren enkele relatief grote oproepen. Eens dacht een bepaald aantal mensen dat er niets goeds uit de wereld zou komen, en volgden ze Antonius de Grote om naar de woestijn te ontsnappen, hoewel Christus, zo merken we op, slechts veertig dagen in de woestijn doorbracht... In de 12e eeuw, toen de bedelmonnik Er kwamen monniken, velen plotseling. Ze voelden dat hun leven op de een of andere manier in strijd was met het Evangelie, en ze begonnen afzonderlijke eilanden en kloosters op te richten, zodat het in overeenstemming zou zijn met het Evangelie. Dan denken ze weer: er is iets mis. En ze besluiten om niet in de woestijn, niet in een klooster, maar in de wereld te proberen dicht bij het Evangelie te leven, maar met geloften afgesloten van de wereld. Dit heeft echter geen grote gevolgen voor de samenleving.

In de jaren zeventig gingen in de Sovjet-Unie veel mensen naar de kerk, om nog maar te zwijgen van de jaren negentig. Wat is dit anders dan een poging tot heropleving?

In de jaren zeventig kwam de intelligentsia als het ware naar de kerk. En toen ze zich ‘bekeerde’, kon je opmerken dat ze niet alleen geen christelijke kwaliteiten vertoonde, maar dat ze, zoals later bleek, ook geen intellectuele kwaliteiten meer toonde.

Wat betekent het – intelligent?

Die op afstand iets christelijks reproduceren: teer en tolerant zijn, jezelf niet vastgrijpen, niet het hoofd van iemand anders afrukken, enzovoort… Wat is een wereldse manier van leven? Dit is “ik wil”, “verlangen”, wat in het evangelie “lust”, “begeerte” wordt genoemd. En een werelds persoon leeft gewoon zoals hij wil. Dus hier is het. Begin jaren zeventig begonnen een aantal mensen die Berdyaev of Averintsev hadden gelezen naar de kerk te gaan. Maar wat denk jij? Ze gedragen zich zoals voorheen, zoals ze willen: de menigte uit elkaar duwen, iedereen opzij duwen. Ze scheuren Averintsev bijna aan stukken tijdens zijn eerste lezing, hoewel hij in deze lezing over eenvoudige evangeliezaken spreekt: zachtmoedigheid en geduld. En zij duwden elkaar weg: “Ik! Ik wil een stukje Averintsev! Natuurlijk kun je dit allemaal beseffen en je bekeren. Maar hoeveel mensen heb je gezien die zich niet alleen bekeerden omdat ze hadden gedronken of overspel hadden gepleegd? Berouw hebben van overspel is welkom, dit is de enige zonde die ze zich herinneren en beseften, wat hen er echter niet van weerhoudt hun vrouw later te verlaten... En dat een veel grotere zonde is om trots, belangrijk, intolerant en droog te zijn tegenover mensen , om weg te jagen, om onbeleefd te zijn...

Het lijkt erop dat het Evangelie ook heel strikt zegt over overspel van echtgenoten?

Het is gezegd. Maar niet het hele evangelie is hieraan gewijd. Er is een verbazingwekkend gesprek waarin de apostelen de woorden van Christus niet kunnen aanvaarden dat twee één vlees moeten worden. Zij vragen: hoe is dit mogelijk? Is dit onmogelijk voor mensen? En de Heiland onthult dit geheim aan hen, zegt dat het echte huwelijk een absolute verbintenis is, en voegt er heel genadig aan toe: "Wie zich kan aanpassen, laat hem tegemoetkomen." Dat wil zeggen: wie het kan begrijpen, zal het begrijpen. Dus zetten ze alles op zijn kop en maakten in katholieke landen zelfs een wet dat je niet kunt scheiden. Maar probeer een wet te maken die je niet kunt schreeuwen. Maar Christus spreekt hier al veel eerder over: “Hij die tevergeefs boos is op zijn broeder, wordt onderworpen aan het oordeel.”

Wat als het niet tevergeefs is, maar to the point?

Ik ben geen goede bijbelgeleerde, maar ik ben er zeker van dat het woord ‘tevergeefs’ hier een interpolatie is. Christus heeft het niet uitgesproken. Het neemt over het algemeen het hele probleem weg, omdat iedereen die boos wordt en schreeuwt er zeker van is dat hij het niet voor niets doet. Maar er wordt gezegd dat als ‘uw broeder tegen u zondigt, hem tussen u en hem alleen terecht moet wijzen’. Alleen. Beleefd en zorgvuldig, zoals je graag in de openbaarheid wilt komen. En als de persoon het niet hoorde, niet wilde horen, “…neem dan een of twee broers” en praat opnieuw met hem. En ten slotte, als hij niet naar hen luisterde, zal hij voor u als een “heiden en een tollenaar” zijn.

Dat wil zeggen: als vijand?

Nee. Dit betekent: laat hem zijn als iemand die dit soort gesprekken niet begrijpt. En dan doe je een stap opzij en geef je God de ruimte. Deze zinsnede – “maak ruimte voor God” – wordt in de Bijbel met benijdenswaardige frequentie herhaald. Maar hoeveel mensen heb je gezien die deze woorden hoorden? Hoeveel mensen hebben we gezien die naar de kerk kwamen en zich realiseerden: “Ik ben leeg, ik heb niets anders dan domheid, opschepperij, verlangens en het verlangen om voor mezelf op te komen… Heer, hoe tolereert u dit? Help mij verbeteren!” De essentie van het christendom is immers dat het de hele mens op zijn kop zet. Er is een woord dat afkomstig is van het Griekse ‘metanoia’ – een verandering van denken. Wanneer alles wat in de wereld als belangrijk wordt beschouwd – geluk, talent, rijkdom, iemands goede eigenschappen – niet langer waardevol is. Elke psycholoog zal je vertellen: geloof in jezelf. En in de kerk ben je niemand. Niemand, maar zeer geliefd. Daar wendt iemand zich, als een verloren zoon, tot zijn vader – tot God. Hij komt naar hem toe om vergeving en een soort aanwezigheid te ontvangen, tenminste in de tuin van zijn vader. Zijn vader, arm van geest, buigt voor hem, huilt en laat hem verder gaan.

Wat is dus de betekenis van de uitdrukking ‘arm van geest’?

Wel, ja. Iedereen denkt: hoe kan dit? Maar hoe je het ook interpreteert, het komt allemaal neer op het feit dat ze niets hebben. Een werelds mens heeft altijd iets: mijn talent, mijn vriendelijkheid, mijn moed. Maar deze hebben niets: ze zijn voor alles afhankelijk van God. Ze worden als kinderen. Maar niet omdat kinderen mooie, pure wezens zijn, zoals sommige psychologen beweren, maar omdat het kind volkomen hulpeloos is. Hij bestaat niet zonder zijn vader, hij zal niet kunnen eten, hij zal niet leren spreken. En zo zijn de armen van geest. Tot het christendom komen betekent dat een bepaald aantal mensen een leven zal leiden dat vanuit werelds perspectief onmogelijk is. Natuurlijk zal het ook gebeuren dat iemand blijft doen wat typisch voor ons is: zielig, ongelukkig en grappig. Hij kan dronken worden als een grijs paard. Het kan zijn dat je op het verkeerde moment verliefd wordt. Over het algemeen zal al het menselijke in hem blijven. Maar hij zal zijn daden en gedachten tot Christus moeten rekenen. En als iemand het accepteerde en niet alleen zijn hart, maar ook zijn geest opende, vond bekering tot het christendom plaats.

Partijdigheid in plaats van liefde

De meeste christenen zijn op de hoogte van het bestaan ​​van verschillende religies, sommigen zijn geïnteresseerd in canonieke verschillen. Is dit van belang voor het dagelijks leven van een christen?

Ik denk het niet. Anders blijkt dat toen we naar de kerk kwamen, we gewoon naar een nieuwe instelling kwamen. Ja, het is prachtig, ja, er wordt daar prachtig gezongen. Maar het is heel gevaarlijk als ze zeggen: ze zeggen: ik hou van die en die kerk, omdat ze daar goed zingen... Het zou beter zijn als ze eerlijk zouden zwijgen, want Christus heeft nooit ergens gezongen. Als mensen naar de kerk komen, komen ze terecht in een instelling waar alles andersom is.

Dit is ideaal. En in feite?

In feite is dit tegenwoordig heel gebruikelijk: de onze is van jou. Wie is cooler: katholiek of orthodox? Of misschien schismatiek. Volgelingen van pater Alexander Men of pater Georgy Kochetkov. Alles is verdeeld in kleine batches. Voor sommigen is Rusland een icoon van Christus, voor anderen is het integendeel geen icoon. Het komt bij velen van ons ook vaak voor, nietwaar? Ik heb de communie gedaan, ben de straat opgegaan en ik veracht iedereen die niet tot de kerk is toegetreden. Maar we gingen naar degenen naar wie de Heiland ons had gestuurd. Hij noemde ons geen slaven, maar vrienden. En als we ter wille van ideeën, overtuigingen en belangen rotting beginnen te verspreiden onder degenen die niet volgens onze “wet” leven, dan zijn we eigenlijk geen christenen. Of er is een artikel van Semyon Frank, waarin hij spreekt over de schoonheid van orthodoxe kerken: ja, we hebben een wereld van wonderbaarlijke schoonheid gezien en er erg van genoten, en beseften dat dit het belangrijkste ter wereld is, maar er zijn mensen om ons heen die dit niet begrijpen. En het gevaar bestaat dat we ze gaan bestrijden. En helaas gaan we deze kant op. Bijvoorbeeld het verhaal van het wonder van het Heilige Vuur. Te bedenken dat wij, orthodoxe christenen, de beste zijn, want alleen voor ons, op onze Pasen, verschijnt het Heilige Vuur, en voor alle anderen – fuck, dit is geweldig! Het blijkt dat mensen die bijvoorbeeld in Frankrijk zijn geboren, waar het katholicisme heerst, door God worden afgewezen. Van God, die zegt dat een christen, net als de zon voor de mens, zowel rechts als onrecht moet schijnen! Wat heeft dit allemaal met het goede nieuws te maken? En wat is dit anders dan partygames?

Is dit in wezen hypocrisie?

Ja. Maar als Christus niemand vergaf, dan alleen de ‘eigengerechtigden’, dat wil zeggen de Farizeeën. Je kunt geen leven opbouwen volgens het Evangelie door gebruik te maken van de wet: dat past niet, dit is geen Euclidische meetkunde. En wij hebben ook vreugde in de kracht van God. Maar waarom? Er zijn genoeg van zulke religies. Elke heidense religie bewondert de kracht van God, magie. Alexander Schmemann schrijft, ja, misschien schreven ze al eerder, dat het christendom geen religie is, maar een persoonlijke band met Christus. Maar wat is er aan de hand? Hier zijn jonge jongens, glimlachend, pratend, die naar de communie gaan... En achter hen staan ​​oude vrouwen met stokjes, na een operatie. En het zou niet eens bij de jongens opkomen om de grootmoeders te missen. En dit is direct na de liturgie, waar nogmaals alles werd gezegd! Ik ben verschillende keren niet ter communie gegaan, uit woede. En toen zei ze op radio "Radonezh", meestal op zondag, tegen de luisteraars: "Jongens, vandaag heb ik vanwege jullie niet de communie gedaan." Omdat je kijkt, en er gebeurt al iets in je ziel dat niet alleen de communie doet, maar ook om je te schamen om naar de kerk te kijken. Communie is geen magische daad. Dit is het Laatste Avondmaal, en als je de nu eeuwig gevierde avond vóór Zijn dood met Hem komt vieren, probeer dan tenminste één ding te horen dat Christus aan het Oude Testament heeft toegevoegd en dat alles op zijn kop zette: “…heb elkaar lief. , zoals ik van je heb gehouden… »

De vaak geciteerde zin is: “Doe niet wat je niet wilt doen.”

Ja, liefde voor elk goed mens betekent deze gouden regel. Heel redelijk: doe dit niet en je wordt gered. De oudtestamentische matrix, die later door de islam werd overgenomen. En christelijke liefde is hartverscheurend jammer. Het kan zijn dat je de persoon helemaal niet leuk vindt. Het kan zijn dat hij absoluut walgelijk voor je is. Maar je begrijpt dat hij, naast God, net als jij geen bescherming heeft. Hoe vaak zien we zulk medelijden zelfs in onze kerkelijke omgeving? Helaas is zelfs deze omgeving in ons land nog steeds meestal onaangenaam. Zelfs het woord ‘liefde’ zelf is er al in gecompromitteerd. De priester bedreigt de meisjes met het hellevuur omdat ze abortussen hebben ondergaan en zegt: "En het belangrijkste is liefde..." Als je dit hoort, zelfs als je geen weerstand biedt, is er een verlangen om een ​​goede knuppel te nemen en...

Is abortus niet slecht?

Kwaadaardig. Maar het zijn diep privézaken. En als de belangrijkste christelijke activiteit de strijd tegen abortus is, dan zit daar enige charme in – in de oorspronkelijke interpretatie van het woord. Stel dat een meisje liefde wilde, zoals ieder normaal mens, en zich in een situatie bevond waarin het moeilijk was om te bevallen. En de priester vertelt haar dat als ze tijdens de abortus sterft, ze onmiddellijk naar de hel zal gaan. En ze stampt met haar voeten en roept: “Ik ga naar geen van jullie kerken!” En hij doet het juiste door te stampen. Nou, kom op, Christen, ga abortussen verbieden en maak de meiden bang die hebben gehoord dat er niets hogers is dan verliefd worden en dat je niemand kunt weigeren omdat het ouderwets is, of onchristelijk, of wat dan ook. Het is verschrikkelijk, maar katholieken hebben zulke gewoonten...

Hoe zit het met de orthodoxen?

Aan de andere kant hebben we nog meer: ​​ze vragen of het mogelijk is om honden te houden in een huis waar iconen hangen, en een van de belangrijkste onderwerpen is vasten. Een paar vreemde heidense dingen. Ik herinner me dat toen ik net begon uit te zenden op een radiokanaal van een kleine kerk, ze me een vraag stelden: "Vertel me alsjeblieft, is het een grote zonde als ik op kerstavond voor de ster eet?" Ik barstte toen bijna in tranen uit in de uitzending en praatte twee uur lang over waar we het nu over hebben.

Ontken jezelf

Dus wat kunnen we hier doen?

Maar er is niets zo eng aan. Toen we nog niet zo lang het concept van zonde hadden, en toen we alles als zonde begonnen te accepteren, behalve eigenliefde, “het vermogen om te leven”, eigenzinnigheid, vertrouwen in onze gerechtigheid en doorzettingsvermogen, moeten we beginnen helemaal opnieuw. Velen moesten opnieuw beginnen. En wie oren heeft om te horen, laat hem horen. Hier is bijvoorbeeld de zalige Augustinus, een grote heilige. Hij was slim, hij was beroemd, hij had een prachtige carrière, als we het in onze termen meten. Maar het leven werd moeilijk voor hem, wat heel typerend is.

Wat betekent het: het werd moeilijk voor Augustinus om te leven?

Dit is het moment waarop je begint te beseffen dat er iets mis is. Tegenwoordig verlichten mensen dit gevoel door naar een prachtige kerk te gaan en naar prachtige zang te luisteren. Het is waar dat ze dan meestal alles beginnen te haten of hypocriet worden, omdat ze nooit hebben gehoord wat Christus zei. Maar bij Augustinus was dit niet het geval. Een vriend kwam naar hem toe en zei: ‘Kijk, Augustinus, ook al zijn we wetenschappers, we leven als twee dwazen. We zoeken naar wijsheid, en alles is er niet.” Augustinus werd erg opgewonden en rende de tuin in. En ergens hoorde ik: “Neem het en lees het!” Het lijkt erop dat deze jongen tegen iemand op straat schreeuwde. En Augustinus hoorde dat het voor hem was. Hij rende de kamer binnen en opende het Evangelie. En ik kwam de boodschap van Paulus tegen, met de woorden: “Doe de Heer Jezus Christus aan en verander de zorgen van het vlees niet in lusten.” Simpele zinnen: verloochen jezelf en neem het kruis op, en verander zorgen over jezelf niet in je idiote verlangens, en begrijp dat de belangrijkste wereldse wet ter wereld – doen wat mijn hoofd is of, ik weet niet wat nog meer , wil – is niet voor een christen maakt niet uit. Deze woorden veranderden Augustinus volledig.

Alles lijkt eenvoudig. Maar waarom slaagt iemand er zo zelden in zichzelf te verloochenen?

Het christendom is eigenlijk heel ongemakkelijk. Nou, laten we zeggen dat ze iemand de baas laten zijn, en hij moet denken dat het heel moeilijk is om je in zo'n situatie als een christen te gedragen. Hoeveel wijsheid heeft hij nodig! Hoeveel vriendelijkheid is er nodig! Hij moet over iedereen denken als over zichzelf, en idealiter, zoals Christus over mensen denkt. Hij moet zichzelf in de plaats stellen van iedereen die onder hem loopt en voor hem zorgen. Of, ik herinner me dat ze vroegen waarom ik, toen ik zo'n kans had, niet emigreerde. Ik antwoordde: “Omdat het mijn ouders zou doden. Ze zouden niet durven vertrekken en zouden hier blijven, oud, ziek en eenzaam.” En bij elke stap hebben we een vergelijkbare keuze. Iemand van bovenaf heeft bijvoorbeeld uw appartement onder water gezet, en hij heeft niet het geld om u te compenseren voor de reparaties... U kunt hem aanklagen of ruzie met hem maken en daarmee zijn leven vergiftigen. Of u kunt alles laten zoals het is en vervolgens, als de gelegenheid zich voordoet, de reparaties zelf uitvoeren. Je kunt ook je beurt opgeven... Wees stil, niet belangrijk... Wees niet beledigd... Heel simpele dingen. En het wonder van wedergeboorte zal geleidelijk gebeuren. God eerde de mens met vrijheid, en alleen wijzelf, uit eigen vrije wil, kunnen breken. En dan zal Christus alles doen. We moeten gewoon, zoals Lewis schreef, niet bang zijn om het pantser waarin we geketend zijn te openen en Hem in ons hart toe te laten. Deze poging alleen al verandert het leven volledig en geeft het waarde, betekenis en vreugde. En toen de apostel Paulus zei: ‘Wees altijd blij!’, bedoelde hij precies zo’n vreugde – op de hoogste hoogten van de geest.

Hij zei ook: ‘huil met degenen die huilen’…

Het punt is dat alleen degenen die weten hoe ze moeten huilen zich kunnen verheugen. Deelt hun verdriet en verdriet met degenen die huilen en loopt niet weg voor het lijden. Christus zegt dat degenen die treuren gezegend zijn. Gezegend betekent gelukkig en de volheid van het leven hebben. En Zijn beloften zijn niet hemels, maar aards. Ja, het lijden is verschrikkelijk. Wanneer mensen echter lijden, biedt Christus aan: “Kom tot Mij, allen die lijden en belast zijn, Ik zal jullie rust geven.” Maar met één voorwaarde: neem mijn juk op je en je zult rust vinden voor je ziel. En de persoon vindt echt vrede. Bovendien heerst er diepe vrede, en het is helemaal niet zo dat hij rondloopt alsof hij bevroren is: hij begint gewoon te leven, niet in ijdelheid, niet in wanorde. En dan komt de toestand van het Koninkrijk van God hier en nu. En misschien kunnen we, nu we het geleerd hebben, ook anderen helpen. En hier is iets heel belangrijks. Het christendom is geen middel tot verlossing. Een Christen is niet degene die gered wordt, maar degene die redt.

Dat wil zeggen: hij moet prediken en zijn buurman helpen?

Niet alleen. Het belangrijkste is dat hij een klein element van een ander soort leven in de wereld introduceert. Mijn meter, mijn oppas, introduceerde zo'n element. En ik zal nooit kunnen vergeten dat ik zo iemand zag en hem kende. Ze was heel dicht bij het Evangelie. Als straatarme bediende leefde ze als een volmaakte christen. Ze heeft nooit iemand kwaad gedaan, nooit een aanstootgevend woord gezegd. Ik herinner me maar één keer... Ik was nog klein, mijn ouders gingen ergens heen en ik schreef ze elke dag brieven, zoals we hadden afgesproken. En een vrouw die ons bezocht, kijkt ernaar en zegt: “Hoe om te gaan met het plichtsbesef van een kind? Doe nooit iets wat je niet wilt doen, schatje. En je zult een gelukkig mens zijn.” En toen werd mijn oppas bleek en zei: 'Vergeef ons alstublieft. Jij hebt je eigen huis, wij het onze.” Dus één keer in mijn hele leven hoorde ik een hard woord van haar.

Waren jouw familie, ouders, anders?

Mijn grootmoeder, Marya Petrovna, verhief ook nooit haar stem. Ze verliet de school waar ze als lerares werkte, omdat ze daar antireligieuze dingen moest zeggen. Toen grootvader nog leefde, liep ze om hem heen als een echte dame: met een hoed op en een formele jas. En toen kwam ze bij ons wonen. En het was niet gemakkelijk voor haar, een heel stoer persoon, blijkbaar van type, bij ons, onzorgvuldige mensen. Hier is mijn moeder, haar dochter, hier is haar ongehuwde echtgenoot, een filmregisseur en een bohemien in het algemeen… Mijn grootmoeder heeft nooit gezegd dat hij een Jood was, omdat een normale christen geen antisemiet kan zijn. En hoeveel heeft ze met mij geleden! Ik, een zeventienjarige idioot die niet naar school ging, ging naar de universiteit en daar werd ik bijna gek van vreugde, succes, verliefdheid… En als je je al die stomme dingen herinnert die ik deed! Ik werd verliefd en stal de trouwring van mijn grootvader, in de overtuiging dat de grote gevoelens die ik voelde mij het recht gaven om deze ring met watten te vullen, hem aan mijn vinger te doen en ermee rond te lopen. De oppas zou waarschijnlijk zachter hebben gezegd, maar de grootmoeder zou op harde toon hebben gezegd: 'Doe dit niet. Onzin."

En is dit zwaar?

Voor haar – heel veel. En om ervoor te zorgen dat ik me modieuzer kleedde dan ik voor mogelijk had gehouden na de opvoeding van mijn grootmoeder en oppas, kon mijn moeder mijn hoofd tegen de muur slaan om mij iets te bewijzen. Maar zij, gekweld door het bohemienleven, haar ook vreemd vanwege haar opvoeding, die ze echter moest leiden, kan niet worden beoordeeld. En ze heeft altijd geloofd dat ze mij van het geloof moest afhouden, omdat ik mezelf aan het ruïneren was. Zelfs Messinga nodigde mij uit om mij tot bezinning te brengen. Nee, ze vocht niet tegen het christendom, ze begreep alleen dat het moeilijk zou zijn voor haar dochter. En niet omdat we in de Sovjet-Unie woonden, waar ze verklaarden dat er geen God was. In welke eeuw dan ook proberen ouders hun kinderen van het christendom af te brengen.

Zelfs in christelijke gezinnen?

Nou, bijvoorbeeld Antonius de Grote, St. Theodosius, Catharina van Siena, Franciscus van Assisi… Alle vier de verhalen hebben christelijke ouders. En alles over het feit dat alle kinderen mensen zijn zoals mensen, en mijn kind is een idioot. Theodosius wil zich niet zo netjes kleden als zijn klas zou moeten, en besteedt veel energie en tijd aan goede daden. Catherine zorgt elke dag voor de zieken en armen en slaapt een uur per dag, in plaats van met haar vrienden uit te gaan en voor het huis te zorgen. Franciscus weigert een vrolijk leven en de erfenis van zijn vader… Dergelijke dingen worden altijd als abnormaal beschouwd. Welnu, nu de concepten ‘succes’, ‘carrière’ en ‘geluk’ praktisch een maatstaf voor geluk zijn geworden, des te meer. De aantrekkingskracht van de wereld is heel sterk. Dit gebeurt bijna nooit: ‘ga op je hoofd staan’, aldus Chesterton, en leef zo.

Wat is de zin van dit alles als slechts enkelen christen worden?

Maar er was niets groots gepland. Het was geen toeval dat Christus zulke woorden sprak: “zuurdesem”, “zout”. Zulke kleine afmetingen. Maar ze veranderen alles, ze veranderen je hele leven. Bewaar de vrede. Ze hebben elk gezin, zelfs een gezin waar ze absolute schande hebben bereikt: ergens, iemand, met een soort gebed, met een of andere prestatie. Daar gaat een hele wereld open van dit vreemde op het eerste gezicht: als het gemakkelijk is, doe het, als het moeilijk is, praat, als het onmogelijk is, bid. En het werkt.

En ook nederigheid, met behulp waarvan slechts één het kwaad kan overwinnen dat rondom zegeviert.

Illustratie: Iconografisch type ‘Een demonische slaapwandelaar genezen’

Bron: http://trauberg.com/chats/hristianstvo-e-to-ochen-neudobno/

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -