6.7 C
Brussel
Maandag, April 22, 2024
NieuwsInternationale dag voor de preventie van gewelddadig extremisme als en wanneer dit bevorderlijk is...

Internationale dag voor de preventie van gewelddadig extremisme als dat bevorderlijk is voor terrorisme, 12 februari

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Gewelddadig extremisme is een belediging van de doeleinden en beginselen van de Verenigde Naties. Het ondermijnt vrede en veiligheid, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Geen enkel land of regio is immuun voor de gevolgen ervan.

Gewelddadig extremisme is een divers fenomeen, zonder duidelijke definitie. Het is niet nieuw en ook niet exclusief voor welke regio, nationaliteit of geloofssysteem dan ook. Niettemin hebben terroristische groeperingen als Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), Al Qaida en Boko Haram de afgelopen jaren ons beeld van gewelddadig extremisme en het debat over de aanpak van deze dreiging gevormd. De boodschap van onverdraagzaamheid van deze groepen – religieus, cultureel, sociaal – heeft voor veel delen van de wereld drastische gevolgen gehad. Door grondgebied te bezetten en sociale media te gebruiken voor real-time communicatie over hun gruwelijke misdaden, proberen ze onze gedeelde waarden van vrede, gerechtigheid en menselijke waardigheid uit te dagen.

De verspreiding van gewelddadig extremisme heeft een toch al ongekende humanitaire crisis, die de grenzen van welke regio dan ook overschrijdt, verder verergerd. Miljoenen mensen zijn het gebied ontvlucht dat wordt gecontroleerd door terroristische en gewelddadige extremistische groeperingen. De migratiestromen zijn zowel weg, van als naar de conflictgebieden toegenomen – waarbij zowel degenen die veiligheid zoeken als degenen die als buitenlandse terroristische strijders in het conflict zijn gelokt, zijn betrokken, waardoor de betrokken regio’s verder zijn gedestabiliseerd.

Niets kan gewelddadig extremisme rechtvaardigen, maar we moeten ook erkennen dat het niet in een vacuüm ontstaat. Verhalen over wrok, feitelijke of vermeende onrechtvaardigheid, beloofde empowerment en ingrijpende veranderingen worden aantrekkelijk waar mensenrechten worden geschonden, goed bestuur wordt genegeerd en ambities worden verpletterd.

Internationale dag voor de preventie van gewelddadig extremisme waar en wanneer dit terrorisme bevorderlijk is

In de resolutie 77 / 243heeft de Algemene Vergadering besloten om 12 februari uit te roepen tot Internationale Dag voor de Preventie van Gewelddadig Extremisme als dit bevorderlijk is voor terrorisme, om het bewustzijn te vergroten van de dreigingen die verband houden met gewelddadig extremisme, voor zover en wanneer dit bevorderlijk is voor terrorisme, en om de Internationale samenwerking op dit gebied.

De Algemene Vergadering benadrukte in deze context de primaire verantwoordelijkheid van de lidstaten en hun respectieve nationale instellingen bij de bestrijding van terrorisme, en onderstreepte de belangrijke rol van intergouvernementele organisaties, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld, religieuze leiders en de media bij de bestrijding van terrorisme en het voorkomen van gewelddadig extremisme. wanneer dit bevorderlijk is voor terrorisme.

De resolutie bevestigde opnieuw dat terrorisme en gewelddadig extremisme, als dat bevorderlijk is voor terrorisme, niet geassocieerd kunnen en mogen worden met welke religie, nationaliteit, beschaving of etnische groep dan ook.

De Algemene Vergadering nodigde de Bureau voor terrorismebestrijding, in samenwerking met andere relevante entiteiten van de Mondiaal Coördinatiepact voor terrorismebestrijding van de Verenigde Naties, om de viering van de Internationale Dag te vergemakkelijken.

Actieplan om gewelddadig extremisme te voorkomen

Op 15 januari 2016 presenteerde de secretaris-generaal een Actieplan om gewelddadig extremisme te voorkomen aan de Algemene Vergadering. Op 12 februari 2016heeft de Algemene Vergadering een resolutie het initiatief van de secretaris-generaal te verwelkomen en nota te nemen van zijn actieplan ter voorkoming van gewelddadig extremisme.

De Plan van aanpak roept op tot een alomvattende aanpak die niet alleen essentiële, op veiligheid gebaseerde terrorismebestrijdingsmaatregelen omvat, maar ook systematische preventieve stappen om de onderliggende omstandigheden aan te pakken die individuen ertoe aanzetten te radicaliseren en zich aan te sluiten bij gewelddadige extremistische groeperingen.

Het Plan is een oproep tot gezamenlijke actie van de internationale gemeenschap. Het zorgt voor meer dan 70 aanbevelingen aan de lidstaten en het systeem van de Verenigde Naties om de verdere verspreiding van gewelddadig extremisme te voorkomen.

Duiven worden vrijgelaten tijdens de “Vlam van de Vrede”-ceremonie, waarbij wapens werden vernietigd ter gelegenheid van het begin van het ontwapening- en verzoeningsproces van het land in Bouake, Ivoorkust.

Duiven worden vrijgelaten tijdens de “Vlam van de Vrede”-ceremonie, waarbij wapens werden vernietigd ter gelegenheid van het begin van het ontwapening- en verzoeningsproces van het land in Bouake, Ivoorkust.

Duiven worden vrijgelaten tijdens de “Vlam van de Vrede”-ceremonie, waarbij wapens werden vernietigd ter gelegenheid van het begin van het ontwapening- en verzoeningsproces van het land in Bouake, Ivoorkust. FOTO: ©UN /Basile Zoma

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -