15.2 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
NieuwsRadovan Karadzic, de psychiater en de genocide in Sarajevo

Radovan Karadzic, de psychiater en de genocide in Sarajevo

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gabriël Carrion López
Gabriël Carrion Lópezhttps://www.amazon.es/s?k=Gabriel+Carrion+Lopez
Gabriel Carrión López: Jumilla, Murcia (SPANJE), 1962. Schrijver, scenarist en filmmaker. Sinds 1985 werkt hij als onderzoeksjournalist voor pers, radio en televisie. Als expert op het gebied van sekten en nieuwe religieuze bewegingen heeft hij twee boeken over de terreurgroep ETA gepubliceerd. Hij werkt samen met de vrije pers en geeft lezingen over verschillende onderwerpen.

Begin jaren negentig ontstond in Europa een van de grootste oorlogsconflicten van dat moment als gevolg van de sloop van het uitgestorven Joegoslavië, in wat werd genoemd: De Balkanoorlog. Op 13 mei 1992 werd een psychiater genaamd Radovan Karadzic de eerste president van wat werd genoemd De Republiek Srpkas, tot 1996. Slechts vier jaar waren genoeg voor Karadzic om bekend te staan ​​als een van de grootste moordenaars en genocidaires in de geschiedenis.

Radovan Karadzic werd geboren op 19 juni 1945 in Petnjica, een kleine gemeente nabij Savnik, in de regio Montenegro (Joegoslavië). Zijn vader: Vuko, voormalig lid van de radicale groepering van de chetniks, Een paar jaar na zijn geboorte werd hij gearresteerd. Hij slaagde erin om te studeren, maar daarvoor moest hij naar Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. In 1960 slaagde hij erin zijn studies psychiatrie en psychologie te consolideren en in een ziekenhuis in Kosovo te gaan werken.

In 1986 richtte hij de Servische Democratische Partij op. Als het idee van Hitler, toen de uitroeiing van de joden en de lagere klassen in de Tweede Wereldoorlog werd voorgesteld, was om de hegemonie van het Arische ras in de wereld te vestigen, dan zou deze ultraorthodoxe nationalist het idee moeten implementeren in de wereld. Balkan, met instemming van Rusland en Griekenland, de Groot-Servië. Een droom waar zelfs vandaag de dag veel oligarchen en politici in het gebied, inclusief de orthodoxe patriarchen, geen vreemden voor zijn.

Om dit te bereiken was er in de jaren negentig nog het probleem van de moslimgemeenschap in de regio Sarajevo en Bosnië-Herzegovina. Waarvoor een conflict was ontworpen, aanvankelijk intellectueel bedacht door Karadzic, gesteund door de toenmalige president van Servië Slobodan Milosevic. En op die data (90-1992) begon het grootste bloedbad onder Europese burgers van islamitische afkomst in het hart van Europa dat de afgelopen dertig jaar is meegemaakt. Alle Europese landen hebben jammerlijk gefaald, en die moslimgemeenschap die het hart van het christelijke Europa vormt, werd als een anachronisme beschouwd. Van That Atrocious Pincer is wat vandaag misschien wel het meeste heeft bereikt de kop: Het beleg van Sarajevo.

balc1 Radovan Karadzic, de psychiater en de genocide in Sarajevo

Het beleg van Sarajevo

De belegering van Sarajevo werd ongetwijfeld beschouwd als een volwaardige etnische zuivering, inclusief vernietigingskampen. Duizenden vrouwen werden verkracht en duizenden anderen werden uitgeroeid in de rijen brood in Sarajevo, waarbij granaten werden gegooid zodat ze werden doodgescheurd. De sluipschutters doodden genadeloos mensen die op straat liepen of naar buiten durfden te gaan om eten te halen, waaronder kinderen.

Een paar jaar lang deed niemand iets, terwijl Slobodan en Radovan bleven genieten van hun macht door het bloedbad te belegeren en te vergoelijken. Mannen, vrouwen en kinderen werden destijds genadeloos uitgeroeid, maar het bloedbad waar Karadzic zelf in 1995 opdracht voor gaf in Srebrenica was bijzonder bloedig. Hij gaf persoonlijk leiding aan de Bosnisch-Servische strijdkrachten en moedigde hen aan een gebied te creëren dat zelfs voor leden van de VN onveilig was. Toen hij jaren later werd beschuldigd van oorlogsmisdaden, werd hij er zelfs van beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot de ontvoering van leden van de Verenigde Naties.

Om dit alles te bereiken, dienden zijn praatjes en zijn kennis van menselijk gedrag en massamanipulatie om zijn volgelingen met zijn toespraken lastig te vallen en hen te verkopen dat alles wat ze deden ten goede kwam aan dat grote doel, namelijk de implementatie van dat Grote Servië, vrij van etniciteiten, dat niet opgewassen tegen dat ras.

bos3 crop Radovan Karadzic, de psychiater en de genocide in Sarajevo

Necrofagie in belegerde steden

Zo gingen de maanden voorbij, geconfronteerd met de passiviteit van de rest van de wereld. Rusland verwelkomde de uitroeiing van moslims, terwijl de rest van Europa zweeg met lauwe toespraken en de VS spraken over veelbelovende vooruitgang in de vredesplannen, maar toen de Bosnische ambassadeur bij de VN gevallen van necrofagie in belegerde steden aan de kaak stelde, leek er iets te veranderen in de politieke situatie. mening over dat conflict: misschien de schaamte dat we niets voor die mensen doen.

De sociale en menselijke achteruitgang van die arme mensen die onderworpen waren aan de barbarij en de onredelijkheid van de oorlog die door dat krankzinnige karakter werd bevorderd, was zodanig dat ze in sommige gebieden uiteindelijk de doden aten om zichzelf te voeden en een paar mensen te kunnen overleven. meer dagen. in de hoop dat er humanitaire hulp arriveert. Maar deze had serieuze obstakels met zijn eigen naam: Slobodan Milosevic en Radovan Karadzic.

In een nota van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, het Spaanse agentschap EFE, staat het volgende:

“Overlevenden in twee oostelijke steden van Bosnië-Herzegovina eten de doden op vanwege voedselgebrek, meldde de ambassadeur van de republiek bij de VN Mohamed Sacirbey dinsdagavond.

De Bosnische vertegenwoordiger wees erop dat de informatie aan hem was verstrekt door de militaire chef van de regio Tusla, die geen details gaf over het aantal gevallen van necrofagie dat was geregistreerd in de steden Zapa en Cereska.

Het konvooi met humanitaire hulp, bestemd voor de stad Cereska, is vier dagen lang aan de grens geblokkeerd door Bosnisch-Servische troepen en 'heeft zich niet verplaatst', voegde Sacirbey eraan toe.

“Verschillende VN-agentschappen en bemiddelaar Cyrus Vance hebben de Servische president Slobodan Milosevic en de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic om hulp gevraagd zodat het konvooi door dat gebied kon trekken.”

Maar het konvooi kwam niet voorbij en werd net als zoveel andere konvooien geplunderd door Servische troepen. Zelfs UNHCR, de humanitaire hulporganisatie van de Verenigde Naties die onder verschrikkelijke omstandigheden had gewerkt in andere conflicten in verschillende delen van de wereld, kondigde de totale stopzetting van zijn operaties in Bosnië aan. Sadako Ogata zelf, vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, kondigde destijds aan: …De Serviërs weigeren onze konvooien toegang te verlenen tot belegerde gebieden in Oost-Bosnië, waar 100,000 mensen wonen, terwijl de Kroaten het moeilijk maken om hulp te verdelen in andere gebieden.’

bos2 1 Radovan Karadzic, de psychiater en de genocide in Sarajevo

Het einde van het conflict

De oorlog eindigt wanneer op 14 december 1995 in Parijs de Dayton-akkoorden worden ondertekend, waarbij Milosevic, Izetbegobic en Tudman na het conflict de as en lijken delen. Evenals het grondgebied.

Er werden bijna 200,000 vermoord en ruim 1,300,000 vluchtelingen en bannelingen, waarvan de overgrote meerderheid moslim was. Vóór het conflict in dat gebied behoorde 90% van de bevolking tot etnische moslimgroepen, na het conflict was er vrijwel niemand meer over.

Toen de VN-troepen arriveerden, vonden ze honderden massagraven en concentratiekampen waarvan de foto's ons laten zien dat de toestand van de gevangenen op geen enkele manier jaloers is op de gruwel die in de nazi-vernietigingskampen werd ervaren. Een volwaardige horror waar in sommige kronieken nauwelijks over gesproken wordt. Bedenk dat ook ongeveer 320 soldaten van de Verenigde Naties zijn omgekomen. Tussen de 20,000 en 40,000 moslimvrouwen, zowel volwassenen als kinderen, werden verkracht door Servische troepen. Deze informatie leidde ertoe dat massaverkrachting voor het eerst werd beschouwd als een oorlogswapen om etnische en genocidale zuiveringen uit te voeren.

Bij het zien van al deze verschrikkingen besloot het Internationaal Strafhof in 1995 onder meer Radovan Karadzic te vervolgen op beschuldiging van genocide en misdaden tegen de menselijkheid, met drie beschuldigingen van schending van het oorlogsrecht en een lange reeks van straffen. Maar hij wist te ontsnappen met geld, maar vooral met de hulp van vele hartstochtelijke gelovigen die in hem de leider zagen die erin was geslaagd het grootste moslimbastion van Europa te vernietigen. Dat leverde hem de sympathie op van extreemrechtse bewegingen in veel delen van de wereld. Totdat hij in 2008 in Engeland werd gearresteerd, waar hij onder het pseudoniem Dragan Dabic werkte als arts en deskundige op het gebied van alternatieve geneeswijzen.

OIP-oogst Radovan Karadzic, de psychiater en de genocide in Sarajevo

De psychopathische psychiater

Dankzij zijn kennis en opleiding als arts en psychiater kon Radovan Karadzic een alter ego creëren, een personage genaamd Dragan Dabic, dat in zijn gemeenschap in aanmerking werd genomen. Hij had zelfs een website. dragandavic.comwaaruit hij met een goedaardig uiterlijk, wit haar en een lange baard van dezelfde toon de kost verdiende als alternatief arts, patiënten behandelde en artikelen schreef over alternatieve geneeswijzen in het tijdschrift Healthy Life, waarvan directeur Goran Kogic, toen hij het nieuws hoorde, zei: “Iedereen zou vrienden willen zijn met de persoon die ik ontmoette.

Zonder twijfel speelde zijn fanatisme een beslissende rol in een van de donkerste periodes van zijn leven en ging volgens velen ook gepaard met een zekere psychopathie, aangezien hij van de zorg voor zijn ouderen overging op het vermoorden of bevelen van de moord op duizenden mensen. .

In maart 2016 veroordeelde de strafrechter in Den Haag hem tot 40 jaar gevangenisstraf, hoewel hij later werd veroordeeld tot levenslang, omdat hij tussen 1992 en 1995 schuldig was bevonden aan genocide en oorlogsmisdaden. Toen het vonnis werd uitgesproken, in de buitenwijken Bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag waren honderden volgelingen die rellen organiseerden, waarbij de politie krachtig moest optreden om grote problemen te voorkomen.

Opmerking van de auteur:

In deze kroniek, waarin ik de Balkanoorlog heb gemengd met de figuur van een radicale Servische politicus en ook een psychiater, wilde ik de kans niet missen om het religieuze radicalisme te observeren dat werkelijk aan dit conflict ten grondslag ligt. Soms, als sommige parlementen in de wereld wetten maken met betrekking tot nieuwe overtuigingen, zoals op dit moment in sommige parlementen in de wereld kan gebeuren, om te beslissen of ze sekten zijn of niet, of hoe ze tegen hen moeten optreden om betreurenswaardige acties te voorkomen, zijn ze niet naar gekeken. die de geschiedenis te boven gaat en wat de radicale confrontaties tussen grote religies veroorzaken.

Het zou handig zijn als we het over de kwestie van sekten of de overtuigingen van anderen hebben, op een open manier en niet vanuit het ideologische perspectief dat ons eigen geloof voortbrengt. Het conflict dat in de jaren negentig op de Balkan ontstond, is vooral een etnisch-religieus conflict. Anders dan wat er nu bijvoorbeeld in de Gazastrook gebeurt. Iets wat ik een andere keer zal analyseren.

Bibliografie.

Karadzic, het verhaal van de ‘goeroe’ van de alternatieve geneeskunde die werd veroordeeld voor genocide – BBC News Mundo

Voor verwijzingen naar de Balkanoorlog en Karadzic zelf moedig ik lezers aan internetzoekmachines te gebruiken om alle informatie te vinden die ze nodig hebben. Kijk ook eens naar de verschrikkelijke foto’s die je op verschillende plaatsen kunt vinden over wat er in dat conflict is gebeurd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op LaDamadeElche.com

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -